(Фото: Васељенска ТВ)
(Фото: Васељенска ТВ)

Београд месечно за расвету троши 1,08 милиона динара, а лане 4,06

Београд – Кад си сам себи опозиција, па заборављаш да си и прошле године био менаџер Београда: Први оперативац престонице (шта год то значило, ал` тако веле Новости), Горан Весић, хвали се како ћемо ове године потрошити само 4 милиона за новогодишњу расвету за сва четири месеца, док су тамо неки менаџери Београда прошле године толико трошили за само један месец.

Ми се искрено надамо да ће током празника по србским селима бити сваки дан струје, или бар сваки други, што је иначе реткост…

Потрошња струје за новогодишњу расвету биће четири пута мања него прошле године, захваљујући употреби лед-сијалица. За ту намену, укупно, од новембра до фебруара потрошиће се 4,5 милиона динара – каже, за „Новости“, градски менаџер Горан Весић.

Према Весићевим речима, систем јавног осветљења претходних година је модернизован, па тако нова новогодишња расвета, уместо стандардних лампица, има лед-траке.

„Прошле године, за један месец на новогодишњу расвету смо трошили 4,06 милиона динара просечно, а ове године је месечна потрошња за новогодишњу расвету 1,08 милиона динара или четири пута мање“,  објашњава Весић.

Први оперативац престонице каже да су то минимални трошкови, у односу на то колико се троши за целокупну јавну расвету на територији Београда.

„У буџету за ову годину Град Београд је предвидео да на читаву јавну расвету потроши милијарду. На нову новогодишњу лед-расвету, у укупном трошку отпада свега 0,45 одсто“,  каже градски менаџер, најављујући наредне године још промена.

Јавна предузећа почела су да користе штедљиве сијалице. Нове технологије су донеле значајне уштеде „Паркинг сервису“. Лед-расвета се уграђује и у улазе стамбених зграда, а, према Весићевим речима, „Градско стамбено“ је за две године уредило 3.000 улаза. Нова лед јавна расвета се управо поставља на ауто-путу кроз Београд.

Централизација

Да би се оствариле значајније уштеде, потребно је, осим модернизације, пронаћи партнера за замену читаве јавне расвете. То се може само кроз јавно-приватно партерство.

„Доношењем новог Статута града Београда систем јавне расвете за све општине биће централизован. Тим потезом растеретићемо приградске општине, које значајна средства издвајају за ову намену“,  каже Весић.

М. Т. К. / Новости / Васељенска ТВ

2 коментара

  1. Smrdigrad!

    Sela nemaju ni uvedenu struju, a ona koja imaju pola zime je nece dobiti „zbog velikih kvarova“, citaj zastarele mreze, jer „nema para“ za te „neradnike, nezahvalne i vecito nezadovoljne lenstine“!

    Samo nek’ se Smrdigrad sljasti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Војни синдикат)

Београд: У току протест војних пензионера под слоганом „Нећемо зарез, ставимо тачку на пљачку пензионера“; сви присутни незадовољни одлагањем рока за укидање неуставног Закона о смањењу пензија

Београд-Под слоганом „Нећемо зарез, ставимо тачку на пљачку пензионера“, на Тргу Николе ...

Блокада саобраћаја (Фото: Принтскрипт)

Правници се огласили поводом блокада: Грађани имају права на окупљање!

Београд – Грађани који протестују незадовољни ценама горива у Србији имају право ...