(фото:Твитер)

Без НАТО оружја у ЦГ: Алијанса неће градити војне базе на Балкану

Подгорица – НАТО неће градити војне базе у Црној Гори, 29. члану ове алијансе. Бар је тренутно такво расположење у врху ове војне силе. Министарство одбране у Подгорици демантовало је писање неких црногорских и албанских медија да су базе „већ готова ствар“, лоцирајући једну од њих у Бококоторском заливу, у околини Тивта.

„НАТО не гради војне базе на Балкану, већ планира да уложи 51 милион евра у модернизацију постојеће ваздухопловне базе у месту Кучова у Албанији“,  изјавио је Пјерс Казале, портпарол Алијансе.

„Новац ће бити утрошен за унапређење инфраструктуре у бази, укључујући и простор за складиштење горива.“

Та инвестиција је, како је саопштено за ТВ Вијести, део НАТО програма улагања у безбедност, а новац за тај фонд издвајају све чланице.



„НАТО не планира сличне инвестиције у Црној Гори, и неће градити војну базу у тој земљи. Као што смо раније истицали, све НАТО активности у Црној Гори спроводе се уз сагласност владе те земље „, категоричан је Казале.

Албански портал „Некомб“ најавио је изградњу две ваздухопловне војне базе у Албанији, и морнаричке у Црној Гори, како је то наводно „предложио Пентагон“. Ово није први пут да се спекулише о НАТО базама у Црној Гори, која је сада већ годину дана чланица НАТО.

Последња прича појавила се након одлуке владе да милион метара квадратних на планини Сињајевини буде претворено у војни полигон за потребе Војске ЦГ. Побунили су се мештани општина на овој планинској лепотици која је током лета препуна стада оваца и говеда, не само са тог терена, него и Бјелопавлића, крај Даниловграда.

Иако Сињајевина административно не припада тој општини, већ Колашину, Мојковцу и Шавнику, Бјелопавлићи су поручили да ће се борити за очување планине, јер су од књаза Николе I Петровића Његоша 1881. добили право да користе њене катуне због заслуга у ослободилачким ратовима против Турака.

„То је катастрофа за све, за природу и оне који бораве тамо“,  оцењује Миро Малишић из Удружења сточара Даниловграда.

„Ако одатле почне да се шири радиоактивно зрачење, ако све то уђе у подземље Сињајевине, не верујем да у Црној Гори може да буде више нормалног живота“,  сматра Огњен Јововић, из Удружења Бјелопавлића „Бијели Павле“.

Међутим, „Некомб“ пише да су експерти из Пентагона ипак идентификовали две базе из ере Хладног рата као одговарајуће за нову стратегију. Једна је у месту Кучова, а друга у Тивту, у Црној Гори. Наводе да је политички циљ изградње две нове базе да Американци имају независност у случају операција у региону Медитерана, али и на Блиском истоку.

Нема база на Сињајевини

Министар одбране одбране Предраг Бошковић, на јавној расправи одржаној у Колашину, објаснио је да ће, према одлуци владе, полигони на источној страни Сињајевине служити искључиво за војне вежбе и бојева гађања. Тврди да је МУП задужен да пронађе нову локацију на којој би уништавали неексплодирана убојна средства, углавном заостала из Другог светског рата.

„На Сињајевини се неће градити НАТО база, нити ће се уништавати НАТО и црногорско оружје или муниција. На Сињајевини се неће тровати ни водни ни биљни потенцијали, нити уништавати природа“, поручио је Бошковић.

В. Кадић / Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Војска Црне Горе (Фото: Фонд Слободан Јовановић)

И у Црној Гори одржан „војни камп за младе“ али је прошао неопажено

Подгорица-И док се у Србији велика галама подигла око омладинског кампа на ...

Велики Скендербег, албански образ- ђон и „цмиздриве кучке“

У јавности су албанске иницијативе о подизању споменика Ђурађу Кастриоту Скендербегу у ...