Мобилни телефон (Фото: Thinkstock)
Мобилни телефон (Фото: Thinkstock)

Без роминга на Балкану?

Београд – Све очи српских путника упрте су ка предстојећем самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији, на којем ће бити активирана иницијатива, а можда и потписан споразум о укидању роминга за све земље овог региона.

„Бугарска је реактивирала иницијативу и најавили су да би на самиту у Софији могао да се потпише споразум о укидању роминга и за све земље Западног Балкана“,  најавио је министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Жеља земаља, које су у различитим фазама приступања ЕУ, да грађани који путују у државе Еврoпске уније плаћају исте цене услуга као у домаћем саобраћају, није прошла најбоље. Тачније, разлог због ког смо одбијени је да та директива важи само за чланице ЕУ. И док Србија не уђе једног дана у ЕУ, остају наде да ће у Софији на самиту, који почиње 17. маја, бити укинут роминг бар за путовања у Црну Гору, Македонију, БиХ и Албанију.

Ипак, уколико буде усвојен овај споразум, грађани Србије могли би већ овог лета по „домаћим“ тарифама да разговарају у Црној Гори, Босни и Херцеговини и Албанији.

У оквиру региона, иначе, већ постоји споразум о снижавању цена роминга. Према њему су цене у мобилној телефонији у Србији, БиХ, Црној Гори и Македонији последњи пут снижене лане, 1. јула. Тако су утврђене максималне цене разговора, порука и преноса података које оператери могу да зарачунавају у ове четири државе.

Минут одлазног позива 0,19 евра

Према тарифнику који је до даљег на снази, максималне дозвољене цене у ромингу у овим земљама су 0,19 евра за минут одлазног позива, што са ПДВ-ом износи, по тренутном званичном курсу, 27 динара. Долазни минут сме да кошта највише 0,05 евра, односно седам динара, СМС порука шест евроценти, односно 8,5 динара са порезом, а један мегабајт 20 ероценти, односно највише 28,4 динара са порезом.

Прочитајте још: 

Хоће ли роминг бити јефинији?
На који број се добијају Шиптари?
У сусрет изборима за градоначелника Београда: Ђилас је Вучићу испунио све снове
Клизиште кума Николе

Новости

један коментар

  1. Gospodo, nema zapadnog balkana, TO JE SRBIJA!!!
    JEL VAM JASNO, angli !?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Тиранија над умом: Човек је као глина, од њега можеш свашта направити. И ноћну посуду, простачки речено, нокшир

Апостола Павла упућене речи Корнићанима ваља нарочито имати на уму у овим ...

Ангела Меркел и Тереза Меј (Фото: АP Photo/ Rene Rossignaud)

Отели туђу земљу па праве “Дејтон 2”

Међународна конференција на којој би се постигло коначно решење за косовско питања ...