Словенија (Фото: Бизлајф)
Словенија (Фото: Бизлајф)

Бивши комичар ће бити премијер Словеније?

Љубљана-Посланици пет левих словеначких странака су у парламенту кандиовали доскорашњег градоначелника Камника, бившег глумца-комичара Марјана Шареца за мандатара.

Водећи светски климатолог: Хрватска и Словенија постаће пустиње, људи ће бежати у Србију

Потписе за кандидатуру Шареца за будућег премијера уз његову Листу Марјана Шареца (ЛМШ), дали су и посланици Социјалних демократа (СД) Дејана Жидана, Странке модерног центра (СМЦ) Мире Церара, Странке Аленке Братушек (САБ) и Демократске странке умировљеника (ДЕСУС) Карла Ерјавца, њих укупно 43, преноси Хина.Уместо првобитних најава да ће се о мандатару одлучивати већ у понеђељак, Шарецова групација сада најављује да ће гласање о мандатару нове владе бити у петак идуће недеље.

После јунских избора на којима није било јасног победника, Словеначка демократска странка бившег премијера Јанеза Јанше, као појединачно најјача странка у парламенту с 25 посланика није могла да нађе коалиционог партнера да формира владу.

Шарец је бивши глумац и комичар чији је други мандат градоначелника Камника у северној Словенији завршио ове године.

Шарец за пројекqт такозване „мањинске пројектне владе“ има подршку 43 посланика, три мање од натполовичне већине, али и обећање странке Левица (Л) да ће подржати његов избор приликом тајног гласања, а касније и новоизабране министре ако се до рока ускладе о протоколу о сарадњи с пет странака Шарецове коалиције, међу којима су и све три странке из досадашње техничке владе Мире Церара.

Дефинитивну одлуку Левица ће донети до петка, а у међувремену очекује да ће се референдумским изјашњавањем о томе изјаснити и подржати такав облик сарадње с будућом владом и цело њено чланство.

Однос снага у будућој влади још није сасвим јасан, али су у медије процурели подаци да ће место председника парламента припасти председнику Социјалних демократа (СД) Жидану, уз још три министарска ресора, док Церар рачуна на место министра спољних послова или министра правосуђа за које би могао бити заинтересиран и Карл Ерјавец, председник ДЕСУС-а.

Словеначки медији наводе и да ствари могу да се закомпликују до гласања иако се чини да свих пет странака сматра да би таква влада могла бити стабилна, упркос томе што ће њен рад стално морати да се усклађкује, не само на страначким координацијама него и с Левицом (Л).

Левица остаје изван владе, али је спремна да подржи њен рад и опстанак ако буде пристала на социјалне концесије, у правцу јачања социјалне сигурности, јавног здравства и школства и смањивања трошкова обране.

Б 92/Бета

 

један коментар

  1. Slovenija je odavno tragi-komedija jedne male drzavice. Ziveli su u YU na grbaci srbskog naroda i Srbije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Николас Мадуро (Фото: Вести)

Венцуела: Избори за председника, Мадуро фаворит

Каракас – У Венецуели се данас одржавају председнички избори на којима се ...

Ирачанин који је Буша гађао ципелама кандидат на изборима

Ирачки новинар који је својим ципелама гађао бившег америчког председника Џорџа Буша ...