(Фото: Вебтрибуне.рс)
(Фото: Вебтрибуне.рс)

Ближи се крај империје: Ово су знаци

Вашингтон – Америчка империја се окончава. Америчка економија се црпи ратовима на Блиском истоку и огромном војном експанзијом широм планете. Оптерећена је растућим дефицитом, заједно са разарајућим ефектима деиндустријализације и глобалних трговинских споразума.

Империја ће пропадати постепеним смањивањем утицаја док долар не пропадне као резервна светска валута, увлачећи САД у депресију и одмах изазивајући масовно смањење њихове војне машинерије.

По свим мерењима, од финансијског раста и инфраструктурног инвестирања до напредних технологија, укључујући супер рачунаре, свемирско оружје и сајбер ратовање, Кинези брзо преузимају вођство.

Кина је постала друга највећа економија на свету 2010. године, исте године када је постала водећа светска произвођачка нација, потискујући САД које читав век доминирају у светској производњи.

Империјама је потребно више од силе да би доминирали другим народима. Потребна им је мистика. Ова мистика – маска за империјално пљачкање, репресију и експлоатацију – заводи неке домаће елите, које су вољне да учествују у надметању за империјалну моћ или бар остају пасивне. А то пружа патину цивилизације, па чак и племство да би се онима код куће оправдали трошкови у крви и новцу који су потребни за одржавање царства.

Америчка реторика о демократији, слободи и једнакости, као и њихово обожавање војске, заслепила је велики део света уочи Другог светског рата. Иза сцене, наравно, је ЦИА користила своју торбу прљавих трикова за оркестрирање удара, намештање избора и извршење атентата, кампање црне пропаганде, подмићивање, уцењивање, застрашивање и мучење. Али ништа од тога више не функционише.

Фотографије физичког злостављања и сексуалног понижавања над арапским затвореницима у Абу Граибу су запалиле муслимански свет и нахраниле Ал Каиду и касније Исламску државу новим регрутима.

Убиство Осаме бин Ладена и бројних других џихадистичких лидера, укључујући и америчког држављанина Анвара ал-Авлаки, отворено је исмејало концепт владавине права. Стотине хиљада мртвих и милион избеглица са Блиског истока, заједно са скоро константном претњом од милитаризованих дронова, изложили су САД као државне терористе.

Бруталност у иностранству одговара растућој бруталности код куће. Милитариована полиција је пуцала углавном на ненаоружане, сиромашне обојене људе, и попуњавају систем казнено-поправних установа и затвора који држе невероватних 25 одсто светских затовореника, иако Американци представљају само 5 одсто светске популације.

Многи амерички градови су у рушевинама. Њихов систем јавног превоза је у хаосу. Њихов образовни систем је у великом паду и приватизује се. Зависност од опијата, самоубиства, масовне пуцњаве, депресија и морбидна гојазност погађају становништво које је пало у дубоки очај.

Дубоко разочарење и љутња који су довели до избора Доналда Трампа – реакција на корпоративни државни удар и сиромаштво које погађа најмање половину земље – уништили су мит о функционалној демократији.

Губитак долара као глобалне резервне валуте ће довести до тога да САД не могу да плате дугове што ће продати трезорске обвезнице, које ће у том тренутку драстично бити девалвиране. Доћи ће до великог раста трошкова увоза. Незапосленост ће експлодирати.

Дискредитована елита, сумњичава па чак и параноична у временима пропадања, видеће непријатеље свуда. Низ инструмената креираних за глобалну доминацију – велики надзор, укидање грађанских слобода, софистициране технике мучења, милитаризована полиција, масивни затворски систем, хиљаде милитаризованих дронова и сателита – биће ангажовани у домовини. Империја ће пропасти, као и нација, уколико се не изборе за власт од оних којих који владају корпоративном државом.

Вебтрибуне.рс

8 коментара

 1. Meni ortak pise iz Cikaga nosi tamo dzakove ne znam sta sve ne radi 12 sati ima cini mi se 3 ili 4 iljade dolare,kaze ima para kolko hoces ali je na kraju na pozitivnoj nuli tj sve mu ode na troskove,a ja ga pitam pa dodju ovde na platu od 35.000 isto ces biti na pozitivnoj nuli,sve ti jedno da li imas 20.000 evra a sve ti ode ili imas 200 evra )))

  • Знаш како је занимљиво кад месечно трошиш нпр $20.000? Много лепше него кад месечно трошиш $1000 или 200. Ако можеш да ми верујеш.

   • Не могу да ти верујем јер сам сигуран да је теже трошити 20000 долара месечно него их зарадити. Барем они који толико зарађују месечно у 99,99% случајева то чине без икаквог труда. Једино ако си трошио туђих 20000.

   • Уф, $20к месечно без труда.
    За те паре се ради и те како, падање с ногу.

    Толико заради овде водоинсталатер, ако се погоде потребне околности. Али има да се искичми од рада.

    Или Лекар, ако је бољи, најмање 20 кека месечно прави. Исто и адвокат, ако је бољи може толико да направи.

    И ја толико правим, свакодневно, у Лас Вегасу. Чим само добар, $20.000 ја се лепо одмах кеширам и не радим више тог дана и најчешће тад одем кући, осим ако ми баш иде као лудо. $20.000 ми је доста да паѕарим за тај дан, јер нисам алав.

 2. Док је Србија и таквих полтронских државица биће и Амера. Неће им бити као пре, али неће ни пропасти тако брзо. Нас бомбардоваше, гњавише, рушише, убијаше, троваше…и као заслугу добише нову амбасаду на најлепшем месту у Београду. Ми ћемо изабрати своје вође које ће Амери увек купити за пар долара и владати са нама како хоће. Нека нам је Бог и Рус на помоћи да све то пребродимо и останемо СРБИ, достојни својих предака!

  • Са` ће Рус да помогне, ево само што није.
   Први ефекти те помоћи има да се примете већ за 50-100 година, а то за час прође, само стрпљиво и полако.

 3. Ајде што Вебтрибуне лаже самог себе, али што лаже остале?
  Немам снаге да одговарам на овако трули текст. Ко да неко дете пише бајке или нека баба пева успаванку унуку који је гладан ко кер па се дерња. Неће овакви текстови срушити Америку а још мање нахранити гладне унуке.
  Где нестаде реалност из медија???
  Ево само пар реченица. Не могу да одолим.
  Америка је „продала“ део најјачег и највећег тржишта света Кини. Или ти – изнајмила га за сулудо велике профите. Онда је наредила Јапану, Ј Кореји, Арапима и којекаквим другим „богатим“ државама да отварају фабрике у Америци или нема продаје. Тако и Шведска ради са Америком. А амерички радник је радник од 2-5 хиљада долара. Наравно да су пристали и тако граде ли граде Америку. Кина је уложила више у Америку за право да продаје своје робовске производе у Америци, него у цео остали свет заједно.
  Све те паре које ви видите да као Америка баца по свету, уствари се враћају назад преко изузетно снажног америчког тржишта, банака и финансијског система. Финансијски систем целог Света је уствари Амерички финансијски систем.
  Где је Путин уплатио задњих 100 милијарди долара пре једно 3 године?
  У ММФ и изјавио да је то још увек најсигурнија инвестиција.
  ММФ је ФЕД или ти Америка.
  Дакле, оно што вам Вебтрибуне не пише је и то да Русија држи добар део свога државног буџета, ни мање ни више него у Америци.
  Остале државе не треба ни спомињати.
  Наравно да Америка има и својих слабости, али прекилаве државе света нису у стању ни да се приближе нивоу америчких слабости. Њихове су стотинама пута веће.
  Ако на пример Трамп покрене потпуно трговачки рат против Кине, ево…Нећу ништа да кажем, али нека ми паметњаковићи са Вебтрибуна одговоре за које време би Кини цркнула крава?
  За једну недељу
  један месец или
  једну годину?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Sputnik / Валерий Мельников)

САД бомбардовале војне положаје у Сирији

Дамаск – Авиони међународне коалиције предвођене САД бомбардовале су данас војне положаје ...

НАТО (Фото: ЕРА)

НАТО не одустаје од понижења и притисака на Србију

САД и УК преко НАТО пакта и ЕУ деценијама чине све да ...