(Фото: Зелена патрола)
(Фото: Зелена патрола)

Борба за Топлодолску реку: Хидроцентрале у Парку природе?! (Видео)

Пирот – Закон некад, закон сада. Неке ствари се никада не мењају.

Давне 1963. године брдо на Старој Планини се обрушило и преградило реку Височицу. Вода из Височице се акумулирала и направила језеро на месту где се брдо обрушило. Kасније, 80-их и 90-их је на том месту завршена изградња бране како би ситуацију коју је природа тако наместила човек могао да искористи у потпуности. Вода из акумулације се користи за снабдевање Пирота и Ниша електричном енергијом.

Приказује се Odluka SO Pirot iz 2004. godine da se ne dozvoljava prevođenje Toplodolske reke u hidroakumulaciju Zavojreke.JPG

Фаза 2 тог пројекта је требала да буде преграђивање Топлодолске реке и њено усмеравање ка тој истој акумулацији у циљу повећања капацитета производње електричне енергије и изградња тунела за ту намену. Изградња тунела је стопирана 2004. године када је скупштина општине Пирот изласала обустављање радова. После оволико година, из неке фиоке је испао тај пројекат који је, ето, већ започет и хајде да га онда и завршимо. Следећа активност је спровођење река ка језеру кроз тунеле направљене само за ту намену. Тунелима се вода доводи али и одводи из језера у случајевима „вишка вода“. Све то звучи лепо док се не знају детаљи.

Приказује се Park prirode Stara planina.JPG

А детаљи су најбитнији.
Ни приликом изградње прве фазе, ни приликом изградње друге фазе пројекта мештане, врло заинтересовану јавност, нико ништа није питао. Никаква документација, осим техничке никада није постојала. Преграђивањем реке долази до униставања биљног и зивотињског света, рибљи фонд нестаје. Топлодолска река је чувена по рибљим врстама које насељавању брдске реке. – каже Душан Јовановић, риболовац из Ниша, који скоро сваки свој слободан дан користи на обалама Топлодолске реке.
Житељи насеља Темска се већ дуго боре да до изградње фазе 2 овог пројекта никада ни не дође.

Приказује се Predsednik MZ Temska - Ovde nam daju vodu na kašićicu!.JPG

Томислав Панчић, председник МЗ Темска каже да је и рок трајања саме акумулације одавно прошао и да је последње што треба да се ради, јесте да се шири капацитет те акумулације. Поред тога, по његовим речима, сама Топлодолска река, када је у бујичном периоду је толико замуљена да би врло брзо замуљила и загушила и сам тунел. То су вероватно, између осталих, и разлози зашто овај пројекат никад није имао све потребне дозволе и заживео.

Душан Митић, дипл. инж. електротехнике и одборник у Скупштини града Пирота каже да је Елетропривреда у три наврата покушавала да дође до грађевинске дозволе и да је Скупштина града Пирота то сваки пут спречила. Скупштина града поступа у интересу и по „налогу“ грађана. Грађани целог тог краја су против наставка изградње тог пројекта и просто се осећају као да им неко намеће нешто што није у њиховом најбољем интересу. Логично је да се питају и у чијем је то интересу ако није њиховом?

Такође један од житеља Темске и поштовалац старопланинског краја и начина живота људи у том крају, Александар Јовановић Ћута се пита зашто је изградња овог тунела и пресецање једне мале, брдске, чисте реке у националном интересу како су саопштили министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић и директор ХЕ Пирот Љубомир Стојановић.

Никаква јавна расправа, никакво представљање пројекта није иницирано да се локалној заједници представи тај „добитак“ по њих и по целу нацију. Напротив, њих нико ништа није ни питао. А у природи људи је да се они сами питају ако их већ нико ништа не пита. Питају се да ли овом додатном производњом електричне нергије ЕПС покушава да поправи и „прикрије“ губитке у сопственој мрежи, који су вишеструко већи него европски просек. Питају се да ли ће то и од Европе, ка којој толико журимо, моћи да се „сакрије“ губитак у мрежи и транспорту електричне енергије уништавањем природних добара и лепота и озбиљних туристичких потенцијала.

Приказује се Lepote Stare planine.JPG

Људи у овом крају живе од земље и природе. Земљу храни сунце а залива вода. Вода из њихових река. Река које они чувају јер знају колико су им оне благо.

Људи у овом крају се радују могућности искоришћавања тог природног богатства које они имају у еколошке и туристичке сврхе. Они се за то опредељују. За самоодрживи развој који ће оно што они имају сачувати и за будуће генерације али и за све који воле да уживају у природи и природним лепотама. Њихов глас се сасвим јасно и гласно чује. Само их треба питати и саслушати.

Ми смо закон!- поручују грађани Темске, места на Старој планини, која је проглашена за Парк природе.

Дино Мујановић, новинар сарадник, Војвођанска зелена иницијатива

један коментар

  1. Samo jedna ispravka: količina električne energije koju proizvede HE Zavoj na godišnjem nivou nije dovoljna ni da podmiri potrebe grada Pirota, a kamo li da ima dovoljno energije da se snabdeva i Niš. Drugim rečima, ono što bi se dobilo u električnoj energiji prevođenjem i Toplodolske reke u akumulaciju Zavoj je minorno u poređenju sa onim što se gubi, što se tiče prirode i biodiverziteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: srbijadanas.net)

Приштина има црвене линије, а Београд?

Да ли власт која то не схвата заслужује да буде више и ...

(Фото: КМ Новине)

Тачијев саветник: Постоји прећутно признање само га је потребно формализовати

Окупиране територије – Адриан Арифај, саветник Хашима Тачија, тврди да потпуна нормализација ...