Реџеп Тајип Ердоган (Фото: AFP 2017/ OZAN KOSE)
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: AFP 2017/ OZAN KOSE)

Бошњаке радује Ердоганов неоосманизам (видео)

Сарајево – Муслимани из Рашке и Босне имају разлога да се радују Ердогановој победи због могућности да он проактивније испољи турске амбиције на овим просторима него раније, што ће он сигурно и учинити јер више није инхибиран обавезама према ЕУ или САД после прошлогодишњег јулског пуча, од ког и са једнима и са другима има битно погоршане односе.

Док је Европа скептична, референдумска победа Реџепа Тајипа Ердогана се, осим у Анкари, славила и у Сарајеву. Башчаршијом и сарајевским улицама вијориле су се турске заставе, а звуци сирена аутомобила чији су возачи славили победу сатима су одзвањали главним градом Босне и Херцеговине.

Логично, и прве честитке лидеру Турске стижу из срца Балкана, тачније — Босне и Херцеговине. Члан Председништва БиХ и председник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић поздравио је резултате референдума у Турској уз констатацију да ће то стабилизовати прилике у тој земљи и учинити је још снажнијом силом.

„То ће дефинитивно, по мом мишљењу, стабилизовати прилике у Турској, учинити је још снажнијом регионалном силом. Она игра једну врло стабилизујућу, позитивну улогу у том делу света и мислим да је добро да Турска има снажно лидерство“, рекао је Изетбеговић, а пренела агенција Фена.

Победу је Ердогану честитао и Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног већа у Србији. Угљанин је рекао да га Ердоганов успех радује јер је „сваки његов успех и успех Бошњака из Санџака“.

Како ће и да ли ће Ердоганова новостечена моћ утицати на Балкан?

Срећко Ђукић, бивши дипломата, у разговору за Спутњик каже да је логично очекивати да ће један део људи у БиХ увек славити оно што се дешава у Анкари. Он додаје да Турску чекају велики изазови после исхода референдума који је, како је оценио, био тесан.

„Лично мислим да треба мало сачекати и видети са којим то снагама Турска мисли да се поново приближи државама о којима је она говорила као о њиховим државама, територијама где је некада била турска империја. Јер, Турска је пред великим изазовима, она економски није више оно што је била, и мислим да се њен утицај у наредном периоду неће повећавати ни на Балкану“, наводи он.

Др Срђа Трифковић, стручњак за међународне односе, не дели мишљење нашег претходног саговорника и подсећа да је Ердоган од почетка своје политичке каријере изразито подржавао оне на балканском полуострву које је сматрао настављачима османлијске традиције. Др Трифковић, такође, подсећа да је Ердоганов дугогодишњи стратег Ахмет Давутоглу чак отворено рекао, и то усред Сарајева, да „Турска има посебну обавезу и дужност према онима који себе виде у културолошком али и политичком и верском смислу као настављаче османлијске традиције“.

Прочитајте још: 

Победа: Турци за султана Ердогана

Ердоган спрема нове нападе на Сирију

Порошенко користи «Feto» у Украјини за притисак на Ердогана

„Према томе, и те како рашки и босанскохерцеговачки муслимани имају разлога да се радују могућности да Ердоган проактивније испољи турске амбиције на овим просторима него раније, а он ће то сигурно и учинити јер више није инхибиран обавезама према Европској унији или САД, јер после прошлогодишњег јулског пуча он и са једнима и са другима има битно погоршане односе“, објашњава др Трифковић.

Наш саговорник каже да сада можемо очекивати наставак онога што се назива неоосманском или неоотоманском стратегијом Анкаре која има своја три главна вектора — кавкаски ка централној Азији, други ка исламском свету и трећи према Балкану путем такозване „зелене трансверзале“ — од Истанбула на југоистоку до Цазина на северозападу.

„Може се такође очекивати да ће и са Косова, из Албаније и западне Македоније Ердогану бити упућена честитка јер, нема сумње, он и Албанце види као своје савезнике и поуздане сапутнике на путу утврђивања турског стратешког присуства на вектору неоосманске зелене трансверзале“, напомиње др Трифковић.

Бранкица Ристић / Спутник

2 коментара

  1. Velika greska srpskih „kraljeva“ koji nisu znali da se kancer ELIMINISE u korenu , u suprotnom metastazira. Prema evidenciji iz 1917 na prostoru bivse JU zivelo je 67.000 muslimana . Pogledajte koliko ih ima sada ?
    Jadan srpski narod nikada nije imao prave vodje (ne ulazim u vrema Nemanjica).

  2. Imas li neke dokaze da je bilo samo 67.000 muslimana na podrucju bivse SFRJ? Ili je to cuveno srpsko „pricao mi jedan covek u vozu“?
    Srbi su pokusali ocistiti muslimane vise puta ali prilicno bezuspjesno. Recimo poznata je bila bitka za Novi Pazar gdje su cetnici imali katastrofalan poraz …cak gori nego Neretva.
    Zatip pokusaj istrebljenja Bosnjaka 1992-95 koji se zavrsio genocidom u Srebrenica ali je Nato morao spasavati srbe u Banja Luci, Prijedoru I Doboju…vec su bili pokrenuti a Zapad ih spasio iste sudbine kao I u Hrvatskoj.
    Sljedeci rat Srbi sigurno docekuju u pasivi….prvi put od 1878 ce Srbi biti autsajder I cekati udarac. Kad Erdogan udari na Rusiju, Bosnjaci I Albanci ce otpoceti zavrsnu operaciju deratizacije Balkana. Balkan je muslimanski I pravoslavna kopilad nemaju tu sta traziti. Mars stogo usljiva u Sibir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Швајцарска (Фото: Глас Русије)

Швајцарска: Одржава се референдум о монетарном систему и интернет коцкању

Цирих-Швајцарци одлучују хоће ли се променити начин на који банке позајмљују новац ...

Турска дуж границе са Сиријом изградила бетонски зид дуг 764 километра

Анкара-Турска је изградила бетонски зид дуг 764 километра дуж границе са Сиријом, ...