Република Српска (Фото: Глас Русије)
Република Српска (Фото: Глас Русије)

Британци напали РС: Немате право да будете војно неутрални

Сарајево-После усвајања Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности у парламенту РС, огласила се британска амбасада у БиХ која тврди да да Народна скупштина Републике Српске (НСРС) нема надлежности да доноси одлуке о спољној и одбрамбеној политици.

Британци су подсетили РС на споразум једногласни захтевом Председништва БиХ из 2009. године, на Акциони план за чланство у НАТО, уз коментар да је овај сегмент БИХ у рукама Сарајева.

„Та питања су искључива надлежност институција на државном нивоу Босне и Херцеговине“, истакнуто је у њиховом одговору у вези са одлуком заступника у НСРС, који су усвојили резолуцију којом се дефинише неутралност РС у односу на постојеће војне савезе“, наводи се у саопштењу британске амбасаде.

Подсећања ради, Народној Скупштини Републике Српске гласовима владајуће већине усвојена у ноћи између 17. и 18. октобра Резолуцију у која је наведено да територија РС не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона нити јој се може утврдити и уписати друго својство. У документу је прецизирано и да је РС опредељена да сваки будући статус координира са Србијом, као потписницом Дејтонског мировног споразума.

Британци тврде да Закон о одбрани БиХ обавезује релевантне институције да проведу активности неопходне за приступ НАТО-у, као и да Влада Уједињеног Краљевства остаје предана пружању подршке евроатлантским интеграцијама БиХ, с циљем њене дугорочне сигурности и стабилности, преносе босански медији.

Опозиционари нису присуствовали заседању, након што им је председник НСРС-а Недељко Чубриловић изрекао меру удаљења са скупштинског заседања, јер су пиштаљкама ометали рад седнице.

 

 

Спутник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

И у Републици Српској почињу протести због горива

Бања Лука-Грађани Републике Српске сутра ће, како је најављено, у 17:00 часова ...

Додик забрањује протест због поскупљења горива: Склањаћемо аутомобиле који се буду заустављали

Бања Лука – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да неће ...