(фото:ИН4С)

Брука: За Србе у Црној Гори не важи ни Хипократова заклетва

Подгорица-Неки лекари Клиничког центра Црне Горе очигледно су заборавили на заклетву и хуманост која одређује и обележава њихов позив. У прилог томе говори случај пацијента из Краљева Раденка Стевановића, који се десио у Клиничком центру у Подгорици.

Клинички центри у Србији, куле и чардаци уништеног здравственог система: Што је провизија већа и смртност је чешћа

Наиме, како није имао међународну полису путног осигурања, нити новца да плати за скупу хируршку интервенцију у Клиничком центру Црне Горе, Раденку Стевановићу из Краљева најпре је уграђена, а за неколико дана скинута спољна фиксација десног лакта. Пацијент је тиме био изложен великој опасности од могућих компликација и инфекција, сматрају лекари, јавља РТС.

Раденко је теже повређен након пада са велике висине. Збринут је на Ортопедско-трауматолошкој клиници у Подгорици где му је, због отвореног прелома десног лакта, уграђен спољашњи фиксатор.

Проблем је настао када му је предочено да за то мора да плати 1.200 евра.

„Ја то нијесам имао да платим и каже ми – ми то морамо да скинемо, идеш у Србију без фиксатора. Ја сам их молио да ми то оставе и да видим некако да нађем паре да платим. Они кажу – ми морамо то да скинемо“, каже Раденко Стевановић из Краљева.

Лекарима на ортопедији Опште болнице у Краљеву није јасно зашто је учињено тако, јер је пацијент могао да се транспортује и са обичном гипс лонгетом. Овако је уз прелом добио и инфекцију, преноси РТС.

„Лечена је инфекција. Претходно су узимани брисеви. И по добијању стерилних брисева приступило се накнадној операцији када је рађена такозвана хирушка репозиција прелома и поновна остеофиксација прелома са кишнеровим иглама“, каже ортопед Александар Радосављевић за РТС.

У Фонду здравственог осигурања тврде да су Србија и Црна Гора потписале споразум о социјалном осигурању и да је Раденко имао право на одговарајућу здравствену заштиту.

„Апелујемо на све суграђане и на осигуранике Републичког фонда за здравствено осигурање да пре поласка на пут обавезно прибаве потврду да су наши осигураници са којом, дакле, без обзира да ли наша земља има конвенцију или билатералне споразуме склопљене са том другом земљом, имају право на пружање комплетне здравствене заштите у земљи у коју путују“, наводи Немања Великић, ПР Републичког фонда здравственог осигурања Србије.

Раденко се у Краљеву лечи скоро 10 месеци. Једном седмично иде на контролу или превијање, преноси РТС.

ИН4С/РТС

 

3 коментара

 1. Cekaj malo. Aj onako realno. Jel Beograd sjebao Srbe u Crnoj Gori i dozvolio Djukanovicu da sa siptarima napravi nezavisnu drzavu za njihovo izivljavanje?
  Jeste!
  Jel doticni drzavljanin Srbije?
  Jeste.
  Znaci otisao si u stranu drzavu gdje javno vlasti drzave iskazuju mrznju prema Srbima bez zdravstvenog osiguranja?!?!?
  Da je otisao u bilo koju drzavu isto bi mu bilo. Nemas osiguranja plati care to tako ide.
  To je sada druga stvar sto nas boli jer je to Crna Gora. Ali zna se ko je kriv za to. Isti oni sto su prodali Krajinu, oduzeli Srbima u Bosni pola teritorije i dali palijama i ustasama (za neke ovde jugoslovenska braca) za kuju su mnogi Srbi dali glave, unistili zajednicu dvije srpske drzave, prodali KiM, uvoze balije sa bliskog istoka…. zna se ko to radi….

  • Jel Beograd sjebao Srbe u Crnoj Gori i dozvolio Djukanovicu da sa siptarima napravi nezavisnu drzavu za njihovo izivljavanje?

   круг двојке је саучествовао 70г и помаже данданас

 2. A brdjanska plemena divljaju i pljackaju srbiju. E tako i treba, umesto uvedemo pasose njima, ne mogu da konkurisu za domove i studiranje. Nego lepo kao stranci pa ih deljati. Neka studiraju kod ustasa ili siptara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Александар Вучић (Фото: KOMERSANT)

Болесно: Вучић поново увредио Србе

Београд-Неприкосновени лидер криминалне организације зване Српска Напредна Странка не престаје да вређа ...

Како се Броз спрдао са Србима: Слао усташу Марка Месића да ослобађа Београд!

Захваљујући Брозу и његовим комунистима усташке јединице које су се под вођством ...