(Фото: Ин4с)
(Фото: Ин4с)

Црна Гора: Шаљу војног аташеа у Приштину, Београд им није ни у плану

(Фото: Ин4с)

(Фото: Ин4с)

Подгорица – Црногорско Министарство одбране до краја године планира да у Приштину пошаље војног изасланика, како би интезивирала војну сарадњу са „Косовским снагама безбједности“. Како сазнаје портал ИН4С, црногорски војни аташе ће у Приштину отићи одмах након што црногорска Влада именује амбасадора на окупирану јужну српску покрајину.

Због таквог плана власти у Подгорици, српско Министарство одбране већ припрема све дипломатски дозвољене мјере како би упутила оштар протест због такве одлуке Црне Горе. И српска Мисија при НАТО-у добила је инструкције да након именовања аташеа у Приштини упути оштар протест црногорској мисији при том савезу у Бриселу.

У Београду се, тврде добро обавијештени извори, помиње и потпуно замрзавање одбрамбених односа двије земље, али и војно-војна сарадња.

Да напоменемо да се на Војној академији у Београду од 2006. године црногорски кадети бесплатно школују, сходно договору двије државе, а официри се такође упућују у командно-штабне школе које су услов за добијање виших чинова.Осим тога, црногорска и српска војска заједно дјелују на бројним регионалним вјежбама.

Добро обавијештени извори портала ИН4С тврде да ће односе са војним властима у Београду додатно заоштрити чињеница да црногорска Влада, односно Министарство одбране, никада није планирала, нити предвидјела својим стратешким документима, могућност упућивања војног аташеа у Београд.

„Косово“ би да обучава спасиоце и рониоце у Црној Гори

Могућност упућивања војног аташеа у Приштину договорена је још крајем прошле године, током сусрета начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирала Драгана Самарџића са командантом „Косовских снага безбједности“ генералом Кадри Кастратиијем.

Косметским Албанцима се, тврде саговорници портала ИН4С, јако жури да успоставе војну сарадњу у региону. Посебно имајући у види притисак међународне заједнице на власти у Приштини да докажу и покажу да „Косовске снаге безбједности“ имају капацитет да у будућности преузму овлашћења КФОР-а.

Осим са Црном Гором, војна сарадња је упостављана и са Македонијом, јер се косовски кадети школују на Војној академији у Скопљу.

Генералу Кастратију су у Подгорици прошле године презентоване могуће области са сарадњу са црногорском Војском, а Тачијева нелегална влада на окупираним територијама је врло заинтересована за коришћење капацитета Регионалног центра за обуку пилота хеликоптера у Голубовцима, као и могућност обуке својих ронилаца у Црној Гори.

Министарство одбране је том приликом саопштило да је генерал Кастрати изразио велику захвалност Црној Гори „због подршке коју Република Косово добија по питању учлањења у различите регионалне безбједносне иницијативе“.

ОВК – КЗК- КСБ иста војска друго паковање

Косовске снаге безбједности започеле су свој мандат 21. Јануара 2009. равно 15 година од како су косовски Албанци, уз подршку сусједне Албаније и западних земаља, формирали прву ћелију ОВК, 1994, а њени припадници су први пут у јавност изашли 1996. године. Циљ јој је био независно Косово, а користила се свим средствима оружане борбе.

Као што је преузео одговорност за формирање КЗК-а, НАТО ће имати главну улогу и приликом успостављања КСБ-а.

11 коментара

 1. Александар Јовановић

  Да српско дно не понуди сутра и бесплатно школовање за шиптарију,њихову војску.
  Кад већ милогорце учимо да нас у здрав мозак…

 2. „ко ће коме, ко свој своме?“

 3. Znaci , to je bio osnovni razlog Estonove „Balkanske turneje“ , prenosenje poruka „glavnog EU-SAD staba“ svojim kolonijama , kako da zajedno zabodu udarac u ledja Srbiji !

 4. Sad ce nikolic sesti golom guzicom na stiropor i uputiti ostar protest!

 5. Могу мислити какав ће то бити сусрет између црногорског црвеног усташе и арнаутског балисте.

  • Шта ту има да се замишља ….биће братски…

   • Браћа ће у НАТО, али под турском командом, али ту их чека „лепа“ будућност. Турска је у првом светском рату била поражена од Русије, па је у фрустрацији оптужила Јермене ( православце ) у војсци и после цивиле да су саботирали турску борбу и радост поразу, па их дивљачким методама побила МИЛИОН. Бивша браћа нека из овога извуку поуку, да дају максималан допринос НАТОу у евентуалној борби против Русије и евентуални пораз Турске нека пропрате гласним лелеком и чупањем косе, можда тако сачувају преостле главе на раменима. Са братом Шиптаром и Хрватом, а капларом Турчином иза леђа у НАТОу, чудна нека „еволуција“ бивших Срба, Црногораца а садашњих Монтенигера. Када питате Црногорце били сте Срби, више нисте? Они одговарају „ЕВОЛУЦИЈА“. Дивне ли еволуције.

 6. nece ni ta LJUBAV DUGO TRAJATI.Ponovo ce se SRBIJA dici na noge ali sad znamo da BRACE NEMAMO.

 7. Kosovo i Metohija je srce Srbije!

  Crna gora se u svakom pogledu odaljava od Srbije sjedne strane zato sto je takav trend u svetu, niko nas ne voli, nemamo doslednu politiku, ne znamo sta hocemo, u prinicpu svi nas smatraju nekim varvarima i gubitnicima a sdruge strane Crna gora je pod VELIKIM uticajem Amerikanaca kojima je u interesu da Srbija nema izlaz na more i zato se desava to sto se desava.
  Narod ko narod, samo bi bolje da zivi, ne zna gde ce i sta a uz to mu se konstantno ispira mozak preko medija isto ko i u Srbiji.

 8. Vidite da su im zastave slične,znači brat sa bratom zajedno pod ruku.
  Joj ovih Crnogoraca,Hrvati im čuvaju nebo,šuruju sa Šipcima….ccccc svi im valjaju samo braća Srbi ne.Ali biće zanimljivo kada ovako zajedničkim snagama krenu na Rusiju a onda će biti joj šta nas snađe. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Агресија на СРЈ 1999: после Рачка се брзо прешло на бомбе (Фото: Руска реч)

Тајни НАТО пројекат у Србији: Тровали нас жутим прахом

Мистериозни жути прах којим су НАТО авиони засипали Србију током бомбардовања два ...

Трамп жестоко извређао црногорског премијера: „Он је само крештава пропала…“

Подгорица / Вашингтон – Амерички предсједник Доналд Трамп назвао је црногорског премијера ...