Црна Гора (Фото: пиxабаy.цом)
Црна Гора (Фото: пиxабаy.цом)

Чудно саопштење Митрополије цетињске СПЦ: препознају “православни црногорски народ“

Подгорица – Цетињска митрополија Српске цркве реаговала је поводом потребе ,,истинитог обавјештења јавности и очувања лаковјерних од заблуде и преваре везано за посјету Франкфурту “Михаила“, лажно представљаног као “митрополита црногорског“.“

И све би било у реду, исправно је упозорити на поштовање канонског поретка, сем што није јасно коме је лажни митрополит битан и да ли ико на кугли земаљској има обавезу да се са њим такмичи у црногорству. Приде, није баш у реду да из ове Митрополије Српске цркве, по ко зна који пут у последњих десет година, црногорче и тиме вријеђају паству СПЦ-а у Црној Гори. Увјерите се и сами из садржине последње реченице саопштења:

“Као што је свима познато, њега је признала и регистровала полицијска станица у Цетињу, а форсира га нажалост и плаћа са својих идеолошких и партијских интереса, садашња власт у Црној Гори, подстичући тиме нове диобе у православном црногорском народу ширећи вјерску мржњу у њему, нарочито у црногорској дијаспори, до сада преко амбасаде Црне Горе у Аргенитини, а сада ево, и у Западној Европи.“

Ближи се деценија од када се користи срачуната “широка“ терминолошка поштапалица, пренесена и на званичне печате која се зове “Православна црква у Црној Гори“. Нема никакве Православне цркве у Црној Гори, под тим именом! Постоји Српска православна црква, свиђало се некоме или не – без било каквог православног црногорског народа јер паству у Црној Гори чине православни Срби, осим ако се у њу не рачунају “усамљени“ бизнисмени који се у последње вријеме спашавају индулгенцијама појединим “помиритељима“ Срба и Црногораца.

Србе из окова данашње Црне Горе не интересује ни било каква црногорска дијаспора. Изгледа да она интересује оне који у име Срба, било из црквене администрације, политичких странака или неке треће структуре, желе да врате традиционалистичко идентитетско квазигусларко преварно “клатно“ на црногорску страну и амнестирају разбијаче заједничке државе и тамничаре српскога језика.

Неће проћи! Или је Српска и православна – Светосавска; или није ни “православна“… Односно, не буде ли српска, неће је ни бити.

„Уједињење“

један коментар

  1. Св.Сава је врли угодник Господњи,и велики светитељ. Али, не смије се нити под разно ниједан светитељ,апостол,пророк,преподобник,свјашченомученик обоготворавати, осим једино – Триличносни Господ ! Појам светосавље и светосавска црква јесте одраз-етнофилетског штеточинства,увриједе на сами блажени спомен св.Саве,а и националистичка секташка безумност. Замислите да руски народ вјеру нашу назива-световладимировље.Било би СКАРЕДНО.Национализам и глобализам,као и екуменизам јесу САСВИМ ПРОТИВНИ ДУХУ И УЧЕЊУ ЦРКВЕ.Може вјерник да буде и Арбанас,Палестинац,Влах…а да је вјерни син св.Православља тј.вјере Христове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

У невремену током ноћи тешко оштећена болница у Мељинама (ВИДЕО)

Тиват-У ноћи између петка и суботе, у 2:59 сати услед великог невремена ...

(Фото: НАТО)

Натовдан: Црна Гора добила ново „црвено слово“ у календару

Прослава 5. јуна, дана када је Црна Гора постала пуноправна чланица НАТО-а, ...