(Фото: Pixabay.com)
(Фото: Pixabay.com)

Да ли сте сељак ако се изувате у гостима? Ево шта кажу бонтон, хигијена и обичаји!

Неретко се дешава да се наши гости изувају у ходнику или пред вратима, али има и оних гостију који мисле да је то некултурно. Било како било, та ситуација може бити јако непријатна и за госта и за домаћина, па ћемо због тога покушати да разрешимо вечну дилему – изување обуће када негде одлазите у госте или не?

Традиција изувања пред вратима вуче порекло из источањачких земаља, где је апсолутно незамисливо ући у кућу са ципалема на ногама. То се односи и на сопствену, али и на туђу кућу. Источњачки народи верују да ако се гости не изувају пред вратима, за собом остављају негативну енергију. Бити обувен у кући, у Јапану, значи непоштовање домаћина, а овај обичај се поштује и у неким скандинасвким земљама, у Турској, у Лондону, Берлину, Риму и многим другим крајевима света. У Србију је овај обичај дошао из Турске, где је потпуно уобичајено да у кући ходате боси, јер се на подовима седи, једе и пије.

Ипак, ако сте у Паризу, Лондону или Риму, боље је да се не изувате пред вратима домаћина. Изување обуће се сматра недоличним и увек имајте на уму да је тамо јако важно и какву обучу носите, јер ће је домаћини увек добро одмерити. Зато ако намеравате да некога посетите у овим градовима, обујте своје најбоље ципеле и заборавите на изување.

Мишљење да се не треба изувати пред вратима домаћина потиче од времена када су се гости примали у салонима и просторијама које су биле намењене искључиво за то. Такве просторије обично нису биле опремљене теписима и биле су намењене окупљању великог броја гостију, али блиске особе које су примане у „интимне“ делове куће су ипак морале да се изувају.

Ако се посматра са стране хигијене, изување је неопходно, без обзира о чијој се кући ради – туђој или својој. Домаћини најчешће имају наменске папуче за госте па их обујте ако вам је потребно нешто на ногама, али као што не прљате своју кућу, не би требало да прљате ни туђу.

Једно америчко истраживање је показало да ношењем ципела у свој дом уносите много више прљавштине и бактерија опасних за здравље него што то мислите. Студија Универзитета у Аризони је пронашла чак 421.000 разних бактерија на ципелама. Колиформна бактерија која служи као индикатор нивоа чистоће хране и воде (присутна је у измету) пронађена је на ђону 96 процената ципела.

Бактерија „Есцхерицхиа цоли“ је пронађена на 27 одсто ципела заједно са још седам врста бактерија, укључујући „Клебсиеллу пнеумониаеу“ која може изазвати инфекцију мокраћовода и „Серратиу фицариу“ која може изазвати инфекције дисајних путева.

Када је реч о преношењу бактерија са ципела на подове у топлом дому, истраживање је показало да ходањем у ципелама можете да пренесете од 90 до 99 процената бактерија. Студија Универзитета у Хјустону је дошла до закључка да се на 39 одсто ципела налази бактерија „Цлостридиум диффициле“, отпорна на бројне антибиотике, а може изазвати разне проблеме са здрављем укључујући дијареју.

Сви ти подаци говоре у прилог закључку да бисте, чим крочите у свој дом, требали да изујете ципеле. А као што пазите на свој дом, требало би да пазите и на дом онога ко вас прима у госте. Када се постави питање бонтона, без сумње, изување није по правилима културе, али можда је ипак боље заобићи једно правило лепог понашања и мислити на здравље домаћина који вас прима у госте – у преводу, у чију год кућу да идете, обавезно се изујте.

Васпитавајте децу по правилима руског племства
Турци забрањују папи да користи путнички аутомобил
Некултурна Култура

Телеграф

22 коментара

 1. Да ли си ти господин ако си написао погрешан текст наслова? Можда једног дана схватиш да није срамота бити сељак колика је срамота користити стране речи у обраћању јавности.

 2. Хахаха обувени или изувени.Та тема одувек привлачи хиљаде коментара и служи веб сајтовима једино за прикупљање кликова. Јер је бесмислена, као и овај чланак и нарочито закључак.

  Ја избацујем на улицу ко ми дође па почне да се изува. Не примам изувене и тачка. Нема изување, иди па се изувај по селима, а код мене се понашај пристојно, дакле обувен.

  Ко се брине за те бактерије, све зависи по каквим говнима су му гацали гости. Ако гацају по шталама и канализацијама, сигурно да имају бактерије. Око мене је све тако чисто, улице и сл, да ципеле човек чисти једино по навици, а без потребе.

  Има и онај пед, треј, да се нагази пре уласка, као на фармама, тј индустрија прехрамбених производа, сирева и сл. Тај пед је натопљен средством за дезинфекцију, моментално уништи све бактерије са ципела. Па коме улазе у кућу они који гацају по канализацији, може уместо отирача за ципеле да испед врата држи тај пед за ветеринарске проблемације.

  Моја ловачка кућа је друго, на доњем нивоу има посебан улаз/излаз директно у мад рум, тј блатњаву собу, где остављаш сву прљаву опрему и правац под туш. Испред доњег нивоа куће има посебна чесма за прање чизама, ногу, туш за керове, четке и механички стругач блата, има и овај треј за дезинфекцију који сам описао изнад, а плус има и посебна машина за чишћење блата са чизама. Једноставна је, нема воде, нема шлауф, већ компримовани ваздух у танку од 20 галона и фиксне млазнице, као и једна ручна на цреву. Блато одмах спада у рупу, над којом је решетка. То је једина паметна ствар коју сам видео по теренима за голф и набавио. Голф клубови имају сталан проблем да им се чланови шећкају блатњави по клубу и бољи клубови су то овако лепо решили.

  • е сад контам.

   благо теби.

   ако ти затреба шофер неки, или нако да ти пали и гаси лампу у спаваћој соби – џаст кол ми.

   плата? права ситница (ситница за тебе, наравно) – за 4 иљаде стојим Вам на располагању. то је плата доктора на западу, па што би се ја прецењивао. паре нису све.

  • Лекар зарађује барем $10.000 месечно ако је какав.
   Шоферица ми не треба. Али кертејкер, домар ми треба баш за ту ловачку кућу. Једноставно треба неко ту да живи, јер ја само повремено навратим ту у лов и одмор. Домар има своју посебну трособну кућицу на имању, има у њој све. Јер чим нема никог, могу локалци да попљачкају и ршум да направе. Ај и што опљачкају, осигурано је па нема бриге, него може неко да се усели, да живи ту да засере све и оскрнави. А може и да потпали све то да оде у пм. Прилично је усамљено место, најближи комшија је миљама далеко. Има све што треба, превоз погон 4х4, моторне санке, четвороточкаши и шестоточкаш, камиончић за чишћење снега исто 4х4, залихе оружја и муниције, хране, горива, гаса, свега. Струја на соларне ћелије, батерије, дизел генератори и на течни пропан гас, камере, сателитске и радио комуникације, као и индукторска двожична веза до комшије то ти је слично као онај стари пољски телефон М-63 ЈНА.
   Једино треба да се цепају дрва за огрев, има сва механизација за то, тракторчић, моторне тестере, хидраулични лог сплитер 30 тона бензинац, није тешко.
   $4000 је много за то, може $1200 плафон. И друго, опасно је, рекао бих да има ЈЕТИ Снежни Човек Биг Фут у близини можеш да најебеш ако ниси опрезан, искусан и вешт са ручним и ловачким оружјем великог калибра.

 3. U CERGI CIGANSKOJ SVI SU IZUVENI-BOSI,CAK I KEROVI…!!!

 4. Господине Туризам
  Опростите ми на мешању, али ја сматрам ову ствар као нешто ургентно.

  Ви сте написали нешто за мене заиста ново и запрепашћујуће…

  „Мисли о томе сваки пут кад једеш. Барем је овде тако, има Кинеза као дрва, али немају своја Кинеска гробља, не шаљу их у Кину и Кинеска имена се не појављују на туђим гробљима. Морају да умиру ко и сви остали људи, али их после нигде нема. Срећом па ја то све знам (знам и где Ђаво спава) па никад нисам крочио у Кинески ресторан.“

  Значи, ви тврдите да знате да Американци једу кинеске лешеве али то они не знају, само ви из неког разлога нећете то да им кажете?
  Зашто, човече?
  Маните се тих тепиха, него помажите људима!
  Јавите тамо у онај ЦИА, ФБИ или где било. Па није валда да ћете то сакрити тамо, али Србима јављате?
  Господине, кажите људима. Ја нисам стекао утисак да је вама тамо лоше али скривање овакве истине је непријатељски акт према Америци.
  Волели ви њих или мрзели, дужни сте им то као човек.
  Без обзира на све, да сам на вашем месту и да знам тако грозне ствари ја би их одмах пријавио.
  Нема везе што сте до сада скривали ту истину. Она није шала и видите колико вас је то мучило да сте морали негде да је изнесете.
  Али ово овде није право место.
  Идите тамо и пријавите те радње. Американци ће се потровати од кинеских лешева, ускоро ће почети заразе у Америци, човече, а одговорност је на вама исто као и на кинезима. То је без даљњег, међународни инцидент великих сразмера.
  Ваша људска дужност, без обзира зашто сте до данас скривали ту истину од јавнсоти, је да обавестите Америку па ако није тачно, ником ништа, али ако је како ви тврдите то заиста истина, онда ће вас Америка славити. У оваквом случају, на страну сви анимозитети. Ово је изнад њих.
  Не знам шта ће Кинези радити, али то није ни важно.
  Надам се да сам подстакао у вама осећај одговорности, који ви сигурно имате.
  Имате моју безрезервну подршку а убеђен сам и свих коментатора овде па и шире.

  • Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

   Konjino blesava………Kinezi spaljuju mrtve………!!!!!!!!!!!!

   Kinezi „jedu“ svoje leševe, jer nisu hrišćanski fašisti, nego budističke komunjare……reče pop, a ti poverova!!!!!!!!!

   • Мало морген се Кинези спаљују. Него се рециклирају.

    Ко зна колико си ти мртвих Кинеза прогутао по кинеским ресторанима дебилу.

    • Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

     Posle spalljjivanja……..tvoji vanzemaljci ih bezinercijalnim brodovima……..prenose u Kinu.
     Zar niisi to video………kad si povećavao elevaciju lovačkog durbina……..pa ti u vidno polje upao NLO?

     Ко зна колико си ти мртвих Кинеза прогутао по кинеским ресторанима дебилу.

     Ja ili ti?

     • Тата ти кљусина а ти си погрешно побачена коњина људождер.
      Шта ако господин Туризам говори истину?
      Није ли моја психолошка молба да спаси цео један народ од подметнутог канибализма у најмању руку високо интелигентно хумана и вредна пажње?
      Ја реагујем као племенито ждребе које ће кад нарасте бити хумани психијатар, али кад видим кога ћу све имати за муштерије, можда ћу радије бити књижевник или сликар па лепо пијуцкати по сплавовима и писати водене песме.
      Данас ја још увек и пре свега праведни хуманиста у покушају, студент, млад ко роса и још увек немам искуства како се једу говна по коментарима. Твоја искуства ће ми заиста помоћи.
      Увредио си ме до гроба и одмах ћу однети твоје увреде мојој професорици да видим од чега си оболео. Она је доктор психотерапије и мој предавач.
      Пошто ти ја ипак опраштам, чим добијем твоју дијагнозу, покушаћу да ти помогнем.
      Ти ћеш ми бити први лабораторијски пацијент, али се бојим да си већ хроничан. Нема везе. Моја професорица ће наћи решење. Она им дивну праксу још из прошлог века и креће се у друштву лудака као што си ти већ 30 година.
      Није фер нападати мене овако млада и неискусна и то још на темељима мојег хуманог покушаја.
      Стварно си људождер и коњина а тата ти циганска кљусина без зуба.

      Јел добро ово што сам написао?

     • Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

      Јел добро ово што сам написао?

      Jesi…….Krez……..jesi…….!!!!!!!!

     • Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

      Шта ако господин Туризам говори истину?

      Ti i turista ste složni u zapišavanju Kineza i Rusa………u drugim disciplinama…….. ste k’o pas i mačka…….!!!!!!!!

      Reci mi koje ime Kosovac koristi……….ili je otišao u manastir da okaje grehe????????

  • Malac , evo da ti ja ispricam jedno svoje iskustvo vezano za Kineze.

   Desilo se da sam u Arizoni desetak dana radio na jednoj farmi kako bi predahnuo pre nego krenem dalje. Gazda me angazovao kao ispomoc oko spricanja jata curaka. Jato je bilo ogromno i sto je za Ameriku velika retkost , slobodno se kretalo na jednoj zagradjenoj poljani od nekolikjo hektara..mozda i vise. Sa tog prostora su ih u trku hvatali neki Kinezi koje je gazda isto angazovao toga dana i donosili ih meni , a ja sam ih drzao dok ih veterinar sprica. Elem ide poso , radimo tako i do podne crkose mnoge curke. Gazda se mnogo ne sekira nego mi pokaze jedan traktor i kaze da ih sve odvezem oko kilometar dalje gde on u nekakvom betonskom bunkeru spaljuje djubre. Ja odvezem turu , vratim se , odvezem ponovo – nema ih mrtve curke. Kazem gazdi i on podje samnom i ponese pusku jer je posumnjao na divlje zivotinje. Kad tamo , nema nijedne curke. Ovaj poblesavi i gleda levo desno sa onom puskom ali nigde nikakve divljaci. Tek sto se vratismo nazad , veterinar nadao dreku na mene i pokazuje mi nesto na crknutoj curci. Ja nista nisam razumeo a onda mi gazda pokazuje da su mi Kinezi jednu istu curku pet sest puta dodavali za spricanje. Ja to nisam primetio a nije ni onaj veterinar nego je samo ubadao dok ja drzim pa su zato crkle od preteranih inekcija. Oni Kinezi sto su hvatali curke u medjuvremenu nestali. Mi prekinemo poso i gazda javi policiji. Policija ekspresno dodje , napravi zapisnik i pretrese kineske restorane gde pronadje vecinu crknutih curaka spremnih za u jelo. Posle se ispostavilo da su ti Kinezi to isto radili i sa patkama na susednoj farmi i ko zna sta je sve taj narod tamo pojeo.

   • Слично се десило у Пичигену пре десетак година. Гости се жалили на нехигијену у неком кинеском ђумезу и трас инспекција бане и прегледа све просторије. Кад инспекција није повраћала и пала у несвест. Кинез је госте хранио цркнутим мачкама, кучићима, роад кил, тј јеленима, ракунима, творовима веверицама све што покупи прегажено по друмовима. Све то је држао у замрзивачима и фрижидерима. После насецка, помеша са чикетином и терај, све то поједу гости.Ћумез су порушили булдожерима а кинеза стрпали на робију.

 5. VERICA DAMJANOVIC

  Naslov je skandalozan i neprimeren! Ocito je da autor pripada to kategoriji „seljaka“ na koje je i mislio jer seljak je covek koji vredno proizvodi hranu kojom hrane sve nas pa i “ gradjane“. U naslovu je moglo da stoji da li smo nekulturni, nevaspitani, primitivni i sl. Slican njemu je i autor komentara (“ turizam“) koji je izneo niz bezrazloznih uvreda, pri tom veoma nadmenOdakle mu to da se samo u selima izuva? Gradsko sam dete, u njemu rodjena i odrasla ali mi je neprihvatljivo ovakvo vredjanje sela i ljudi koji zive u njemu . Sto se tice izuvanja sve zavisi od kuce do kuce i obicaja i situacije u porodici. Postoje razlozi za i protiv, no nijedan nije dovoljan da bi ste nekog vredjali.

  • Слажем се са вама и кључна реченица је зависи од куће, домаћина гостију и свега. Знам да је у Србији пре 20 година била највећа срамота да човеку који ти први пут улази у кућу или уопште ако је у питању важан гост, да га одма на вратима изуваш и прва ствар коју му дајеш и то бацаш пред нос папуче! Срби нису били дегенераци ко на западу, али ето постајемо! У Немачкој, Швајцарској, Аустрији лудаци држе обућу од целе породице на заједничком ходнику од целог блока и тако је испред улазних врата од стана у већини случајева распоређена обућа. Ја кад сам први пут ишо у госте на западу, сам се увредио, кад су почели да ме изувају испред куће, дакле нисам још ни ушо, они већ почели да ме изувају и окренуо сам се да одем али су ми се извинили и рекли тако је код нас. У Италији и Шпанији се већином не изувају, али има и тамо људи који су почели ко швабе да изувају госте, само су за сад у мањини. У јужној Русији (европски део), а нарочито у Јерменији и у Грузији се гости НИКАД НЕ ИЗУВАЈУ!!!! Тамо нема веће срамоте, ма шта причам, ван памети је да и помислиш да се гост изује. Ако имају прљаве ципеле, обришу их пред улазак у кућу или стан. Тамо скоро свака кућа има комплет најлонских папуча за једнократну употребу, станеш ногом на неку врсту педала (изгледа ко клопка) и притиснеш и само се навуче преко ципела, без обзира о каквој обући се ради и који је број ноге. Кад завршиш посету, скинеш и бацаш као најлон кесу у смеће. Ако пак идеш у госте на више дана, добијеш од домаћина папуче за једнократну употребу запаковане у кеси (исте папуче као оне у хотелу што добијеш на рецепцији) и кад завршиш са посетом бациш у смеће. Е сад у Москви је друга прича, тј. зависи. У већини случајева се не изува, али с обзиром да имаш људи из разних крајева, код неких се изува.

   Овај аутор је све поменуо, а највише се ко бајаги брине за хигијену и плус употребио је реч сељак у негативном контексту и истовремено наглашава да се треба понашати по “бонтону” (заједно је ставио реч сељак и бонтон једну до друге), само је заборавио главну ствар, а то је хигијена самих гостију. Колико је здраво кад 100 људи носи једне те исте папуче а нарочито ако бар 10 њих има прљаве ноге или им ноге смрде или имају гљивице или не знам шта и онда ти те исте папуче дајеш својим другим гостима да се заразе или шта ја знам. Ако већ инсистира на хигијени, осим тога што мисли само на себе тј. домаћина, ваљда би било нормално да је помислио и на хигијену самих гостију, јер гост је у Срба а и многих других народа увек био светиња.

 6. Ма шта ми рече, низ безразложних увреда. Коме бре? И још пишеш да сам надмен. Глупачо. Пишеш ти и друге глупости типа „Gradsko sam dete, u njemu rodjena i odrasla“ у чему ЊЕМУ си рођена?

  У селима је нормално да људи изувају радне чизме јер има блата, ђубрета, штале, краве, свиње и шта већ. Ништа немам ни против сељака ни против сељана. Раде свој посао, живе своје животе, шта ћу им ја? Да ли ће ко да се изува или обува заболе ме баш, радите шта год хоћете – у вашој кући. Једино ми буде непријатно кад видим сељаке да се изувају у позоришту или авиону. Пих.

  Не идем где се изува. У мојој кући постоји ред, а постављам га ја лично и персонално. И изувања нема и тачка. Јер сељаци код мене немају приступа, па нема ни проблема. Блата нема на пушкомет, трава је тако густа да и да хоћеш не можеш да искаљаш ципелишке, одржавани травњаци, Мексиканци то све лепо подшишују и пицну. У јесен лепо скупе лишће и све усисају, прашину одувају, све држе пиц пиц. Зими буде соли, усољавају душмански, тачније није ни со него неко плаво средство што скупља влагу и осуши тротоаре одмах. То је гадно средство, нема пипања голим рукама, а кожне рукавице има да упропасти ако пипнеш тај гранулат кожним рукавицама. Ако руком пипнеш има да те опече. Дакле, нема пипања. Кад дођу мајстори у кућу да нешто поправљају, има неке папирно-пластифициране навлаке за ципеле, гомила једна, то морају да навуку и терај.

  Уопште гаде ме се ови изувени, али овај је био тата-мата.

  Путује неки Србин авионом. И сместе га да седи поред Крвата и Муслибалије. И он одмах изује ципеле и пита комшије шта ће да им донесе за пиће, они хоће кока-колу. И чим је отишао, Крват и Муслибалија му се испљују у ципеле. Србин им донесе пиће, седну, разговарају о рату бла бла. Оде Србин опет за пиће, а ова два душманина му се опет испљују у ципеле. Донесе им он још по једну кокаколу кад примети да су му се ови испљували у ципеле. Па узе да протестује: добро момци докле ова мржња иде? Пљување у ципеле, пишање у кока-колу, докле бре?

 7. залудан текст

  1. Такве просторије обично нису биле опремљене теписима и биле су намењене окупљању великог броја гостију,
  2. али блиске особе које су примане у „интимне“ делове куће су ипак морале да се изувају.

  дакле „имаш кућу-врати стан“

 8. Да Вам свима олакшам , на селу се изувају да не би блато по кући разносили и то је ок осим мириса је ли , јер ножице из цурула или опанака баш и не миришу … У граду се не изувамо јербо не газимо по блату , обичаји зависе од краја у коме живиш . Те Вас све молим прилагођавајте се обичајима како не би кварили живот другима … Јебеш дилему …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Непознати путописи Кракова

Београд – Објављена прва од три књиге записа заборављеног српског писца. Ако ...

Плава – боја par excellence

Свака боја је посебна, али плава је препосебна. Боја инспирације и комуникације. ...