(Фото: http://www.vestinet.rs)
(Фото: http://www.vestinet.rs)

Данас је Михољдан: Срећна слава!

Михољдан – Свети Киријак Отшелник (29. септембар), по бројности свечара на тринаестом месту слава код Срба. Празник је посвећен Св. Киријаку Отшелнику, кога народ зове Св. Михољ, те отуд назив празника – Михољдан. Свети је рођен у Коринту и у младости се посветио Богу и вери. Св. Јефтимије га запази и прозре као будућег великог духовника те узе под своје окриље. Св. Киријак је за себе говорио да откако је монах, сунце га није видело да једе нити да се гневи на неког. Црква га сматра за велико светло, стуб Православља и дику монаштва. Он је моћни исцелитељ болесних и благи утешитељ тужних. Поживео је дуго, а упокојио се у Господу 557. године.

Начин прослављања

Михољдан се прославља исто као и све друге Крсне славе, припремом славског колача, кољива и вина, и освештањем које обавља свештенство Цркве. Уколико падне у мрсни дан, спрема се мрсна трпеза, а уколико падне у посни дан (среда, петак), спрема се посна трпеза. То је непокретни празник, кога понајвише славе Православни на приморју, јер он је заштитник морепловаца.

Народни обичаји

У Боки, Михољдан зову и господски празник, јер су га славиле чувене адмиралске и капетанске породице тог краја. На тај дан морнари не испловљавају на море, јер Светог Михоља треба прво код куће прославити, па онда на море кренути. Рођени овог дана посебно су надарени и благословени, и верује се да ће имати свакојаке благодати у животу. Народ је приметио да се око празника Михољдана, време пролепша и отопли, па је тај кратки период, од свега неколико дана, прозвао – Михољско лето. У неким крајевима га још зову и Сиротињско лето, јер му се увек посебно радује сиротиња. Овај дан се назива и мишји дан. Верује се да мишеви и пољске животињице угину на овај дан ако дотле у своје брлоге нису допремили зимницу.

http://www.pravoslavlje.net

један коментар

  1. IZBORI: Kad psihopate organizuju......defile.........ometenih u razvoju

    Zašto pored „svetaca“ moraju pisati ……………ko su i šta su?

    Da im nisu menjali imena i stranačku pripadnost………..pa da se mi ne zajebemo?????????????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг)

Вучић се жалио патријарху на стране агентуре у Цркви

Београд – Поглавар СПЦ, како се спекулише, прошле суботе није пристао да ...

Владимир Димитријевић

Владимир Димитријевић: Браћо Бугари, хвала вам!

Бугарска Православна Црква обратила се јавности следећим саопштењем: “Слава Богу за сва ...