Свети цар Константин и царица Јелена (Фото: Niške Vesti)
Свети цар Константин и царица Јелена (Фото: Niške Vesti)

Данас се славе Свети цар Константин и царица Јелена: Ево шта ваља урадити

Београд – Српска православна црква данас прославља Светог цара Константина и царицу Јелену.
Црква је овај римски царски пар прогласила светитељима, јер је цар Константин Миланским едиктом 313. дао хришћанима слободу вере и окончао њихов прогон.

Хришћанској цркви, у којој је почео да тражи ослонац, дао је многе привилегије и на Првом васељенском сабору у Никеји 325. Помогао је у борби против аријевске јереси.

Одмах по доласку на трон цар Константин је имао три велика непријатеља: тиранина Максенција у Риму, Ските на Дунаву и Византију.

Пред борбу са Максенцијем, према предању, на небу му се указао сјајан крст као знак победе. Он је наредио да се искује велики крст који је ношен пред војском, и ову борбу окончао је као своју велику победу.

Одмах потом 313. године, издао је знаменити Едикт у Милану, којим је престао прогон хришћана. После победе над Византијом, саградио је диван град на Босфору и назвао га Константинопољ.

Када се цар тешко разболео, јавили су му се апостоли Петар и Павле и саветовали да га епископ Силвестер крсти. Одмах потом је оздравио.

Константин је сазвао Први васељенски сабор у Никеји 325. године због раздора у Цркви насталог појавом јеретика Арија. Сабор је осудио јерес и утврдио православље.

Света Јелена, царева мајка, радила је много за веру Христову. Пронашла је Часни Крст Господњи, сазидала цркву Васкрсења на Голготи и многе друге цркве на Светој земљи.

Ова света жена умрла је 327. године, а цар Константин поживео је још десет година после своје мајке. Умро је у Никомидији 337. године, а сахрањен је у цркви светих апостола у Цариграду.

На данашњи дан се у нашем народу практикују разни ритуали, а у славу Цара Константина. Данас ваља отићи у цркву и запалити свећу за мученике који су свој живот дали у одбрани хришћанства. Верује се и да, ако се три пута умијете светом црквеном водицом, очистићете тело и излечити болести.

Данас се, такође, пости.

Вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Свети Владика Николај Велимировић (Фото: Печат)

Свети Владика Николај: Лагано корача Христос

Заиста, поновило се једанпут више све оно, о чему смо ми улазећи ...

Свети Илија (Фото: Мондо)

Данас је Илиндан један од највећих хришћанских празника: Ево шта никако не треба да радите на овај дан

Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ...