(Фото: Profimedia)
(Фото: Profimedia)

Деца олако пробају дрогу, чак 20 нових врста од почетка године

Београд – Чак 20 нових дрога појавило се у Србији од почетка ове године, а међу њима су, према подацима изнетим у уторак, на првом састанку Комисије за борбу против наркоманије у школама, најопасније метамфетамини, четири врсте екстазија међу којима је и „ред бул“ екстази, ДМТ, дрога за силовање -„пентотал“, и низ синтетичких канабионида. Подаци указују да су на црном тржишту, где се „ваља“ око 360 контролисаних психоактивних супстанци, оних које су стављене на листу недозвољених, присутне и две ужасне дроге: „крокодил“, који ствара живе ране по телу, и „пинки“, чак осам пута јачи од хероина! Сумња се да је у последњих месец дана само „ред бул“ екстази однео четири живота у Србији.

Црно тржиште психоактивних супстанци је глобална опасност, највише за младе, који чини се олако, и без много размишљања посежу за психоактивним супстанцама да би се уклопили у друштво.

Зато је приоритет Комисије за борбу против наркоманије у школама рад на подизању свести о штетности наркотика.

„Направићемо програм са којим ће се ући у све школе у Србији, како би се деци представила штетност наркотика“,  најавио је председник Комисије и министар здравља Златибор Лончар.

Свих 20 нових дрога откривених на црном тржишту у нашој земљи стављене су на листу недозвољених психоактивних супстанци. То је уобичајена процедура, али проблем се тиме не решава у целини, посебно што млади нису свесни да пробање дроге није безопасно као што они мисле. Посебно забрињава то што је дрога која сада долази у Србију много опасније и смртоноснија од сваке претходне. Само једна или две дозе могу да убију.

– Главни мотиви зашто млади узимају наркотике су радозналост, недостатак активности, притисак друштва, а психоактивне супстанце све су опасније – рекао је министар Лончар. – На нама је да покажемо да то није ствар која је „ин“, нити је „улазница у друштво“.

Комисија ће, како је најавио министар Лончар, заседати једном недељно, а биће направљен кратак филм са којим ће ући у све школе и показати кроз шта пролазе они који конзумирају дрогу – како се крене од радозналости и на крају изгуби живот.

Синтетичке дроге праве се у импровизованим лабораторијама, заправо разним подрумима где се, према оценама оних који имају увид на терену, „никада не направе две исте таблете“.

“ Млади за неколико хиљада динара могу да изгубе живот – упозорио је министар Лончар. – Акција подизања свести о штетности дрога биће усмерена не само на младе, већ и на њихове родитеље, како би што пре препознали промене на деци ако почну да конзумирају дрогу.
Министар полиције Небојша Стефановић сматра да се са превенцијом мора ићи агресивније, а она је усмерена на то да нико од деце не пожели да узме и проба дрогу:

„Прошле године заплењено је 4,1 тона дроге и са тим акцијама ћемо наставити. Стално се мењају супстанце, креирају се нове, а нове технологије и интернет се користе да се дође до дроге. Од прошле године у школама полицијски службеници држе предавања деци четвртог и шестог разреда, и указују где су опасности и како се заштитити. Од ове године предавања су намењена и за децу најмлађег узраста за први разред. “

Тешке последице по здравље 

Нове дроге углавном су прављене на бази синтетичких канабиноида или амфетамина и остављају тешке последице на организам. Доктор Светислав Митровић из Института за ментално здравље у Београду упозорио је да је проблем злоупотребе психоактивних супстанци код младих све распрострањенији и заступљенији, и да га треба решавати систематски, тако што ће се младима показати да могу да живе здраво.

Б. Радивојевић / Новости

2 коментара

  1. За Србију

    Полицијски и државни бизнис. И треба.

  2. PORODICNI BIZNIZ:
    -KOPILANA SA BATOM…!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: screenshot)

Ужас: Саудијци побили јеменске ученике,тврдили да су легитимна мета

Сада-Јеменске племенске вође саопштиле су данас да су у ваздушним нападима на ...

Мекдоналдс (Фото: Новости)

Тужба против Мекдоналдса и Кока-коле због дроге у пићу?

Вашингтон-Тревор Волкер из савезне америчке државе Јута, тужио је компаније Макдоналдс и ...