Острог (Фото: Новости)
Острог (Фото: Новости)

Дилема Ваљеваца са ким да путују

Ваљево – У граду на Колубари по много чему познатом Ваљеву, љубитеље путовања од почетка фебруара ове године муци дилема са ким да путују на ближа и даља путовања посебно у манастире, чуваре духовности и културе.

До сада су већином путовали са званичним лиценцираним туристичким агенцијама или преко ваљевске цркве, посебно на Острог и Русију. Међутим Министарство туризма строго брани да Епархије, Црквене општине, манастири и уопште физичка лица као и правна која немају регистровану туристичку агенцију организују путовања, а ради безбедности путника, што је веома и корисно и правилно-закључује мештанин Ваљева М. Ц.

Међутим .2.2.2018. године како сазнајемо од локалног свештенства стигла је и Одлука Епископа ваљевског Милутина у којој указује свештенству и монаштву да Епархија ваљевска ускоро отвара туристичку агенцију али у истом акту Епископ својим духовним ауторитетом забрањује да свештенство и монаштво организује путовања ван и у Епархији ваљевској без пуноће сарадње са Епархијском будућом агенцијом и забрањује сваку сарадњу па чак и контакт са другим туристичким агенцијама, даље забрањује да свештенство и монаштво може препоручивати верницима, значи народу који су чланови Цркве, да могу путовати са другим агенцијама сем са Епархијском.

Будући да у Ваљеву има 20 агенција, а у Србији више хиљада, народ поставља питање са ким да путује и какви су ово монополи? Епархији ваљевској припада и Обреновац не само Ваљево, као и Мионица, Осечина, Љиг, Лајковац, Уб.

Ступили смо са више туристичких агенција у контакт и они нам кажу да су на ову вест изненађени и запрепашћени таквом одлуком, за коју верују да Патријарх Павле и Патријарх Иринеј не би никада изрекли. Путују по свету и никада нису чули за овакву одлуку верских великодостојника ни у једној држави.
– Шта ако Војска Србије забрани својим официрима да имају сарадње са другим агенцијама које годинама раде квалитетно, или МУП својој полицији, или нека друга државна институција, болнице, Домови здравља, школе, факултети…

Мислимо да Епископ Милутин користећи духовни ауторитет над свештенством и монаштвом , а преко њих и над верницима користи неправилно духовни ауторитет овом Одлуком, јер агенције нису духовна сфера, већ свој рад заснивају на пружању квалитетних услуга путницима ради одмора, туризма, верског туризма уз материјалну добит организатора на основу које плаћају порез држави.

Апелујемо овим путем на Патријарха као и на државне институције, Председника Републике Србије г. Александра Вучића, Председницу Владе г. Ану Брнабић, Министра за туризам г. Расим Љаљића и ЈУТУ да заштити туристичке агенције од оваквих верских и пословних дискриминација и монопола, пошто као сваког послодавца који је уредан порески обавезник вређа овај акт и Одлука Епископа ваљевског г. Милутина и вређа нас све на верској основи јер ми смо исто верници, свако у својој вери која је дозвољена законом о верама Републике Србије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Наши ктитори и добротвори

Један је био блаженопочивши патријарх Павле, и дај Боже да ускоро поново ...

Амфилохијев брат у екуменизму, језуита и јеретик Франциско (или Франческо) избацио нову јерес, "Бог не може бити Бог без нас"- ђетића (виђу двије јуначине, виђу љепоте) Фото: http://www.vaseljenska.com/vesti/srbija-ocekuje-invazijy-25-hiljada-katolika/

Ко не зна српске екуменисте, скупо би их платио!

Многи се можда питају зашто патријарх Иринеј, Амфилохије, Сава Јањић, Теодосије и ...