Милорад Додик (Фото: Бета)
Милорад Додик (Фото: Бета)

Додиково српство у пракси: Муслиманима нуди 70 км за глас

Зворник-Иако незаконита, куповина гласова на изборима у БиХ већ је постала уобичајена пракса, којој у последње време сведоче и бошњачки повратници у Зворник.

Додик и Вучић новцем грађана Србије граде аутопут за Бања Луку

Иако предизборна кампања још није званично почела, битка за гласове већ је у току. Рат се не води само уобичајеним законом дозвољеним средствима већ се неретко излази и ван тих оквира. Таква кампања, супротна свим демократским стандардима, у последње време води се у Зворнику.

Глас за Милорада Додика у трци за члана Председништва БиХ у том се граду, према информацијама Фактора, плаћа 70 КМ, колико званичници локалне организације СНСД-а нуде Бошњацима за подршку свом страначком шефу.

Информацију да се глас за Додика у Зворнику плаћа 70 КМ, потврдило нам је неколико бошњачких повратника у тај град, али уз услов анонимности из страха од одмазде СНСД-а.

Како тврде извори Фактора, у СНСД-у су ове године одлучили да им бошњачки гласови требају и да ће „неодлучне гласаче“ стимулисати новцем.

У Зворнику, према подацима последњег пописа становништва, живи нешто мање од 20.000 Бошњака. У СНСД-у су проценили да им може бити исплатива инвестиција у плаћању гласова Бошњацима.

Трговина гласовима постала је готово уобичајена пракса у БиХ. Цена гласова креће се од 50 КМ па навише. Осим што политичке странке и кандидати нуде новац, сами гласачи неретко нуде свој глас у замену за новац путем интернет огласа.

Куповина гласова није законски дозвољена и кажњава се затворском казном до три године. Међутим, случајеви куповине гласова, иако су неки „продавачи“ јавно говорили о томе, никада нису процесуирани, нити су починиоци тог кривичног дела кажњени.

БН ТВ/Фактор.ба

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хаос код Зворника: Мигранти покушали да прегазе Дрину па остали на ничијој земљи (видео)

Зворник-Група илегалних миграната се упустила у ризичан покушај преласка реке Дрине на ...

Баба Биљана као опомена

Биљана Плавшић остаће запамћена као прва  жена председница Републике Српске, која је ...