(Фото: Gettyimages)
(Фото: Gettyimages)

Домољубне улице чисте од Срба

Кистеање – У месту Кистање у Хрватској, између Книна и Бенковца, током православног Ускрса догодила се серија пљачки српских кућа.

Према информацијама Документационо-информативног центра Веритас, у само неколико дана опљачкане су, а затим потпуно опустошене куће Руже Ардалић, Српкиње која живи и ради у Немачкој, али и куће њене покојне мајке Манде Мирчете. Њихова имовина се налази у делу Кистања познатом као Лалића Драга.

Председник Веритаса Саво Штрбац упозорава да се истоветан сценарио пљачки одиграо само недељу дана раније и у засеоку Мажибраде.

„Оно што је обележило последњи низ пљачки јесте да су куће отваране секирама и да је све оно што није могло да се опљачка уништено. Обновљена кућа је претворена у нову рушевину. Апсурд је да се све то дешава у градићу који је према попису из 1991. бројао 2.021 становника, од чега само девет Хрвата, а да је данас ситуација слична по броју становника, али је само педесетак преосталих Срба. Сви други су Хрвати са Косова, Јањевци“,  каже Штрбац.

Сви затварају очи над чињеницом да је на мети искључиво српска имовина, вели председник Веритаса.

„Звучи невероватно, али у улицама Фрање Туђмана, Хрватских бранитеља и Старчевића готово да више нема ниједне целе српске куће. Призор у овим улицама изгледа као да је рат још у току. Нажалост, сви затварају очи над чињеницом да је пљачка српске имовине постала свакодневица“,  огорчено примећује Штрбац.

У Кистањама ништа боља ситуација није ни када је реч о фашистичким графитима који су већ уобичајен „декор“ по овом насељу. Према писању хрватске штампе, у јуну прошле године, уз усташке симболе по необновљеним или напуштеним кућама, гаражама и прозорским стаклима, осванули су и кукасти крстови, цртани чак по асфалту.

„У“ за антифашисте
Саво Штрбац каже да је споменик код улаза у Национални парк Крка један од ретких који је „преживео“ 1995. и војно-полицијску акцију „Олуја“ која је протерала Србе из овог краја.

„Према последњим подацима уништено је више од 3.000 споменика и табли из Другог светског рата. У центру Кистања је уништена табла на којој се налазио списак од више хиљада погинулих антифашиста и никада није враћена“,  наводи директор Веритаса.

Саво Штрбац наводи пример споменика из Другог светског рата који је на самом улазу у Национални парк Крка, а већ пола године на њему је усташко „У“ које никоме не пада на памет да уклања.

„У Националном парку тврде да то није у њиховој надлежности, а у комуналним службама Кистања такође тврде да то није њихов посао. Слово „У“ тако дочекује и испраћа госте националног парка и никоме ништа“,  огорчено закључује Штрбац.

Ђ. Баровић / Вести

један коментар

  1. Мобилиши Крајишнике и родољубе у протест пред владу Србије. Од приче нема ништа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хаос на Мундијалу: Маскиране усташе улетеле на терен и прекинуле финале (видео)

Прекид финала догодио се у 55. минуту. Неколико навијача у белим и ...

Хрватска „демографија“

Од стицања свог међународног признања, Република Хрватска форсира туризам као стратешку грану ...