(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Драматично у Зимбабвеу: Војска преузела власт! (Видео)

Официри војске Зимбабвеа саопштили су да су током ноћи интервенисали да би елиминисали „криминалце“ у окружењу председника Роберта Мугабеа али су демантовали да су покушали да изврше војни удар против шефа државе који влада земљом од 1980. године.

Интервенција војске долазу усред отворених несугласица између Мугабеа и начелника Генералштаба војске Констатиноа Чивенге после смењивања потпредседника Зимбабвеа Емерсона Мнангагве, који је важио као могући наследник Мугабеа.

Генерал Сибусисо Мојо саопштио је током ноћи да војска није извршила војни удар против владе.

„Само смо се усмерили на криминалце који га (Мугабеа) окружују. Очекујемо да се ситуација врати у нормалу чим се наша мисија заврши“, рекао је Мојо.

„Уверавамо народ да су његова екселенција председник и његова породица живи и здрави и да је њихова безбедност загарантована“, додао је генерал.

Током ноћи се чула пуцњава у близини Мугабеове приватне резиденције у Харареу, рекао је Франс пресу један очевидац који живи у близини.

Начелник Генералштаба војске Константино Чивенга изјавио је после недавног смењивања потпредседника да би војска „могла да интервенише уколико се настави чистка“ у странци председника.

Мугабеова странка Зану-ПФ потом је критиковала Чивенгу да се таква изјава може протумачити као „издаја“ осуђујући његову „жељу да узурпира мир и охрабри побуну“.

Смењени потпредседник Мангагва (75), чији је надимак „крокодил“, већ више недеља је био под оштрим критикама блиских сарадника председника, међу којима је и прва дама Грејс Мугабе. Они му замерају да је наводно измислио да је у августу био жртва покушаја тровања.

У светлу те кризе, америчка амбасада у Зимабабвеу касно синоћ је препоручила својим држављанима који бораве у тој земљи да не излазе на улице због „политичке неизвесности“.

Председник Мугабе, рођен 21. фебруара 1924. године, био је после стицања независности Зимбабвеа најпре премијер, од 1980. до 1987, а од те године је шеф државе.

Контроверзног председника, националног хероја ослобађања Зимбабвеа од колонијалне владавине, оптужују за насилно гушење опозиције и уништавање земље. Познат је и по запаљивим увредама упућеним Западу, својим противницима и новинарима.

Мугабе је због свог начина владања и одговорности за стање у Зимбабвеу којим влада чврстом руком, од 2002. на мети европских и америчких санкција.

Курир.рс/ Бета

4 коментара

  1. Благо њима они бар имају народну војску која воли свој народ и отаџбину….

  2. E kaд би ми ималиовакве официре , а не подгузне и послушне муве и никоговиће …

  3. Eh kad bi nasi generalimmajmuni imali banana pa da urade sta treba.

  4. Mugabe veci degenerik od druga Tita haha majmuncina ima 94 godine a i dalje hoce vlada haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Александар Вучић (Фото: СНС.огр)

Вучићи отимају све што им падне за око

Александар Вучић је апсолутни власник Србије. Све је његово; државне институције, полиција, ...

НАТО (Фото: Пиксабеј)

НАТО:Москва да повуче војску из Украјине, Грузије и Молдавије

Брисел-Лидери земаља чланица НАТО позвали су Русију да повуче своју војску која ...