(Фото: Курир)
(Фото: Курир)

Држава поднела кривичну пријаву против тајкуна

(Фото: Курир)

(Фото: Курир)

Београд – Заустављали термоелектране да би тајкуну наместили посао.

Министарство енергетике поднело је кривичну пријаву против компаније ЕФТ, која је тада била у власништву Вука Хамовића и Војина Лазаревића, јер је током пословања ЕПС с том фирмом у периоду од 2001. до 2006. године ЕПС оштећен за најмање 12.793.364 долара, или 834.720.196 динара! Држава је тада оштећена за 143.516.395, односно укупно за милијарду динара.

Муљање са мазутом

Антикорупцијски тим министарства с Љубишом Милановићем на челу детаљно је истражио аферу „струјна мафија“, а кривична пријава против Хамовића, Лазаревића и некадашњих руководилаца овог државног гиганата логичан је епилог. У списима у које је Курир имао увид, а који су достављени тужилаштву, таксативно је наведено како је ЕПС годинама черупан у корист компаније ЕФТ. Кривичне пријаве поднете су и против бивших челника ЕПС, генералног директора Љубомира Герића, директора Дирекције ЕЕС Владимира Марјановића, главног диспечера Драгана Вигњевића и директорке Дирекције за промет трговинског и девизног пословања ЕПС Данице Вуковић.

„Само на основу два уговора између ЕПС и иностраних фирми (ЕФТ и Интерфејс) о преради мазута у електричну енергију – 30.000 тона и 130.000 тона, ЕПС је оштећен за 7.045.390 долара у корист тих фирми. Како је услужна прерада мазута у електричну енергију обављена у Панонским електранама ТЕ-ТО Нови Сад, испорука електричне енергије од купца преко преносног система ЕПС сматра се транзитном испоруком и у том случају од иностраних компанија мора се наплатити транзит, што ЕПС није учинио и тако им је, на своју штету, прибавио корист од 786.986 долара – наводи се у пријави, као и да су Герић, Марјановић и Вигњевић 29. јануара 2002. године писменим налогом зауставили рад ТЕ Морава уз образложење да је дошло до побољшања електроенергетског система, да би одмах затим склопили уговор о интервентном увозу електричне струје!“

Скупљу увоз него извоз

„За период нефункционисања ТЕ Морава ЕФТ је испоручио ЕПС 33.600 мегават сати (мWх) по цени од 36 долара по мWх, док је код домаћих извора набавна цена електричне енергије била 991,60 динара. На тај начин ЕПС је оштећен у корист ЕФТ за 426.625 долара“, – наводи се у пријави.

Челници ЕПС склопили су затим уговор да извезу струју ЕФТ по цени од 24,2 долара по мWх, док су, истовремено, од њих увозили струју по цени од 34,96 долара по мWх! ЕПС је у овом послу, а у корист ЕФТ, оштећен за чак 3.904.352 долара.

„Герић и Марјановић су расписали јавну понуду за набавку електричне енергије и да је, и поред повољније понуде, посао добила компанија Хамовића и Лазаревића. ЕПС је у том послу оштећен за 650.000 долара, колико је износила разлика у цени између понуђача.“

Зорана Михајловић: Сад су на реду надлежни

Министарка енергетике и животне средине Зорана Михајловић каже за Курир да је рекла све што је имала и да су сада на потезу друге институције.- Све што је било до Министарства ми смо урадили и сада надлежне институције морају да утврде ко је одговоран што је држава у послу са струјом оштећена за милионе – рекла нам је министарка. Она се веома изненадила кад смо рекли да имамо комплетну кривичну пријаву коју је Министарство проследило тужилаштву.Од Хамовића и Лазаревића јуче нисмо добили коментар.

Трговали мазутом који је све време био у складишту!

„НИС је око 80 процената увоза сирове нафте у 2001. години реализовао преко фирме Ј&С, са седиштем на Кипру и у Варшави, а чији су власници, према сазнањима, били тадашњи министар Горан Новаковић и тадашњи в. д. генералног директора НИС Димитрије Вукчевић. НИС је тада бележио велике губитке јер је неквалитетну нафту плаћао као квалитетну, док су мазут давали испод цене иностраним фирмама. Онда су тај исти мазут, који је све време био ускладиштен у резервоарима Рафинерије Нови Сад и Панчево, препродавали укруг! Прво су уговорили његов „извоз“ инофирмама, затим да се тај мазут „увезе“ у Србију, а онда да га ЕПС бесплатно произведе у струју. Онда су, без наплате икаквих транзита, ту струју продали ЕФТ по производној цени.“

3 коментара

  1. Kakvih 15.000.000 evra? Ne smanjujte!

    • Било би добро да се осврну мало око себе и виде која су повезана лица у овој хоботници захваљујући којима је све ово било могуће. Но ништа од тога, само шминка и одвраћање пажње од издаје 50.000 Срба са Косова и Метохије.

  2. Vukovi sa Vucijaka

    http://www.eft-stanari.net/sr/tpp-stanari.html Ja bih ovom Hamovicu poklonio drzavu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Fly from Niš - Blogspot)

Зорана није надлежна за безбедност нишког аеродрома

Ниш-Иницијатива „Не дамо нишки аеродром“ послала је данас молбу министарки грађевинарства, саобраћаја ...

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Зорана и Јадранка напале Брнабићку, она понудила оставку

Београд – Хрватска сликовница за предшколце „Моја дугина породица“ у којој „Роко ...