(Фото: Србија Данас)
(Фото: Србија Данас)

Државни функционери у талу са нарко картелом! Актери тајних снимака и даље на високим функцијама у држави

Београд – Челници Министарства унутрашњих послова, чије је снимке са чланом нарко-картела Родољубом Радуловићем КРИК објавио пре две године, и даље су на високим позицијама у држави.

Ивица Дачић поново је изабран за министра спољних послова и првог потпредседника Владе. Вања Вукић постављен је за његовог саветника, Ивица Тончев је државни секретар у Дачићевом министарству, а Бранко Лазаревић ради у Сектору за ванредне ситуације МУП-а.

Током истраге која се против Радуловића водила због умешаности у шверц кокаина и веза са Дарком Шарићем, безбедносна агенција снимила је његове сусрете са неколико челних људи полиције – тадашњим министром полиције Ивицом Дачићем, његовим саветником Ивицом Тончевим, шефом кабинета Бранком Лазаревићем и замеником шефа кабинета Вањом Вукићем. Ове снимке КРИК је објавио пре две године.

У то време Радуловић је са Шарићем организовао велике испоруке дроге из Јужне Америке у Европу. Због цурења информација из полиције, група је сазнала за истрагу и избегла хапшење и заплену кокаина. Радуловић је оптужен као део Шарићеве групе и осуђен на 12 година и шест месеци затвора. Ову пресуду поништио Апелациони суд и суђење вратио на почетак. Радуловић је све време у бекству.

Људи који су се са њим сретали данас су, међутим, на високим позицијама у држави.

Министар

Ивица Дачић, који је снимљен како са Радуловићем седи у ресторану, руча и наздравља, изабран је ове године по трећи пут за министра спољних послова и потпредседника Владе Србије. У време када се виђао са Радуловићем, Дачић је био министар полиције.

Након што је КРИК објавио снимке Дачић је рекао да су њих двојица пријатељи и да, упркос томе што је тада водио полицију, није знао да је Радуловић криминалац. Рекао је да су разговарали о породици, женама и спорту.

„Спреман сам да одговарам на питања тужилаштва, али да ћу у том случају морати да говорим и о другим стварима које знам“, изјавио је тада Дачић.

Тужилаштво га није ни саслушало у вези са његовим контактима са Радуловићем.

Тадашњи премијер Александар Вучић рекао је да је знао за снимке и пре него што је саставио владу са Дачићем, те да преузима политичку одговорност за ту одлуку. Рекао је и да није било довољно доказа да се Дачић оптужи, па је одлучио да с њим уђе у коалицију. Дачић је био министар у обе Вучићеве владе, а ове године на исту позицију изабрала га је и премијерка Ана Брнабић.

Саветник

Вања Вукић и Радуловић снимљени су на паркингу како разговарају, а Радуловић му је потом предао белу фасциклу. Вукић је прво изјавио да је Радуловић поред њега само прошао и да није знао ко је он. Након што су му предочене фотографије са снимака променио је одговор рекавши да му је пришао човек на улици и да не може да се сети шта му је рекао.

Вукић је данас саветник првог потпредседника Владе Србије Ивице Дачића.

Државни секретар

Састанци Радуловића са Дачићевим саветником Ивицом Тончевим догодили су се у хотелу „Хајат“. Тончев је новинарима КРИК-а испричао да Радуловићу никада није одавао поверљиве податке и сусрет с њим описао је као пословни састанак.

Тончев је годинама одржавао блиске контакте са људима из света криминала. Тужилаштво га поводом тих веза никада није саслушало. Мењао је позиције у зависности од тога на којој је функцији био Дачић – био је његов саветник за националну безбедност, за европске интеграције, а државни секретар у Министарству спољних послова постао је у децембру прошле године.

У марту ове године Тончев је присуствовао седници Савета за националну безбедност. Није јасно због чега је био позван, као и како је то могуће с обзиром на његове контакте са људима из света криминала.

МУП

Од четворице који су се виђали са Радуловићем, суди се једино Бранку Лазаревићу, бившем Дачићевом шефу кабинета.

Он је оптужен да је Радуловићу и још једном Шарићевом сараднику достављао информације из истраге. Тужилаштво ове везе доказује снимцима телефонских разговора међу којима су разговори Радуловића и Дачића. Садржина разговора је, међутим и даље је непозната. Снимци би требало да буду преслушани на суђењу, међутим, суд их је избацио из доказа као незаконите. Крајем јула враћени су у поступак.

Лазаревићев бранилац на суђењу није негирао да се Лазаревић виђао и комуницирао са Радуловићем, али уз знање надређених, међу којима и Дачића.

Дачић није испитиван у овом поступку – тужилаштво га није позвало ни да сведочи.

Лазаревић је био удаљен из МУП-а и послат у дипломатску службу у амбасаду Србије у Атини где је радио као отправник послова. У августу прошле године враћен је у МУП – у Сектор за ванредне ситуације.

М. Војиновић / КРИК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Б92)

Ваздушни десант Вучићеве мафије: Српским небом лете Вођине конфете

Од доласка на власт Александар Вучић разара суверенитет Србије и најважније ресурсе ...

Прва Берлусконијева влада сарађивала са мафијом?

Палермо — Суд у Палерму осудио је осам владиних званичника, укључујући и ...