(Фото: pixabay)
(Фото: pixabay)

Дугорочна прогноза: Европу чека врело лето, а Србију два велика проблема

Београд – Метеоролошки сервис AccuWeather  објавио је велику прогнозу за лето за целу Европу.

Како се наводи у овој прогнози, подручје Балкана суочиће се са две екстремне временске прилике – сушом и поплавама.

Иначе, током летних месеци у деловима западне и централне Европе очекују се дуга раздобља великих врућина. Највише температуре у тим раздобљима ће прелазити 32 Целзијуса у Тулузу и Лиону, Милану и Фиренци, као и Франкфурту и Берлину. Слична се ситуација, иако донекле блажа, очекује и на подручју Истре.

Најекстремније врућине довешће до раста температура и до 38 Целзијуса на југу Француске и северу Италије.

„Постоји забринутост од појаве дуготрајног топлотног таласа касније током лета, у августа, који би могао бити изузетно опасан за старију и млађу популацију“, казао је метеоролог АццуWеатхера Алан Реперт.

„Дуга опасност биће и лош квалитет ваздуха који ће посебно утицати на старије и оне лошег здравственог стања“, додао је метеоролог Тајлер Ројс.

Као последица великих врућина на тим се подручјима очекује суша, због чега би могло доћи до избијања великих шумских пожара. Иако се очекује подпросечна количина падавина, том подручју прете и повремене јаке грмљавинске олује.

Са друге стране, источну Европу чека низ опасних грмљавинских олуја током целог лета.

Комбинација надпросечно високих температура и влажног ваздуха који ће пристизати са Медитерана довешће до стварања јаких грмљавинских невремена на подручју од источне Пољске и Чешке па све до Белорусије.

„Највише ће олуја бити у послеподневним и вечерњим сатима“, каже Ројс.

Највећи ризик од опасних олуја прети Прагу, Вроцлаву, Варшави и Минску. Ове олује пратиће оркански ветрови и поплаве, што би могло довести до великих поремећаја у промету. Најјаче олује могле би довести и до стварања торнада.

Остала подручја којима такође прете разорне олује су Минхен, Дрезден, Беч и Вијлнус.

Већи део Европе може да очекује сушније лето од просека, али јужни делови Италије и Балкана биће погођени учесталим грмљавинским невременима. Крајњи југ Хрватске укључен је у то подручје.

Уз могућност честих грмљавинских невремена, највећа опасност ипак ће бити поплаве. Подручја попут Рима, Напуља, Тиране и Софије биће погођена великим невременима која могу изазвати и по живот опасне поплаве, упозорава АццуWеатхер. На тим се подручјима очекују дуга раздобља с обилном кишом, која би могла трајати и данима.

„Ово ће лето бити једно од три најтоплија у последњих 10 година на овом подручју“, каже метеоролог Ројс.

Суша ће овог лета бити велики проблем за подручја од Украјине до северног Балкана. Након кишовитог марта, уследио је сушни април и такво би се време требало наставити и током већег дела лета.

„Озбиљна суша након хладног фебруара и почетка марта могла би довести до великих штета на пољопривредним површинама“, упозорава АццуWеатхер. У неким деловима Балкана и Украјине могло би доћи и до несташице питке воде. АццуWеатхер напомиње да се и у овом подручју очекују таласи врућине, иако они неће бити изражени као прошлог лета.

Иако ће на подручју Шпаније и Португала бити врућих дана, ово ће лето бити „нормалније“ него протеклих година, када су то подручје похарале велике врућине.

Очекује се и надпросечна количина падавина, што би требало да спречи појаву великих пожара попутз оних из протеклих година.

Агенције

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Тиранија над умом: Човек је као глина, од њега можеш свашта направити. И ноћну посуду, простачки речено, нокшир

Апостола Павла упућене речи Корнићанима ваља нарочито имати на уму у овим ...

Ангела Меркел и Тереза Меј (Фото: АP Photo/ Rene Rossignaud)

Отели туђу земљу па праве “Дејтон 2”

Међународна конференција на којој би се постигло коначно решење за косовско питања ...