(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Џиновски астероид нас мимоишао за длаку

Астероид величине Кипа слободе протутњао је поред Земље на удаљености од само 77.000 миља, а астрономи све до четвртка нису имали појма да он постоји, три дана пошто је пролетео поред нас.

Астероид 2017 001 прошао је на око 76.448 миља од Земље.

Поређења ради, Месец је од нас удаљен 238.900 миља, а земаљски сателити у горњим слојевима наше орбите далеко су од нас 200.000 миља.

Процењено је да је дужина астероида између 25 и 78 метара. Пролетео је поред Земље непримец́ен захваљујуц́и својој тамној нерефлектујуц́ој површини и тако избегао уочавање телескопима.

Примера ради, астероид који је експлодирао изнад Чељанбиска у Русији 2013. године угрозио је скоро 1.500 људи и изазвао је штету од десет милиона долара, а био је величине између 16 и 20 метара.

Ситуација је стога забрињавајуц́а, астероид те величине који удари у велики град, може да изазове стотине хиљада жртви.

Тунгуски метеор 1908. године, на пример, сравнио је 770 квадратних миља ненасељене сибирске шуме и ослободио хиљаду пута више енергије од атомске бомбе која је пала на Хирошиму 1945. године.

НАСА процењује да је откривено 90 одсто свих објеката вец́их од једног километра у близини Земље, али ипак и даље постоји велики број мањих који би могли да изазову катастрофалне последице по човечанство ако би се обрушили на површину Земље.

„Ниједан познати свемирски објекат тренутно не представља ризик по Земљу у наредних сто година. Углавном смо пронашли вец́е астероиде, мада има и доста мањих који могу да представљају потенцијалну претњу“,  рекао је у јуну Линдли Џонсон из НАСА планетарне службе за одбрану.

„Астрономи свакодневно проналазе астероиде у близини Земље и вец́ина њих је безопасна. Али и даље је могуц́е да ц́е нас следец́а „тунгуска“ изненадити. Иако смо много бољи у проналажењу вец́их астероида, то нам ништа не значи уколико нисмо спремни да урадимо нешто са њима“,  рекао је такође у јуну стручњак за астероиде Алан Фицсимонс са Краљевског универзитета Белфаст.

Спутник.рс

један коментар

  1. HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA! Rusi promenili taktiku!? (VIDEO)
    РУСКО ОРУЖЈЕ НЕ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ? Црвена линија Американаца коју Вучиће не сме да пређе (ВИДЕО)
    Da li stižu ruski migovi? – Politikon
    https://www.youtube.com/watch?v=eb5rl1wMO8E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Sputnik / Алексей Мальгавко)

Лавров: Развијамо нова оружја и системе јер не желимо да будемо беспомоћни пред било ким!

Москва – Русија не жели да буде ненаоружана пред Сједињеним Америчким Државама. ...

Немци шокирали Запад: Руси су у Сирији по међународном праву а САД нелегално

Берлин-Чланови парламента у Немачкој су закључили да је присуство војске САД-а у ...