(Фото: AFP 2018 / PHILIPPE HUGUEN)
(Фото: AFP 2018 / PHILIPPE HUGUEN)

Еуфор потврдио: Британски војници стижу у БиХ

Сарајево – Еуфор је потврдио данас долазак британских војника у БиХ у оквиру, како се наводи, уобичајеног и редовног поступка, а реч је о једној мањој извиђачкој јединици која ће у потпуности бити у ланцу команде Еуфора како би команданту пружала подршку за извршење мисије осигурања сигурног и стабилног окружења у Босни и Херцеговини.

Еуфор се овим поводом огласио након информације да Велика Британија шаље додатни број од 40 војника у БиХ, који ће се придружити мисији Европске уније и НАТО-а.

„У складу са својим мандатом према Поглављу 7 Повеље Уједињених нација, Еуфор блиско сарађује са властима БиХ и органима за спровођење закона у циљу одржавања сигурног и стабилног окружења у Босни и Херцеговини, стварајући бољу атмосферу мира и стабилности. Као и досад, структура и капацитети Еуфора се мењају како би се на најбољи могући начин пружала подршка властима БиХ, а снаге се увек прилагођавају како би биле у стању извршавати свој мандат“, наводи се у саопштењу.

Они су потврдили да се у складу с директивом Одбора ЕУ за политику и сигурност (ПСЦ), заснованој на процени Оперативног команданта Операције АЛТХЕА, и без повећања укупног броја војника, за Еуфор обезбеђују додатни капацитети у складу са исходом стратешког прегледа за 2017.

Одлука о упућивању војника у БиХ донета је на редовној шестомесечној Конференцији о ангажовању снага прошле седмице, Уједињено Краљевство је.

Иначе, британски „Тајмс“ је раније пренео да се војници шаљу да се спријечи мијешање Русије током предстојећих избора, који ће у БиХ бити одржани у октобру.

Sputnik.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Застава БиХ (Фото: Глас Русије)

Странци дигли руке: Босни прети тотални колапс

Сарајево-Уколико се бошњачки и хрватски лидери не договоре о изменама изборног закона ...

Вехабије (Фото: РТС)

Џихад кроз Босну до Европе

Сарајево – У последњем извештају Стејт департмента за 2017. годину о активностима ...