(Фото: Весна Веизовић / Васељенска ТВ)
(Фото: Весна Веизовић / Васељенска ТВ)

Европу очекује најхладнији децембар у последњих седам година

Најхладнији децембар у последњих седам година поквариће просек једне од најтоплијих година у Европи икада, процењују светски метеоролози.

Прва половина месеца биће необично хладна, пре него што се температуре поново попну на уобичајени ниво за ово доба године, преноси Блумберг.

Време у децембру би ове године ипак могло да буде најхладније забележено још од 2010. због леденог таласа који стиже са Исланда и севера Русије, који ће се арктичким ветровима раширити по целом континенту, рекао је Тајлер Рос, метеоролог компаније „Акуведер“ у Пенсилванији.

И поред тога што је Европа добро опремљена гасом и струјом за ово доба године, у наредном периоду ће бити на тесту због очекиваних хладноћа.

„Ове зиме екстремна, чак и опасна зима прети у децембру. Снег ће падати у источној Европи са захлађењем, а прошириће се ка централној Европи и можда ка Уједињеном Краљевству“, рекао је аналитичар Џо Далео и шеф метеоролошког института Ведербел Аналитикс.

Ледено време које је најављено за децембар већ је наступило у Европи, што се види по температурама најављеним за Немачку које ће, према проценама, већ данас ићи испод нуле у односу на 10-годишњи просек за ово доба године у тој земљи, који је износио 3,4 степена целзијусових, а како се наводи, минуси су најављени и у Ческој.

Најхладније ће, према проценама стручњака бити у првој половини децембра у Норвешкој и широм југоисточне Европе, након чега ће поново наступити нешто топлије време.

Промена на топлије уследиће у северној Европи средином месеца, али се додатна захлађења очекују и крајем месеца, посебно у јужним деловима.

Дневник

један коментар

  1. Уколико се ове прогнозе не остваре, метеоролози ће се извинити. Као што раде сви културни стручњаци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: VVimages - free photography)

Дан врео, предвече пљускови: Данас до 31 степен, увече могућа киша! Од суботе свежије

Београд – У Србији ће данас бити претежно сунчано и топло, а ...

(Фото: GettyImages)

Мигранти на грбачи Србије?!

Београд – Најаве затварања западних граница за даљи прилив миграната указују да ...