Француска у страху: Опасан терориста побегао из болнице

Париз-Антони Пондавен (21) утекао у тренутку када је излазио из затворског возила док су га водили на лекарски преглед.

 

Кадиров: Француска је крива што је одгајила терористу

 

Француска је у страху, од када је из болнице побегао опасни радикални исламиста, који би свакога часа могао да изврши напад.

Антони Пондавен (21) је искористио прилику да се докопа слободе када је из затворске ћелије био одведен на лекарски преглед.

Утекао је у тренутку када је излазио из затворског возила. Један од стражара је успео да га за тренутак ухвати и обори на земљу, али му је пошло за руком да се извуче и настави бег. У бекству су му помагала два саучесника, који су га напољу чекали у аутомобилу.

Затворен у Бресту, због вишеструких крађа аутомобила, бегунац је истовремено био заведен у картотеку „С“, са именима особа које су се радикализовале и представљају потенцијалну опасност по јавну безбедност. Наводи се да је Пондавен од малих ногу био проблематичан, а да је сада доста опасан.

Социолози и стрчњаци за тероризам истичу да се у француским затворима често ствара погодна клима за даљу радикализацију у контакту затвореника с ухапшеним најтврђим исламистима.

Полицијски синдикат истиче да је бекство извесно планирано из затвора, наводећи да у готово у свакој ћелији, и поред забране, постоји мобилни телефон. Замерају и што овако опасни затвореник није био боље чуван. Пратили су га обични затворски чувари, а не полицајци, који, чак, нису били ни наоружани. Цела Француска јуче је била алармирана.

Опозиција скреће пажњу да је чак 60 одсто аутора напада у последњих неколико година, у којима је страдало 246 Француза, већ од раније било заведено у картотеци „С“, због чега је могло да се претпостави да ће у неком тренутку кренути у акцију, па траже већу будност државе.

Власти с друге стране истичу да у овој картотеци постоји много категорија, зависно од тога колико је особа опасна, а да понекад име на њој фигурира само зато што је једном била у контакту с неким ко је из исламског миљеа, те да је немогуће у било ком тренутку знати шта мисли свако од двадесет хиљада људи увршћених на овај списак.

 

 

Новости/Ало

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Tanjug/Pres služba Predsednika Srbije)

Зашто Вучића у Паризу увек сачекују на споредним вратима?

Париз – Најстарији лист свих владајућих режима у Србији, београдска „Политика“, у ...

(Фото: Tanjug/AP)

Финалну утакмицу на мундијалу прекинуле „Пуси рајот“ (Видео)

Москва – Иако се на снимку финалног меча Светског првенства у фудбалу ...