(Фото: АФП)
(Фото: АФП)

Француски новинар: Макрон указује да се Вучићу неће гледати кроз прсте

Париз – Чини се да се агенда у вези с Косовом убрзава последњих месеци и пошто косовска страна ужива подршке разних земаља, међу којима и ону из Вашингтона, онда и председник Александар Вучић тражи савезнике, рекао је новинар Лоран Руј, дописник више франкофоних медија из Београда, говорећи о улози Париза у финишу Бриселског дијалога и сусрету у Паризу.

Како је Макрон објаснио Србији да не треба да уђе у ЕУ — никад

Упитан о томе каква може бити подршка Француске која би значила Београду за решење за Косово, Руј је рекао да би то пре била подршка око ЗСО.

„То је нешто што кочи више година и не дешава се, а очигледно је битан услов за српску страну и доста земаља је разумело да треба да буде компромисног решења за Косово. Ту се ломи највећа могућа подршка, сад има и мањих фактора“, казао је гост Новог дана.

Париз се све више укључује у решавање разних питања од како је утицај Немачке ослабљен.

Један фактор је јако битан, а то је европска перспектива, и тематика Косова је нешто о чему се много више прича него пре, каже Руј.

„Вучић има агенду много више него пре, покренуо је дијалог прошле године, макар декларативно, стало му је да се то решава, а по мом мишљењу само зато што је то услов за улазак у ЕУ“, оцењује.

Он сматра да је жеља да се иде ка ЕУ и тиме решава и косовско питање, натерало је Вучића да тражи нови контакт, а то се подударило са чињеницом да је Макрон тек дошао на политичку сцену.

Руј оцењује да се Макрон не противи уласку нових земаља у ЕУ, него жели да стварно буде решено што више проблема земаља кандидата пре уласка – у погледу Србије то је владавина права, слобода медија, корупција. „То је горуће за Србију“, додао је.

„Повремено се има утисак да Вучић гура косовско питање мислећи да ће се Србији прогледати кроз прсте за друга питања, а Макрон покушава да нагласи да неће бити тако“, закључио је он.

Питање о Ивановићу: Био је најозбиљни актер косовске политичке сцене

Упитан о томе што је питање истраге убиства Оливера Ивановића било једино које занима француске медије када је у питању Вучић, Руј је рекао да га то не изненађује.

Како је навео, Ивановић био најозбиљнији актер косовске политичке сцене, у очима Француске био је један човек који је могао да допринесе решавању косовског питања.

„Његово убиство било је велико изненађење за медије и у Француској и другим земљама. Оно што се види је да упркос обећањима обе стране, нема никаквог помака у том случају“.

Није тајна, каже он, да је ситуација у Косовској Митровици компликована, да има криминала и корупције и да политички лидери у региону или не могу или не желе да учествују у решавању тог питања и то се сматра ненормалним. „Зато нисам изненађен тим питањем“, казао је Руј.

 

Н1

9 коментара

 1. USKORO POCINJE LOV NA
  „BOLESNU ZIVOTINJU“…LUDAKA..!!!

 2. Kakva sprdacina!
  Kome moze ovo gore gerontofilsko pedersko kepec djubre bilo sta da kaze i naredi, aman, bre, vise?
  To je postavljeno kao klovn, ovaj put katastrofalan promasaj cak i za njih, bedna kreatura, nakaza i kepec pride, cist promasaj.
  Stvarno vise ne mogu da biraju, sve same nakaze, rugobe, poremeceni kepec klonovi, nimfomanke, pederi, pedofili, nadasve ogavne izvitoperene rugobe, strasno.

  • @mrak Svi atributi, koje staviste uz ovoga, su tacni .Avaj, ne zaboravite da je on predsednik Francuske, iza koga stoji jevrejski lobi.Pa, samo ime Emanuel….zato, ne zaboravite da se njegovo misljenje i stav, i te kako uvazava.

   • Ne njegovo misljenje, daleko od toga, vec stav vladara sveta. To nema niti pravo na misljenje, niti pravo na svoj stav, kao ni svi ostali kupljeni robovi. Oni samo odradjuju naredjenja, niti su mocni, niti sposobni, niti imaju pravo na bilo kakvo samostalno delovanje.
    Svi su na povodcu.

 3. За Србију

  ПОЛИТИКАРАЊЕ бр.43. “ 5 0 0 “

  https://www.youtube.com/watch?v=AcqaEhwx_6o

 4. Још увек сам у дилеми да ли је то истина или Милошевићева пропаганда да су бомбардери из Француске убијали српску децу 1999 године.

 5. Sta ovaj francuski babojebac sere.
  No pasaran babojebac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Руски аналитичар шокирао Србију: Медији лажу да се Путин и Вучић слажу

Гост нове епизоде емисије “РасПравда” био је руски геополитички аналитичар и директор ...

Исидора Секулић (Фото: Печат)

Косово, нити је престало нити је нестало

Исидора Секулић временом је у својим стваралачким радовима све више истицала „народни ...