(Фото: Гугл Стрит Вју)
(Фото: Гугл Стрит Вју)

Гаси се зајечарско позориште „Зоран Радмиловић“

Београд – Позориште „Зоран Радмиловић“ у Зајечару ускоро ће бити угашено и уместо њега биће основано ново, које ће такође бити названо по том глумцу родом из Зајечара, најавио је градоначелник Бошко Ничић.

„Овај потез је био неминован како би позориште уопште опстало. Ново позориште ће имати и нову систематизацију радних места, да би се спречило да се понови садашње стање где имате три секретарице, а мањак глумаца“, рекао је Ничић.

Позориште сада има 45 запослених, а градска власт процењује да ће их по новој систематизацији бити свега 27, од чега је планирано да 50 одсто чине они који треба да производе репертоарски програм.

„Препорука оснивача ће бити да глумци морају имају завршену академију“, рекао је Ничић.

Дуговања позоришта износе 18 милиона динара, али Ничић сматра да нису велика и каже да ће бити „покривена“ из градске касе.

И вршилац дужности директора позоришта Владимир Ђуричић сматра да са оваквим саставом запослених, са свега 12 глумаца, није могуће дугорочно пословати.

„Ако се брзо изврши гашење и отварање новог позоришта, и ако је идеја оснивача да половина запослених буде у уметничком сектору, и ако Град издваја новац за програмске садржаје, онда таква одлука има оправдања и неће бити великих последица“, сматра Ђуричић.

Он очекује да се будуће позориште назове „Народно позориште Тимочке Крајине“, према првобитном називу из 1946. године, а да се томе дода име славног глумца Зорана Радмиловића.

Према речима Ђуричића, „најхитнији“ задаци по оснивању новог позоршта биће противпожарна заштита зграде и нове електричне инсталације, јер зграда сада нема употребну дозволу пошто јој то недостаје.

Бета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Фонет)

Победио напредњаке на изборима – сада са њима формира власт

Београд – Градску власт у Зајечару чиниће одборници СНС и Покрета живим ...

Народно позориште (Фото: Васељенска ТВ)

Експеримент

Црно-црвена интернационала извела је у двадесетом веку неколико експеримената. Усред Великог рата ...