Виминацијум (Фото: http://spomenicikulture.org.rs)
Виминацијум (Фото: http://spomenicikulture.org.rs)

Граде римски логор за светску научну елиту

Костолац – Археолошки локалитет Виминацијум се убрзано припрема за 24. Лимес конгрес, престижни научни скуп који се одржава сваке треће године и окупља најзначајније истраживаче граница Римског царства, археологе и историчаре из целог света. Они неће бити смештени само у хотелима, како је уобичајено. Велики број научника боравиће у баракама римске касарне, обновљеног логора и „легије Клаудије“, једне од најбољих у царству, чија је база била у престоници провинције Горње Мезије.

Ових дана почиње изградња легијског логора за научнике у пољима Старог Костолца, где се налазе остаци некадашњег великог града Виминацијума.

„Лимес конгрес се може назвати и археолошком олимпијадом, јер земља домаћин мора да испуни строге критеријуме да би добила организацију оваквог елитног научног скупа“, каже проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института и руководилац пројекта Виминацијум.

„У Инголштату је 2015. одлучено да Србија задовољава све услове за одржавање 24. Лимес конгреса, што показује значај Виминацијума, који далеко превазилази не само локалне већ и регионалне оквире. На скупу ће се од 31. августа до 9. септембра 2018. окупити 1.000 најеминентнијих светских истраживача који се баве војним аспектима римског друштва и државе. У центру њиховог интересовања су граничне области – лимеси, стратегија и организација империјалне војске.“

Лимес конгрес, који је у почетку био само археолошка манифестација, израстао је у научну институцију светског значаја. Разлог је све веће уважавање археологије која, у сарадњи с природним наукама, форензичким методима даје нову слику прошлости.

„Писани историјски извори су већ безброј пута ишчитани и више не могу да понуде ништа ново и једно време се сматрало да је наука малтене дошла до непремостиве препреке“, каже др Кораћ.

„Та вештачка граница је пређена када је схваћено да археологија, која је дуго била потцењивана, својим методима може да пружи нова сазнања шта се заиста дешавало у прошлости. Тако смо дошли и на идеју да учесницима Лимес конгреса, који се баве римском војском, омогућимо да доживе атмосферу легионарског живота.“

Саговорник „Новости“ објашњава да је уобичајено да се овакви скупови одржавају у великим градовима, али да их у Србији чека изненађење.

„Конгрес неће бити одржан у Београду већ на самом археолошком локалитету Виминацијум „, открива др Кораћ.

„Бар половину учесника сместићемо у будући реконструисани легијски логор, где ће боравити у римским војним баракама. Оне ће изгледати као и оне од пре 2.000 година, наравно, уз купатила и комфор који римски легионари нису имали. Ипак, спаваће се као у војсци, у собама са 3-4 кревета на спрат. Сигуран сам да ће млади истраживачи бити одушевљени осећајем да живе бар тих 10 дана животом римских легионара. Није наука само да пишете о римској војсци, већ и доживљај те врсте заједничког живота.“

Научници којима легионарске бараке не буду одговарале, моћи ће да спавају у собама Научног центра Виминацијум, као и у приватном смештају и хотелима у околини. Легијски логор ће после одласка научника добити нове станаре.

„Ништа на Виминацијуму није изграђено а да касније није искоришћено, па ћемо, чим се конгрес заврши, легионарски логор претворити у дечји едукативни камп“, каже др Кораћ.

„Наравно, с децом се не може радити само на едукацији, већ морате да их заокупите и другим садржајима, па ћемо направити и спортско-рекреативни део. То ће бити својеврсни авантура-парк с римским војним вежбовним справама и полигонима. Дочараћемо егзирцир легионара од пре 2.000 година током припрема за поход. Иако је о овом пројекту било речи само у стручним круговима и није се о њима јавно говорило, већ су почели да нас зову туроператори из целог света, заинтерсовани да доводе туристе.“

Легионари финансирају археологе

Едукативни кампови у којима ће учесници похађати и кондициону обуку легионара трајаће од једне до две недеље. Руководство Научног пројекта „Виминацијум“ очекује да ће овај спектакуларни пројекат створити нова радна места.

„Свременом, у „легијском логору“ моћи ће да се запосли више десетина људи не само едукатора и инструктора већ и оних који ће омогућавати да камп функционише, људи из локалног ареала који ће овде наћи нова радна места. Нама је најважније то што ће приходи кампа бити намењени за финансирање археолошких ископавања. Виминацијум показује како наука може да финансира саму себе“, каже проф. др Миомир Кораћ.

Борис Субашић / Новости

2 коментара

  1. Поблесављење науке?

  2. A što bre ne rekonstruišete srbska sela i dvorce iz doba Tartarije? I onda zovete na edukaciju iz SRBSKE DEMOKRACIJE, a, za to bi vam trebao bagro i onaj zavetni hrast što vam ga je ona mijajlovićka zorica posekla u sred noći!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Удружење "Феликс Милекер")

Вршачке кругове правио прачовек, а не ванземаљци?

Вршац – На пољанама недалеко од Ватина и Влајковца, села код Вршца, ...

(Фото: Free images Pixabay)

Научници пронашли доказ: Човек заиста мења време

Научници одраније знају да аеросоли играју важну улогу у обликовању времена и ...