Манастир Хиландар (Фото: Новости)
Манастир Хиландар (Фото: Новости)

Хиландарски спис из 14-15 века у коме се Срби називају Тривалима

Према званичној историјској науци Трибали су племе чија историја почиње на прелазу из бронзаног у гвоздено доба, оријентационо око 1300. године п.н.е. Према Херодоту, територија на којој су живели (у петом веку пре Христа) налази се западно од реке Искар у Бугарској. Трибали су насељавали област српског Подунавља, комплетно Поморавље, доњу Посавину, део Колубаре, источну Србију, северозападну Бугарску и на југу све до Скопља.

Појам Трибали се често сусреће у радовима византијских и других европских аутора Средњег века, и искључиво се односи на Србе. Никита Хонијат (1155-1215) у својој историји о владавини цара Јована Комнина наводи следеће: “…Кратко након тога, водио је поход против народа Трибала (који се такође могу називати и Србима)…“ . Затим, Димитрос Халконкодилис (1423-1511), пишући о хришћанском племићу који је примио Ислам, каже: “…Тај Махмуд, син Михајла, је Трибал, што значи Србин, по својој мајци и Грк по свом оцу.“ И Мехмед II освајач помиње Трибалију у својим описима пљачкања Србије. Описујући Косовски бој, византијски историчар из 15-ог века, Лаоник Халкокондил, цара Лазара назива архонтом Трибала. Такође је и Србе идентификовао са Илирима, a за цара Душана каже да је хтео да створи “европску империју народа Илирског“.

На Трибале подсећају и многи хидроними и топоними:

Трибан – село у околини Бенковца
Трибија – заселак у височком крају у Босни
Трибал – село у цриквеничком крају
Травунија (Херцеговина) -дуго је у записима називана Тривалијом

Овде ћу представити још један средњовековни документ у ком се Срби називају Трибалима, тј. Тривалима. Ради се о житију Светог Ахилија. Житије и Служба Светог Ахилија налазе се у хиландарском рукопису бр. 230, који је с краја 14-тог или почетка 15-тог века. Комплетан текст овог житија на старословенском језику, налази се у раду бугарске историчарке Клементине Иванове (наслов оригинала ‘‘Вьзапя вам те отче Ахилие, на архиереите украса “). Она је прва открила овај текст и представила га широј јавности. У том тексту између осталог пише: “Ови Трибали се, дакле, сопственим језиком називају Србима.“

Поменути цитат се налази на листу бр. 98 оригиналног рукописа и приказан је на страници 168. рада Клементине Иванове (комплетан рад можете преузети на сајту Народне библиотеке Србије, https://www.nb.rs/publications/publication.php?id=4362).

Свети Ахилије је рођен у Кападокији, година рођења је непозната, а зна се да се упокојио око 330. године нове ере (убијен је на Моравици). Учествовао је на Првом Васељенском сабору 325. године, као епископ Ларисе. Из текста се може видети да је Свети Ахилије проповедао хришћанство (борио се за праву веру) међу Тривалима (Србима) и отклањао јеретичке заблуде које су се почеле множити, да би на крају због тога и био убијен:

Борба против јеретика се односи на борбу против јереси Навата Трапезонтског, која се почели ширити и међу Тривалима.

Ко је Нават Трапезонтски? То би могао да буде Наватиан Римски (назива га Трапезонтски јер највероватније потиче из малоазијског града Трапезонта). Наватиан се 251. гдине н.е. противио избору папе Корнелијуса, сматрајући га превише либералним. Главни сукоб је настао у вези става према хришћанима који нису успели да одрже веру упркос прогонима, тј. да њима не треба дозволити могућност покајања и повратка  у заједницу. Наватиан се проглашава за римског бискупа, исте године бива  изопштен из цркве и проглашен за јеретика. Са својим присталицама оснива цвркву, која је опстала до краја четвртог века.

Тврдња из житија Светог Ахилија није усамљена. О постојању Срба у Подунављу почетком петог века, доказује активност Никете (Nicetos) у Ремезијани (данас Бела Паланка), око 400. године. Западни извори наводе да је покрштавао Ските, Готе, Дачане и Хуне, а нарочит успех му је покрштавање Беса из Родопа. Написао је, осим неких догматско-историјских драгоцених дела, и познату химну Te Deum laudamus. Шта је Никета радио међу Србима  сведочи текст енциклопедије Британике (део 7. стр. 322, издање из 1776. године): “Никета из Ремезијане (рани V век), грчки епископ, теолог и композитор литургијских стихова, чији су мисионарска активност и писање резултовали христијанизацијом српских словенских региона…“

Верујем да се у архивима Српске православне цркве налази још много докумената који потврђују строседелаштво Срба на овим просторима.

Дражен Живковић / Српска историја

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 
Алтернативна историја
Крвава историја србских бољшевика: сто година црвене куге
О жртвама комунистичког терора у Шапцу: Ђаво је дошао у октобру

5 коментара

 1. ovo je jos jedna potvrda teze da su Tribali srpsko autohtono pleme sa Balkana, cak je i zapadnjacka vikipedija potvrdila to pre samih Srba.. Tribali su naselili Sibir, Kurilska ostrva i Hokaido, u Rusiji su bili preteca ruske nacije a u Japanu su osnovali samurajsku kastu i nazivali sa Ainu narodom koji i danas cuva svoju tradiciju.. jedan od prethodnih vojnih ministara Japana je bio ponosni predstavnik Ainu naroda i nije imao kose oci.

 2. Није ми струка, али пре пар месеци и мени је та прича запала за око, кад сам видео да је Карађорђе за грб (устаничке) Србије био изабрао главу вепра прободену стрелом, што је био и трибалски грб. Ако су нас, нарочито после Берлинског конгреса и у Брозославији ватиканери фарбали и сакривали од нас ко смо и шта смо, вожда нису могли и он је сигурно имао све информације о томе.

  • Вожд је био неписмен ….. Као прво , као друго рођен је у већ окупираној Србији, односно у отоманској империји …. Главу вепра је ставио на грб јер је пре устанка чувао свиње којима је слободно трговао јер обрезани не ждеру свињетину …. Слажем се око Трибала , јер ми јесмо староседеоци овде то и хапло група крви потврђује , али ово са Црним Георгијем је баљезгарија , није он имао појма ни о Трибалима ни о родној вери… Имао је човечанску жељу за слободом , али није схватио да не можеш бити слободан ако ти је и религија наметнута (моје скромно мишљење)….. Иначе ја сам монархиста и крштен сам , ал како време пролази све ми чудно како су ме учили и васпитавали …. На сајту беше још једна прича овог типа , као Књаз Милош писао владикама у Црној Гори да се шири јерес , јер се мења тврдо јер и јат а уводи унијатско слово ј … Глупост , читајте мало историју и Књаз је био неписмен те га се граматика тицала као и лањски снег …. Гледао да прво хајдучи , похара , а онда да влада , и опет без сваког знања о древној историји нас Срба …. Нема слободе без комплетне слободе . Ако је хришћанство исправно , зашто о зашто су спалили све књиге староставне , и при помену древнословенских текстова сви одмах вичу да су то фалсификати … има у грму неки зец , ја још не знам шта је , али није добро по нас Трибале ….

   • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

    има у грму неки зец , ја још не знам шта је………

    Bolje ti je da ne znaš……….mirnije ćeš spavati………!!!!!!!!!!!

   • Можда је био неписмен, али су се информације преносиле с колена, на колено, од оца на сина, од мајке на ћерку, а то је доста отпорно на спољну злоупотребу. Мислим да ствари доста поједностављујеш и да људе тог времена неозбиљно схваташ. Ако је вожд чувао свиње, па што му онда грб не беше нпр. буткица, прасе са јабуком у устима или сл., него „случајно“ дивљи вепар прободен стрелом? Друго, за тебе изгледа није постојало у то време ступање Русије на историјску сцену, ширење, њено ратовање против Турака, пансловенство, стално притискање султана да нам се дају одређене привилегије, србско-руски односи, контакти, пропаст 1. устанка због напада Наполеона на Русију итд. За тебе су овде сви били свињари, који о другим стварима нису имали појма. Неуверљиво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: YouTube screenshot)

Ова батерија траје већ 178 година, нико не зна од чега је (Видео)

Батерија у Оксфордском електричном звону један је од најстаријих активних експеримената. Звоно ...

(Фото: Gino D’Angelo/University of Georgia)

Кренуо у шуму, угледао је на земљи мртво лане, а онда је провирила његова друга глава (Видео)

У походу на дивље печурке, један човек из Фрибурга у Минесоти, у ...