Хоботница (Фото: Youtube printscreen)
Хоботница (Фото: Youtube printscreen)

Хоботнице почеле да излазе на обалу, научници забринути

Више десетина хоботница изашло је на обалу што је веома забринуло научнике.

Више десетина хоботница је, у претходне три ноћи, изашло на обалу и буквално затрпало једну плажу на западној обали Велса. Како преносе британски медији, овај феномен веома је забринуо научнике.

„Видео сам их кад сам се враћао са излета. Сунце је залазило, а сцена је била као из филмова о смаку света. На плажи их је било више од 20. Никад их нисам видео тако изван воде, ретко је видети хоботнице на сувом“,  рекао је Брет Џонес који има чамац којим туристе води у разгледање обале.

Он додаје да хоботнице које живе у овим водама могу нарасти и до пола метра, а могу се наћи у дубинама од 3 до 100 метара.

„Покушали смо да их вратимо у море. Покупили смо оне које су биле на сувом и бацили натраг. Надам се да су преживеле“,  каже Џонес, али додаје да је за неке хоботнице било прекасно.

Директор Националног морског акваријума у Плимуту Џејмс Рајт, каже да је ова необична појава знак да нешто није у реду с хоботницама.

„Бојим се да је сама чињеница да смо их пронашли изван мора знак да нешто није у реду. Подручје на ком видимо ово њихово чудно понашање је подручје погођено олујама Офелијом и Бријаном, па верујемо да су оне утицале на хоботнице. Можда су повређене у олуји, или су постале превише осетљиве“,  каже Рајт.

један коментар

  1. Биће да су прихватиле Дарвинову теорију еволуције.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Екстреман експеримент за људску бесмртност згрозио јавност

Свињски мозгови први пут су успешно очувани у животу ван тела током ...

(Фото: Ројтерс)

Изетбеговић: БиХ има право на море, обавестићемо ЕК

Сарајево – Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић саопштио је, поводом ...