(Фото: AP Photo / Petr David Josek)
(Фото: AP Photo / Petr David Josek)

Хоће ли најбољи чешки војници служити Немачкој?

Представник Бундесвера је саопштио агенцији ДПА да оружане снаге Немачке не искључују могуц́ност да у своје редове ангажују и грађане других земаља-чланица ЕУ. Међутим, том приликом није дефинисано зашто је Немачкој потребно више војника.

„Војска ће повећавати своју бројност, неопходни су нам квалификовани кадрови. Зато и разматрамо овакву могућност“, рекао је представник Бундесвера. Он није дефинисао какви су даљи планови Немачке и чему ојачавање редова. Спутњик је ово питање поставио познатом чешком политичару Станиславу Мацковику.

Овај случај показује на шта су спремни Немци, ако мисле на рат. Њима се, изгледа, чини да постоји војна опасност која би била довољан основ за мобилизацију војника. Ипак, мислим да би опасност од избијања рата требало да траже унутар своје Алијансе.

Мешање Алијансе у све конфликте по свету, основни је разлог кризе. Зато је и дошло до проблема са мигрантима и кризе морала. Нажалост, НАТО за свих пола века постојања није променио своје погледе на свет, иако се много тога у свету променило. Алијанса и даље жели војну конфронтацију са Русијом.

Њима су потребни војници, односно „топовско месо“, за савремене „крсташке походе“, како би ширили своје „демократске идеале“. Њихова главна идеја је да промовишу демократију, чак и тамо где становништво има своје мишљење.

Сада у Немачку из Чешке одлазе медицински радници, уз наду да ће наћи бољи живот. Да ли мислите да овакву судбину ускоро можда могу имати и чешки војници?

Може се рећи да је то питање понуде и тражње. Ако се тај посао буде добро плаћао и ако постоји јасна перспектива добијања немачког држављанства, онда ће бити много заинтересованих. Многи ће себе убедити да додатна зарада јесте довољан мотив за тако велики корак. Бундесвер за сада нема неке значајне операције ван граница Немачке, па ће многи мислити да ће то довека бити „лако зарађен хлеб“. Па ипак, мислим да се у изјави представника Бундесвера крије порука да ће управо све бити обрнуто.

Неће ли присуство чешких држављана у редовима немачке војске ослабити потенцијале оружаних снага Чешке?

Не искључујем да ће за добар хонорар и обећање да ће једног дана добити немачки пасош, многи Чеси похрлити. Чешка војска има много проблема, немамо довољно људства, технички смо заостали и то додатно продубљује кризу са професионалним вештинама. Не мислим да би одлазак наших грађана у редове Бундесвера додатно погоршао ситуацију.

Може ли војска Чешке Републике такође да отвори врата за иностране грађане?

Ми нисмо у стању да адекватно плаћамо чак ни наше најбоље војнике. Лако пуштамо и најквалификованије људе да тек тако оду. Како можемо да привучемо странце са оваквим ставом? Шта бисмо ми могли да им понудимо? Шлемове из прошлог века? Таква перспектива свакако неће комшије из ЕУ.

Спутник.рс

2 коментара

 1. ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

  Хоће ли најбољи чешки војници……….čuveni po junaštvu……… служити Немачкој?

 2. Giordano Bruno spaljen na lomaci

  ORBANOV PLAN ZA SRBIJU: Mađarski premijer otkrio svoj program – ŠEST ZEMALJA PRAVI NOVU UNIJU

  Viktor Orban najavio je projekat E6, koji bi, po njegovim planovima, spojio šest država, među kojima je i naša, u političku i ekonomsku uniju.

  Та нова Европа, како је назива мађарски премијер, простирала би се од Балтичког мора до крајњег југа Србије и обухватала би уз нас и Мађарску, Пољску, Румунију, Чешку и Словачку.
  Орбанова група Е6 представљала би противтежу најмоћнијим земљама Европске уније, које све више инсистирају на одвајању од мање развијених држава ЕУ. Председник мађарске владе је свој програм у пет тачака представио у недељу на скупу у румунском граду Бајиле Тушанду.

  У једној од њих најавио је нову алијансу земаља нове Европе, у коју је, уз државе већ удружене у Вишеградску четворку (Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка), убројао и Румунију и Србију.

  – Стогодишња усамљеност Мађарске је завршена, регион треба повезати мрежом ауто-путева и пруга. Када буде готово са обновом Карпатског басена, требало би формирати нови, снажан и безбедан регион – поручио је Орбан.

  Јасан одговор
  За укључивање Србије у овај пројекат свакако су заслужни изванредни односи које наша земља у последње време има с Мађарском.

  – Србија не припада Балкану, већ централној Европи. Историјски интерес Мађарске је да са Србијом буде у истој политичкој заједници – био је јасан Орбан у свом говору у Румунији, којим се опширно баве мађарски медији, откривајући из извора блиских мађарском премијеру шта је све он зацртао у пројекту Е6.

  Према његовом плану, унија Е6 била би одговор не само западној Европи, већ и идејама о стварању тзв. православне уније.

  Аналитичар Бранко Радун наводи да би савез шест земаља имао огроман економско-политички потенцијал, који може да буде права контратежа Бриселу:

  – Све те државе имају много бољу комуникацију са Трамповом администрацијом него што је има, на пример, Немачка. Те земље заступају национално реалистичну политику, нису фасциниране глобализмом, што Србији потпуно одговара.

  Сасвим реално
  Председник посланичке групе Савеза војвођанских Мађара у парламенту Балинт Пастор није зачуђен што је мађарски премијер уврстио Србију у свој пројекат.

  – Односи Србије и Мађарске су на историјском максимуму. Ово је сјајна иницијатива премијера Орбана, који правилно схвата да тежиште ЕУ мора да се са запада помери ка средњој Европи, јер западна Европа има све више проблема у безбедносном смислу, што утиче на економски раст и целокупан квалитет живота.

  План је сасвим у складу са реалношћу.

  Професор међународних односа Срђан Перишић процењује да би група Е6 била пакт на здравим основама:

  – Србији потпуно одговарају реалисти попут Орбана, Путина, па и Трампа, како би се с њима договарала око питања националног суверенитета и идентитета на Балкану.

  С таквима је за Србију веома важан договор, а не са глобалистима који су разбили све чега су се дохватили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ратни злочинац Шредер позвао Вучића на свадбу

Београд-Председник Србије Александар Вучић добио је позив од бившег немачког канцелара Герхарда ...

Немачка досад успевала да избегне најгоре (Фото: Каматица)

Немачка нашла још један начин да се дистанцира од Америке

Берлин-Министар иностраних послова Немачке Хајко Мас је изјавио да ЕУ треба да ...