(фото:Новости)

Храм патријарху Макарију Соколовићу

Плужине-У Плужинама, живописном месту у Пиви, где се изнад модрих вода вештачког језера уздиже премештени чувени манастир, Српска православна црква гради први храм посвећен Светом патријарху Макарију Соколовићу.

Темеље будућег саборног храма посвећеног знаменитој личности наше историје, обновитељу Пећке патријаршије, већ је освештао епископ будимљанско-никшићки, господин Јоаникије, који се Пивљанима и њиховим гостима обратио речима да његово подизање представља догађај од значаја не само за град Плужине, већ и за Епархију будимљанско-никшићку и читаву нашу Цркву православну.

„Овај храм посвећујемо слави Божјој и Светом оцу нашем патријарху Макарију Соколовићу, обновитељу Пећке патријаршије, који је корен свештене лозе Соколовића, оне свештене лозе која се може упоредити са Немањићима и Петровићима, славним династијама које су владале нашим народом. Патријарх пећки Макарије Соколовић је корен те лозе, а за њим следе Антоније, Герасим и Саватије“ – каже епископ Јоаникије.

Владика Јоаникије подсећа да је синовац патријарха Макарија, архиепископ пећки и патријарх Саватије ктитор славног Успенског манастира Пресвете Богородице у Пиви.

„Ево, настављамо његово дело градећи овај саборни храм и дај Боже да овај храм буде славан на исти начин као и славни манастир Пива, али да се никада не догоди да се било где сели, нити да се народ одавде сели, него да се сабира око овог храма, да ово место напредује и сва Пива, цео дурмиторски крај, цео наш народ“ – беседио је епископ Јоаникије после освећења темеља будућег храма.

 

„Није случајно што се први храм посвећен Светом Макарију подиже управо у пивском крају. Предање о светим и великим Соколовићима, патријарсима српским, живо је у Подрињу и на Косову и Метохији, где су остали знаменити трагови њихових светих дела, најживље предање о Соколовићима је у Пиви, и говори се да су они правили Пивски манастир како би, у временима ропства под Турцима, у њему склонили престо Пећке патријаршије. Нисмо довољно свесни колико су заслужни патријарси Соколовићи за очување и обједињење нашег народа „- истиче епископ Јоаникије.

КАО СВЕТИ САВА

“ Светог Макарија можемо, слободно, упоредити са Светим Савом, јер да није било Светог Макарија дело Светог Саве, Црква Божја, Пећка патријаршија тешко би се могла обновити. Овај мудар божји човек је искористио повољан тренутак да обнови запустелу Пећку патријаршију. На такав начин продужио је дело Светог Саве и он је сапрестолник Светог Саве, а тиме и апостолски сапрестолник“ – каже епископ Јоаникије.

РОЂАК МЕХМЕД-ПАШЕ

У српском, али не само у српском народу, патријарх Макарије се сматра братом турског великог везира Мехмед-паше Соколовића, мада је реалније да је само био његов блиски сродник.

Био је први патријарх после обнове Пећке патријаршије, на чијем челу је био од њене обнове 1557. године до 1571. године, када се због болести повукао. Умро је 1574. године.

После обнове Патријаршије патријарх Макарије је од султана добио све повластице које је имао цариградски патријарх. Обновио је и покренуо изгрању великог броја светиња.

 

 

Милутин Секуловић/Новости

један коментар

  1. Ove klerofašističke teroriste treba proćerati iz Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Црна Гора припрема закон о отимању имовине СПЦ

Подгорица-Нацрт закона о слободи вероисповести поново је у процедури, односно Влада интензивно ...

(Фото: НАТО)

НАТО авиони из Италије и Грчке надлећу Црну Гору

Подгорица-Борбени авиони ваздухопловних снага Италије и Грчке, у сарадњи са Ваздухопловством Војске ...