(Фото: Gettyimages)
(Фото: Gettyimages)

„Хрвати бесрамно скривају своје злочине“

Загреб – Јеврејски медиј из САД ”Таблет” објавио је текст под насловом „Хрватска безочно покушава да из историје избаци своје злочине у Холокаусту“.

На почетку текста Менахема Розенсафта подсећа се да су лидери јеврејске заједнице и српске мањине у Хрватској бојкотовали протекле две године државне комеморације у Јасеновцу, показујући импресивну моралну храброст и интегритет својим одбијањем да одобре историјски ревизионизам с одјеком порицања Холокауста, чији је циљ рехабилитовати усташе.

„Таблет“ подсећа да су усташе убиле стотине хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја током Другог светског рата.

Та уздржаност у односима јеврејске заједнице и хрватских власти избила је у први план после фудбалске утакмица између репрезентација Хрватске и Израела 2016. године.

„Хрватски навијачи су скандирали злогласни усташки поздрав ‘за дом спремни’, а хрватски премијер седео је на трибинама и није реаговао“, наводи се на сајту „Таблета“ и додаје да је тадашњи премијер Хрватске Тихомир Орешковић ипак издао саопштење у коме тврди да он и хрватска влада осуђују усташе.

Извињење је упутила и садашња председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић приликом посете Израелу 2015. године, међутим, она се касније у Канади фотографисала са емигрантима који су држали „заставу са усташким симболима“.

„Таблет“ наводи и да се Грабар Китаровићева похвалила да воли да слуша Марка Перковића, познатијег као Томпсон – хрватског певача који велича усташе, преноси хрватски „Индекс“.

Поменут је и бивши министар културе Хрватске, Златко Хасанбеговић, кога „Таблет“ описује као „екстремног националисту“, и његов долазак на премијеру филма Јакова Седлара под именом „Јасеновац – истина“ у коме се Јасеновац не описује као логор смрти у којем су усташе починиле тешке злочине, већ као доброћудни радни логор.

Хасанбеговић је том приликом похвалио филм, док је другачије виђење имала амбасадорка Израела у Загребу, која је након приказивања филма путем отвореног писма поручила да Седларов филм „селективно приказује историју“ и да „покушава да умањи размере страшних злочина који су почињени“.

„Таблет“ критикује и садашњег премијера Хрватске Андреја Пленковића зато што му је требало десет месеци да уклони спомен-плочу погинулим хосовцима на којој се налазио и усташки поздрав.

Наводи се да геноцид над Јеврејима, Србима и другима у НДХ нису починили Немци, већ домаће снаге „без учешћа Ш-а (Шуцштафел) и немачких снага“.

Таблет подсећа да су усташе основале неколико логора, од којих је најстрашнији био Јасеновац – у тексту описан као Аушвиц Балкана.

Критикује се и садашњи став музеја у Јасеновцу, који је „више представљен као сабирни и радни логор“, него као логор смрти.

Велики део текста „Таблет“ је посветио антисемитским испадима Фрање Туђмана, па се спомиње и његова позната изјава да је срећан што му супруга није ни Српкиња ни Јеврејка, као и да је намерно умањивао број убијених Јевреја у НДХ – због чега се два пута извињавао Светском јеврејском конгресу.

„Туђман је ефективно започео процес претварања усташа у хрватске патриоте, тврдећи да Хрвати фашисти и Хрвати антифашисти заслужују једнако признање за своју службу домовини“, пише „Таблет“, цитирајући „Њујорк тајмс“ из 1997. године где се наводи да је јасно да „Хрватска није успела да се суочи са својим фашистичким наслеђем“, па су „Хрвати рехабилитовали хрватске колаборационисте усташе“. Додаје се да је усташку валуту куну Туђман прогласио важећом валутом савремене Хрватске.

Послератна одмазда Титових партизана не може се упоредити и изједначити са усташким злочинима, наводи „Таблет“.

„Прерушавање усташа у националне хероје и узоре има забрињавајуће конотације у земљи и региону, где су етничка мржња и сукоби имали катастрофалне последице, не само током Другог светског рата, него током балканских ратова деведесетих година“, пише сајт.

Танјуг

2 коментара

  1. A zasto tablet ne kaze ko stoji iza svega, ne umanjujuci ustaske zlocine I genocide nad srbima, a to je vatikan sa sve fratrima.

  2. Pa ni Srbi nijesu ništa manje beščasni sakrivajući svoje zločine prema Crnogorcima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Александар Вучић (Фото: Васељенска ТВ)

Спрем`те се спрем`те крећу Шиптари на север Космета

Гледајући изјаву коју је дао РТС-у да ће Шиптари ипак да крену на ...

(Фото: Принтскрипт)

Да ли је ово доказ да су Немци настали од Срба: Српски грб уклесан у зидове древног немачког града!?

Дрезден – Немци и Срби су историјски дубоко везани, чак и дубље ...