(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Хрватска послала 300 војника на праг Русије, Колинда мора да се правда Путину

Загреб – „Слањем 300 врхунских војника у Литванију и Пољску Хрватска ће учврстити свој положај у НАТО, али председница ће морати да објасни Путину у Москви да тај ангажман није усмерен против Русије“, пише хрватски „Јутарњи лист“.

Хрватска опозиција тражила је образложење владиног предлога о слању 300 војника у склопу НАТО операција, међу којима је и вежба на руској граници, као и одговор хоће ли то утицати на хрватско-руске односе који су лоши.

Према писању хрватској „Јутарњег листа“, замерка је и што Сабор није био довољно информисан и што није учествовао у изради тог предлога, а засметало им је и што ће Хрватска да пошаље готово исти број војника колико и велике земље попут Немачке (450), Канаде (450), Француске (450) и Шпаније (450). Италија ће послати 160 војника, Румунија 120, Белгија 100, суседна Словенија 80.

„Ми смо по томе војна велесила“, закључио је професор права Роберт Подолњак, и додао да многе земље попут Португала, Мађарске, Чешке, Данске, Бугарске, Грчке и Турске неће ни учествовати у овим НАТО операцијама.

По први пут неодлучни о НАТО акцијама

Ово је први пут откако је Хрватска чланица НАТО савеза да се у њеној јавности отвара питање о томе да ли треба учествовати у некој операцији, у које су њени војници годинама уназад ишли по целом свету.

„Власт и опозиција расправљају о томе колико војника да пошаљемо, али нико не прича о томе да ли треба уопште да учествујемо“ пише аутор Јурица Корблер за „Јутарњи лист“.

Ове вежбе одвијају се у јеку све оштријих речи које размењују Москва и Вашингтон. Како пише аутор, ако је судити по говору председника САД Доналда Трампа у Варшави, као и његовог заменика Мајка Пенса у Подгорици, јасно је да америчка администрација неће скрштених руку да посматра шта се догађа на југоистоку Европе, али ни у источној и средњој Европи.

Хрватска као „добра чланица НАТО пакта“ не сме да занемари ни своје интересе, који су пре свега очување мира у овом делу Европе, али и у целој Европи. Ова вежба свакако ће учвртити Хрватски положај у НАТО-у, а то може да буде и опасност по хрватску сигурност, оцењује лист.

Лоши односи са Москвом

„Хрватска је напокон схватила да треба да поправи односе са Русијом, а ускоро и Колинда Грабар-Китаровић иде у посету Москви. Биће то прилика да хрватска страна каже да њен ангажман у ЕУ и НАТО нипошто није усмерен против Русије. Хрватској би много више одговарало да престану тензије између Америке и Русије, да се укину санкције Москви и да хрватски привредници буду присутнији на руском тржишту. Хрватској не би одговарало ни да се заоштре односи између Америке и ЕУ, јер би у том случају била у врло незгодној ситуацији“ пише „Јутарњи лист“.

Са друге стране, Хрватској је важно да учествује у оваквим вежбама јер готово сво оружје које набавља долази са Запада, што ће вероватно бити тренд и у будућности.

Хрватска годинама није имала контакте са Русијом. Политички односи су били крајње занемарени и запуштени због чега је коначни губитник ипак била Хрватска.

Одлазак војника у Литванију и Пољску деликатна је војна мисија и велико спољнополитичко питање.

„Одлуком да следи НАТО интересе јасно се сврстала и на спољнополитичком плану“ пише хрватски лист.

Вести

3 коментара

  1. Свети Старац Гаврило о онима што одоше у пакао како их ђаво прима. “ Дођи дође мене си служио то је моја плата „

  2. чему служи овај чланак? Када то у историји Хрватска није била против Русије?

  3. Bili su Hrvati jednom vec i pred Staljingradom. U mom mestu je bilo nekoliko hrvata koji su isli dosuse vratila su se samo dvojica. Vise ih ostalo nego sto se vratilo. Od te dvojice jedan nije smeo da se javi nikome stalno do kraja zivota je ziveo u strahu a ovaj drugi do kraja zivota nije skidao kaput ni zimi ni leti stalno mu bilo hladno. Razmisljam nesto, sta od coveka uradi ruska zima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Грчка (Илустрација)

Грчка постала НАТО оруђе за нападе на Русију и њене интересе

Атина/Москва-Руско Министарство спољних послова саопштило да је позвало на разговор грчког амбасадора ...

Путин одобрио закон: Жена има право да убије човека који ју је силовао

Москва- Председник Русије Владимир Путин донео је предлог закона о доживотној казни ...