(Фото: Википедија)
(Фото: Википедија)

Хрватска влада гледа кроз прсте усташама

Загреб – Посланици опозиционе СДП у Хрватском сабору затражили су расправу о владином игнорисању учестале злоупотребе усташког поздрава „За дом спремни“, јавила је Хина.

Интерпелацију је поднело 28 заступника СДП који сматрају да владу треба обавезати да својим деловањем спречи коришћење симбола и поздрава који су у Хрватској забрањени Уставом, законом и јасном судском праксом.

Заступнички клуб Социјалдемократске партије Хрватске подсећа да је она интервенисала након што је у новембру прошле године у Јасеновцу подигнута спомен-плоча ХОС са уклесаним усташким поздравом „За дом спремни“, те да је пред скупштинским Одбором за Устав покренута расправа на ту тему, али је она убрзо резултирала закључком којим се истиче да постављање плоче вређа све жртве тог усташког логора и све жртве усташког режима.

СДП констатује да спорна спомен-плоча није уклоњена и да је неделовање Владе и релативизација усташких злочина у друштву довела до тога да Координација јеврејских општина бојкотује обележавање Дана сећања на жртве Холокауста и нарушавања међународног угледа Хрватске.

Сабору предлажу закључке којима ће утврдити да је поздрав „За дом спремни“ коришћен као службени поздрав усташког покрета и тоталитарног режима НДХ, те да је влада дужна да у року од осам дана уклони спомен-плочу погинулим хрватским ветеранима и припадницима ХОС у Јасеновцу с речима „За дом спремни“, као и да је дужна да у року од 15 дана покрене поступак надзора над регистрованим правним особама које у свом називу или симболима користе речи „За дом спремни“ и од њих затражи промене статута.

Вести, Танјуг

један коментар

  1. Ko ce kome nego svoj svome!
    U Hrvatskoj postoje dve vrste Hrvata:oni koji su cinili zlocine nad Srbima i oni koje su te zlocine prikrivali i minimizirali!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Црна Гора: Сећање на један од најсвирепијих злочина из Другог светског рата

Плужине-Најмање 522 житеља Пиве, од којих 109 деце, свирепо су убијена 7. ...

(Фото: принтскрипт)

Татиним стопама

Када  је жестока критика „великодушне понуде“ хрватске NАТО плавушице достигла тачку кључања, ...