(Фото: Лола Ђорђевић)
(Фото: Лола Ђорђевић)

Хулигани утакмице гледају у – полицији

Београд – Ове и прошле године укупно 188 навијача је дуеле свога тима могло да гледа само у полицијској станици, али и то под претпоставком да службена канцеларија има телевизор. Реч је о припадницима навијачких група Партизана, Црвене звезде, Рада, ОФК Београда… Свима њима изречена је забрана присуствовања одређеним спортским догађајима због насилничког понашања на фудбалским и кошаркашким утакмицама.
Реч је, у највећем броју, о хулиганима који су пре, током и после утакмице изазивали нереде, тукли се, бацали бакље и на друге начине угрожавали туђе животе.

„Обавеза је сваког од тих навијача да пре утакмице дође у полицијску станицу по месту пребивалишта или најближој полицијској станици и пријави се“, кажу у МУП Србије.

„Обезбеђен је и простор где може да борави док се спортски дуел не заврши.“

У случају када се навијач оглуши о изречену забрану, против њега се подноси прекршајна, а потом и кривична пријава. Измене и допуне Кривичног законика, које ступају на снагу 1. јуна, прописују да ће се они који прекрше забрану утврђену изреченом мером, казнити новчаном казном или затвором до шест месеци.

Међу ових 188 особа, које морају да се јављају полицији је и Иван Богданов, један од вођа навијача црвено-белих. Он, међутим, то мора да уради само када игра национална селекција. Има забрану гледања мечева Србије и ривала, како на домаћем терену, тако и у иностранству.

„Богданов је у полицијској станици само када играју „орлови“ на домаћем терену, а када је дуел у иностранству мора да донесе пасош месец дана пре утакмице“, наводи наш извор.

„Путна исправа му се враћа по повратку „орлова“.“

Њему је међу првима изречена ова мера и правоснажна је од 2015. године. Наредних неколико година неће моћи да прати националну селекцију и да бодри играче, односно изазива нереде попут оних у Ђенови.

Од једне до осам година

Заштитна мера забране присуства утакмицама навијачима се изриче са роком од једне до осам година затвора. У највећем броју случаја, како сазнајемо, надлежни суд је изрекао до четири године.

З. У. / Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Уочи меча полуфинала АБА лиге између Цедевите и Будућности група хрватских навијача скандирала „Ово је Србија“

Подгорица-Група хрватских навијача скандирала је „Ово је Србија“ у центру Подгорице уочи ...

Никшићани држе до образа: Подигли транспарент „Fuck NATO Pact“ (фото)

Подгорица-Још један доказ да се грађани Црне Горе не слажу са политиком ...