Жељка Цвијановић (Фото: Танјуг)
Жељка Цвијановић (Фото: Танјуг)

„Хвалите ме уста моја, …“!?

Бања Лука-Влади која ће бити формирана након избора, оставићемо много бољу ситуацију, него што је то било пре неколико година, посебно када је реч о извршењу буџетских обавеза.  Ово у интервјуу за „ЕуроБлиц“ поручује премијерка РС Жељка Цвијановић поводом петогодишњице мандата на челу Владе РС. Иначе, Цвијановићева се помиње као могући кандидат Милорада Додика за председника Српске на предстојећим општим изборима у БиХ, што унутар коалиционих партнера, као и у СНСД-у не наилази на одобравање.

 

Иде Лаза цвијановићевском пругом

 

Цвијановићева се похвалила резултатима петогодишњег рада њеног кабинета,  који је , како  она каже,, направио добру основу за будућу владу која ће доћи након избора.

„Направили смо ту добру основу и свака будућа влада мораће да његује, пре свега, тај социјални дијалог, али и показује поверење и поштовање према свима онима који су њени саговорници у име грађана“, истакла је Цвијановићева.

На питање који су били највећи изазови за њу током петогодишњег мандата, на челу Владе, одговорила је да су то, како каже, полазне позиције које су биле – тешка економско-финансијска ситуација, односно сво оно наслеђе које смо имали услед глобалне економске кризе, након тога велика поплава која нас је задесила, па суша, а онда и борба са људима који су на нивоу БиХ блокирали сва средства намењена грађанима РС.

„То је обележило прве три године, а две уназад су прошле у нешто мирнијој атмосфери када је у питању економско-социјална ситуација. Она је значајно поправљена, а успели смо да забележимо и неке рекордне резултате“, похвалила се Цвијановићева.

Поносна је и на чињеницу да су у континуитету повећавали пензије, што је било опредељење, како каже, које је показала одмах када је постала премијер.

„Предано смо радили са Удружењем пензионера и успели смо са повећањем које ће бити од априла, обезбедити повећање пензија за 17,5 одсто. Забелележили смо и рекордне резултате када је у питању број запослених, покривеност увоза извозом и направили добар дијалог са социјалним партнерима“, казала је она, наводећи да је  поносна и на чињеницу да су, како каже, упркос блокираних 750 милиона КМ намењених РС успели да повећавамо и давања за породичне, личне инвалиднине и за борачки додатак, као и што су почели да исплаћују  додатак за незапослене породиље од 405 КМ месечно.

За блокаду средстава у износу од 750 милиона КМ , поново је оптужила Савез за промене, односно СДС, ПДП и НДП, који учестују у власти на нивоу БиХ.

Каже да је било и политичких изазова и оних уставне природе које представљају одређену претњу за позицију Републике Српске.

Међутик, премијерка сматра да и ту „игру добро играли“, захваљујући јединству институција у РС, односно сарадњи Владе са председником Републике и парламентом, где су увек имали стабилну већину.

Каже да су имали већа очекивања када је у питању реструктурисање и рад јавних предузећа, али премијерка каже да је задовољна оним што је постигнуто.

На констатацију да без обзира на показатеље које је изнела, опозиција сматра да не можете добити пролазну оцену, она је одговорила да мисли да опозицију у Српској треба изучавати као посебан политички феномен, зато што је то, како каже, школски пример шта се у политици не треба радити, уколико желите да се позиционирате као нека солидна опција која зна шта ради и како да решава проблеме.

Говорећи о томе да ли ће бити кандидат за функцију председника Српске, она каже да ће кандидат бити онај којег саопшти СНСД, а то ће бити засновано на ономе што је процена партије.

„Уследиће и преговори са коалиционим партнерима и сигурна сам да ће бити јединствен кандидат“, казала је она, наводећи да прича о кандидатурама није завршена, како рече, ни када је у питању опозициони блок.

 

 

БН ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Додик забрањује протест због поскупљења горива: Склањаћемо аутомобиле који се буду заустављали

Бања Лука – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да неће ...

Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: http://mojahercegovina.com/)

Додик тврди: Вучић се јуначки бори за српски народ

Бања Лука-Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је одбијање радног документа ...