(фото: Фацебоок)

Из БиХ на порођај у базу ИД-а?

Сарајево-У базама „Исламске државе“ у Сирији у протекле четири године рођено је скоро 50 деце чији су родитељи из БиХ.

 

Ухапшен јер је претио да ће запалити пасош БиХ и придружити се ИСИЛ-у

 

Ове информације наводи „Дневни аваз“ и додаје да је у Савету министара у току формирање координационог тела за решавања питања повратка терористичких бораца и чланова њихових породица, жена и деце са ратишта из Сирије, а тај поступак води Министарство спољних послова БиХ.

У информацији, коју је Савет министара БиХ доставио у одговору на питање посланика у Представничком дому парламента БиХ Маје Гасал-Вражалице, наводи се да деца рођена у Сирији, а чији су родитељи или један од њих држављани БиХ, стичу право на држављанство БиХ уколико до 23. године надлежном органу у БиХ поднесу пријаву за евидентирање држављанства.

Када би нека од држављанки БиХ у Сирији успела да напусти ту земљу, морала би прво да докаже свој држављански статус и идентитет пре евидентирања детета за пријаву добијања држављанства, наводи се у одговору Савета министара.

Претпоставка Савета министара је да лични и биометријски подаци особа које су отишле у Сирију, постоје у Централном регистру, што би требало омогућити провере.

За проверу релевантних чињеница за држављански статус особа које су дошле из Сирије морали би се користити налази ДНК лабораторије која, наводно, делује на терену у оквиру Међународне организације за миграције (ИОМ), а као помоћни докази могли би се користити идентификациони документи издати од ИОМ-а или Канцеларије високог секретара УНХЦР.

„Аваз“ пише да ниједна институција у БиХ нема податак о томе колико је тренутно жена и деце у Сирији, колико их је отишло против своје воље и колико би их се желело вратити.

 

 

 

БН ТВ

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Јутјуб)

Остварује се најгори кошмар џихадиста: Најмодернији руски бродови на путу ка Сирији, прошли Босфор

Две нове руске фрегате, Адмирал Григорович и Адмирал Есен прошле су кроз ...

Реџеп Тајип Ерогран и Бакир Изетбеговић (Фото: РТС)

Бакир доводи Ердогана у БиХ?

Сарајево-Лидер СДА Бакир Изетбеговић покушава да пре избора у БиХ доведе у ...