Јужни ток (Фото: РТС)
Јужни ток (Фото: РТС)

Је л’ ово значи и руско „не“ Србији?

Москва – Русија је спремна да размотри заједничке гасне пројекте са Бугарском, али под условом да за њих гарантује бугарска влада и Европска комисија.

То је изјавио руски министар енергетике Александар Новак.

„Русија ради на изградњи гасовода Турски ток. Бугарска је поново исказала интересовање за транзит гаса преко њене територије. Нарочито желе да размотре питање могуће изградње гасног чворишта у Бугарској“, изјавио је Новак за телевизију „Русија 24“, а преноси руска агенција Тас.

„За нас је важна ствар да сви ови велики пројекти, будући инфраструктурни пројекти, буду загарантовани са аспекта купаца гаса, усаглашености са европским законодавством и да имају гаранције владе Бугарске и Европске комисије“, додао је Новак.

Генерални директор Гаспрома Александар Медведев је недавно најавио да ће компанија убрзо донети одлуку о рути другог крака гасовода Турски ток, а у том контексту је као будућа тржишта поменуо Србију, Грчку, Италију, Бугарску и Мађарску.

Бугарски председник Румен Радев је јуче у Москви изразио наду да ће разговори о директним испорукама руског гаса до Бугарске бити обновљени, наводећи да је питање безбедности енергетских испорука изузетно важно за Софију и за целокупну ЕУ.

Званична Софија је у јуну 2014. године обуставила радове на припреми изградње гасовода Јужни ток са Русијом, а на захтев Европске комисије која је навела да споразуми о изградњи тог цевовода нису у складу са енергетским прописима ЕУ.

Танјуг

6 коментара

 1. За Србију

  Наслов је заиста дебилан. Није чудо што је народ дебилизован.

  • Zasto je naslov debilan?. Ima li Srbija svoju vladu ili je vlada Srbije potcinjena Briselu?. Vucic i Dacic su spremni da se odreknu Kosova radi svojih polozaja i po diktatu Vasingtona. Zar mislis da EU nece spreciti bilo kakav samostalni aranzman Srbije sa Rusijom?. Naslov nije debilan. Naprotiv , iz izjave ruske strane jasno se vidi koga Rusija smatra relevantnim po navedenom pitanju. Jasno je daklo ko treba da dozvoli ili ne dozvoli svaki sporazum o gasnom aranzmanu.

   • Да , али зашто Руско не Србији , ко је нама крив што смо подгузне муве Европи ?

    • Bugari su takođe lutke na nato koncu.
     Biće kako odluči izrael.

     Mi na ovom prostoru nismo faktor od 1991ve.

     • Е до ...... а све беше намештено, па сад и ово. Коме сте морали да дате лозинке од сервера?

      Ми на овим просторима нисмо фактори сигурно од 1918. А себе не можемо да заштитимо како доликује од 1941.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Банке нуде за багателу некретнине: За 100 квадрата – 4.800 евра

Од банатске куће од 100 квадрата у Новом Милошеву за само 4.800 ...

(Фото: Пиксибеј)

Хоће ли Русија вечно бити увлачена у “хладне ратове“

Москва – Компликовање међународне ситуације, све оштрије несугласице великих држава, довели су ...