Јелена Шаулић (Фото: Wikipedia)
Јелена Шаулић (Фото: Wikipedia)

Јелена Шаулић, жена херој неописиве лепоте

Медвеђа – У јуначкој историји српског народа много је српских хериоина које су се храбро бориле за ослобођење наше отаџбине, а једна међу њима је и Јелена Шаулић Бојовић, ћерка свештеника Перка Шаулића, рођена је 1896. године у селу Јунча До, подно Дурмитора.

Расла је у Србији, у Медвеђи, где се њен отац преселио због сукоба са краљем Николом. Уочи Првог светског рата завршила је учитељску школу и почела да ради као учитељица. Већ 1917. године креду и школску таблу замениће пушком, да у комитским четама Косте Војиновића у Топличком устанку (21. фебруара ‐ 25. марта 1917.) брани народ од Бугарског зулума.

Вешта с пушком, а још више с бомбом, Јелена је била страх и трепет за зулумчаре широм Радан планине по којој је војевао њен Гајтански одред.

После пропасти Топличког устанка, заједно са оцем прелази у Црну Гору. Прикључује се четницима војводе Бошка Бојовића, који су по Дурмиторским врлетима ратовали против аустроугарског окупатора. Народна традиција и историјски извори памте подвиге Јелене Шаулић, а нарочито оне у боју код Врела, у јануару 1918. године.

У том боју заробљен је и ратни злочинац из Босне, Осман Јогуница, кога су четници осудили на смрт, а стрељала га је лично Јелена.

Јелена је била крупна црномањаста девојка, продорног погледа и оштрог језика. Поред њене храбрости, народ Топлице и Дурмитора и данас памти њену физичку лепоту. Остала је узречица у овим крајевима ‐ „лепа к’о Јелена Шаулић“.
После Првог светског рата Јелена се удала за свог ратног друга, војводу Бошка Бојовића и са њим засновала породицу у Пљевљима, где је наставила да ради као учитељица.

Нажалост, од последица рањавања, тешког војевања и исцрпљујућег четовања 1917. и 1918. године, Јелена се убрзо разболела и умрла 1921. године, тек закорачивши у двадесетшесту годину. Постхумно је одликована Крађорђевом звездом с мачевима.

Тек 2005. године Удружење ратника и поштовалаца ратова 1912‐1918. из Пљеваља, подигло јој је споменик на Пљеваљском градском гробљу, где и почива Јелена Шаулић, „хероина устаничке Топлице и непокорног Дурмитора“.

Србијуволимо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Пуковник Стеван Бинички (Фото: Новости)

Неустрашиво личко срце

Београд – Можда наш чувени композитор Станислав Бинички не би таквом снагом ...

Милунка Савић (Фото: Правда)

Вечно сећање на Милунку Савић

Степановићево – Тачно 90 година пошто ју је сама ту подигла, на ...