(Фото: пиxабаy.цом)
(Фото: пиxабаy.цом)

Језива истина о смарт телевизорима коју нам нико није рекао

Дигитално доба нам је донело многе предности на којима смо бескрајно захвални. Ипак, ствар повремено измиче контроли.

Када први пут купиш смарт ТВ, схватиш да су ствари мало другачије у односу на онај стандардни који си имао. Нови уређај има својства компјутера, али сигурно ти не пада на памет да те прислушкује и дели са неким оно што си рекао својој девојци док сте синоћ гледали филм.

Ствари су се дефинитивно промениле од када су телевизори закачени за Интернет и могу да примају и шаљу податке. Америчка Федерална комисија за трговину већ дуже прати проблеме приватности код ових уређаја.

Тренутно људи и даље не размишљају о ТВ-у као о компјутеру и иако су чули за „онлајн праћење“ не схватају да су постали део тога. Сигурно не желите да вас реклама нечега што сте пре годину дана купили преко Амазона прати у сваком налету пропагандних порука у току омиљене серије. То је оно што вам се редовно дешава када користите Фејсбук. Како не скапирају да сте то већ купили?

Прошле године су сви уређаји – паметни телевизори, уређаји за стриминг, конзоле за видео игре, па и апликације пратиле навике конзумента, често на потпуно неприхватљиве начине.

Иако смо у дивном новом свету, у њему морамо да одлучујемо које информације о себи ћемо дати да бисмо имали бољу услугу. Чињеница је да то право треба да буде само наше, а не произвођача уређаја који користимо, друштвене мреже или апликације.

Не, када су паметни телевизори у питању, не прати се само које канале и програме гледате. Неки телевизори имају опцију „препознавања гласа“. Шта ту слушају и прате?

Нећемо наводити који произвођачи су у игри, али погледајте на свом ТВ-у опцију „воице ацтиватион“ или „воице рецогнитион“. Ако су укључене, будите пажљиви док водите приватне разговоре испред телевизора, јер он слуша аудио и може да га подели са „трећом страном“. Ако ваше изговорене речи садрже личне или друге осетљиве информације, оне ће бити међу подацима који су снимљени и емитовани трећој страни. Не, они не чувају ваше снимке и не продају их, али саветују да обратите пажњу да ли је „активација гласа“ укључена, а то ћете видети по малом микрофону који светли негде у углу.

Пссст. Не причајте пред ТВ-ом о куповини нових кола, иначе ће вас бомбардовати рекламама за аутомобиле наредних годину дана.

За сада све ово није забрањено, а оно што вам преостаје је да одвојите време и пређете кроз сва подешавања и искључите све што може да има везе са праћењем и прислушкивањем. На тај начин ћете одустати од свих опција препорука које толико волите код Нетфлиxа.

Ноизз.рс

4 коментара

 1. Meni su jeziviji senzacionalisticki naslovi tekstova na ovom portalu, koji najcesce ne opravdavaju same tekstove i na taj nacin srozavaju ugleda samog portala.

 2. Da, bre, tacno tako!
  Sada su i oni poceli kao onaj bezvredni kurircic, naslov kao da ce smak sveta, a kad ono …

 3. Шта вам не говоре а налази се испод

  А шта ће жив човек кад нема друга посла него да гледа у то стакло са сликама.
  Лако је мени полумртвом кад уопште не гледам ТВ. Кад сам негде у дућану па имају ТВ, а ја станем мало па гледам како Џони млати Мајка па све пуца и заинтересујем се оћел га нокаутирати. Е, јес оћеш. Таман најинтересантније, кад оно нека сукња на федере и продаје се ко „алва“, па онда нека као најбоља кафа на свету, па још као бела, али је црна кафа… Ил се мени тако учинило. Ма грозно, брате, па… И ја се окренем и одем задовољан што сам ТВ дао на поклон.
  Боже, како је живот леп кад немаш ТВ, кад те телефоном зову само 2 пута недељно и то пажљиво и кратко. Знају ме сви. Мало сам посетио фејсбук преко једног портала и никад више. Ома тражили да се упишем, ко кад треба да вадиш крштеницу и ја пљунем на компјутер и искључим фејсбук. После сам био бесан јер сам морао да бришем, а пљуно сам баш онако крвнички ко да није мој. Е, зато сам замрзио фејсбук.
  Па онда одем на твитер једном, и ајде, уђем имеил адресу мислећи неће даље ништа тражити. Неће врага. Траже и ја бесно затворим ту страницу али… они ипак имају моју адресу. Већ скоро 5 година ми систематски шаљу 5 до 10 порука дневно на имеил као дођи да видиш шта је Пера данас објавио, погледај Шимунове слике, ново издање и којекакве глупости. Јел стварно људи то гледају на том твитеру?
  Кажем, лепо је бити полумртав и не бити заинтересован за све те идиотлуке. То ја за себе кажем. Ви сте живахни и треба живахно да сте на твитеруму, јутубету и свуда.
  И ја кад сам био млад ишао сам свуда. Ни једна сеоска слава није прошла без мене, ни један вашар, ни један циркус који дође у село, ни једна игранка, а биле сваке суботе. Лети на отвореном, па лепота. А зими у фискилтурној сали па пуно дима дас удавиш. Онда смо ми смели да пушимо чак и у болници. Сваке суботе сам редовно попио вињак код Симкета па на корзо. Е, то је било нешто. Ал су биле лепе, мајко мила. Па после као пратимо се кући, па као ја причам а немам појма ни шта причам, па као станемо испод багрема, у сенци, да нас она улична сијалица од 60 свећа не осветљава, па онда као она ћути и смеши се а ја као ставим руку на њено раме, а она као гура руку…и онда се понекад и пољубимо. А после тога кад кренем кући ја ко на седмом небу. Који секс? Шта лупате? Па не би се окренула после удаје ни једну ноћ да није невина. Ај понека је могла и да прође, али то има да врачаш у боб. Једно две са корза сам и оженио. Кад сам касније отишао да проверим шта ће бити ако оћу трећи пут да се женим, ни једна ме није ни погледала. Наравно да сам остао са овом другом.
  Лепота била, кажем вам. Ни ТВ ни телефон, ни компјутер…
  Нема данас тога. Нигде никог.
  Ви данас лудујете и плешете и удварате се на твитеру и јутубету. Мора да јако уживате и много дркате.
  А шта ћеш. Жив човек кад не може да додирне…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Pixabay)

Усред Европе острво Римс – о њему се ћути: Тамо се узгајају вируси и бактерије

Да бисте ушли на острво Римс неопходна вам је дозвола. Након тога ...

Разбити огледала, још једном или нови живот „Речника технологије“- разговор са Александром Петровићем

Професор Александар Петровић предаје културну антропологију, теорију цивилизације и историју науке на ...