(Фото: http://besplatnefotografije.blogspot.com/)
(Фото: http://besplatnefotografije.blogspot.com/)

Кадија те тужи, кадијина жена ти суди

Неготин-Иако од грејне сезоне 2012. године не користи централно грејање, одлукама надлежних судова, пензионер Момир Мирковић из Неготина је дужан да плати чак 687 хиљада динара Јавном предузећу за комуналне делатности Бадњево из Неготина.

 

Вандализам на археолошком локалитету код Неготина: Лопови уништили царску палату!

 

Ту суму је наиме ЈКП Бадњево обрачунало као трошак за услугу грејања домаћинства Момира Мирковића у периоду 2012-2016. година. Апсурд је у томе што ни то комунално предузеће ни надлежни судски органи не споре да он није користио централно грејање у том периоду, већ свој стан загрева на дрва, али се позивају на одлуку Скупштине општине Неготин по којој потрошач није имао право да се искључи са централног грејања у периоду када је Мирковић то учинио. Да апсурд буде већи, актуелни Закон о заштити потрошача омогућава да се корисник једнострано искључи са система централног грејања, али суд то уопште није узео у обзир. Виши суд у Неготину је 2. новембра донео коначну одлуку по којој се одбацује Мирковићева жалба на одлуку нижих судских инстанци што фактички значи да је дужан да плати новчани износ који од њега потражује ЈКП Бадњево. У свом образложењу Виши суд у Неготину истиче да „туженик који је поднео захтев за искључење није сачекао да добије одговор, односно да га тужилац званично искључи, већ се самоиницијативно искључио са система грејања а да у то време није имао законско право да то учини те је одговоран за настале последице таквог свог понашања“. Виши суд се при томе позива на важећу Одлуку о изградњи, одржавању и коришћењу система грејања у општини Неготин. У ЈКП Бадњево тврде да су 2009. и 2013. године донете одлуке које су забрањивале искључење са мреже централног грејања те да Мирковић није имао законско право на то.

Међутим, Момир Мирковић негира такво тумачење и додаје да је одлука Вишег суда у Неготину неправедна и пристрасна.

 

Професор информатике из Неготина додиривао ученице на часу

– Под бројем један није тачно да ја нисам сачекао да ми ЈКП Бадњево одговори на мој захтев за искључење. Ја сам тај захтев предао надлежнима у том предузећу 12. септембра 2012. године, међутим никада ми није одговорено на њега. Захтев сам предао у време док није трајала грејна сезона. Дакле, на време сам обавестио надлежне да желим да се искључим са мреже и тек након што сам то учинио ангажовао сам мајсторе да то учине. Такође, апсолутно није тачно да постоје било какве одлуке општине Неготин из 2009. и 2013. године о забрани искључења са мреже даљинског грејања. Постоји само таква одлука из 1988. године. Међутим, суд није могао да пресуди по њој јер Закон о заштити потрошача има предност над било каквом општинском одлуком а тај акт ми дозвољава да се једнострано искључим са мреже даљинског грејања. Такође, како је мој комшија могао да буде скинут са мреже даљинског грејања пре него што сам ја то учинио а за мене важе другачија правила. Наводне одлуке из 2009. и 2013. године које то забрањују су измишљене и ниједна од њих није коришћена као доказ на суђењу – истиче Мирковић.

Да републички закон има предност над одлуком општине Мирковић поткрепљује податком да су га након што се 2016. године жалио тржишној инспекцији надлежни у ЈКП Бадњево званично искључили са мреже даљинског грејања.

– Међутим, и поред тога суд ми је наложио да платим топланама у Неготину за грејање које нисам користио. Већ су почели да ми скидају новац са рачуна када ми легне пензија у банци. За период од четири године ЈКП Бадњево је водило шест парничних поступака против мене код четворо судија Основног суда у Неготину. То су судије Десимир Јовановић, Срђан Станојевић, Дарко Прстић и Драгана Антоновић. У разговору са мном и мојим адвокатом тврдили су ми да је правда на мојој страни и да је проблем у Вишем суду, који одлучује о жалбама на пресуде које доноси Основни суд у Неготину – тврди наш саговорник.

Он додаје да у Вишем суду ради судија Слађана Марковић, која је председавала већем које се бавило његовим случајем, а она је супруга Радета Марковића који ради као руководилац у ЈКП Бадњево због чега сматра да је она у сукобу интереса јер је на челу судског већа које пресуђује у случају предузећа у коме ради њен супруг.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, каже за Данас да било каква одлука општине не може да буде старија од законског решења.

– Самим тим у конкретном случају је потрошач из Неготина апсолутно у праву. Има право да једнострано раскине уговор са комуналним предузећем а оно нема право да му под било којим изговором наплати услугу коју му не пружа. Постоји могућност да се зарачуна накнада према предузећу због одређених трошкова због скидања са мреже, али је она симболична. Имали смо већ сличне случајеве и настојимо да свим потрошачима који су оштећени оваквим неправилним одлукама помогнемо максимално колико је то у нашој моћи – закључује наш саговорник.

Покушали смо пре два дана да контактирамо и надлежне у ЈКП Бадњево поводом овог случаја, али нисмо успели у томе до закључења овог издања нашег листа.

 

 

Г.Влаовић/Данас

један коментар

  1. Sta da se kaze na sve ovo?. SRAMOTA I BEZOBRAZLUK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Како је почела напредњачка пљачка јавних предузећа?

Београд – Подсетимо да је 27. новембра 2012. године, дакле, мање од ...

Поплаве у Обреновцу пре неколико година (Фото: Муп Србије)

Због најављених обилних падавина послат допис свима да буду спремни на хаос!

Београд – Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, упутила је, због ...