(Фото: Вестинет)
(Фото: Вестинет)

Како искористити потенцијал соларне енергије

Сунчева енергија која се за само шест сати ослободи изнад пустиња наше планете може да подмири светску годишњу потрошњу. То је довољно да се цео свет снабдева енергијом. Теоретски. Али како искористити овај огромни потенцијал?

Око милијарду и по људи, или скоро четвртина светског становништва, нема приступа електричној енергији. Велика већина њих живи у руралним областима Африке, Азије и Латинске Америке. Многе од тих области располажу обиљем интензивне сунчеве светлости. Међутим, неразвијене земље и земље у развоју тек почињу да користе соларну енергију.
За разлику од мутних и опасних керозинских лампи, соларна енергија може дати блиставу светлост, као и енергију потребну за хлађење хране и за болнице, а све то без емитовања штетних гасова.

У Етиопији две трећине становништва живи у руралним областима и мали број њих има приступ електричној енергији. Млада инжењерка Рекик Бекеле поставља и одржава системе за производњу соларне енергије и помаже локалним техничарима да обнове своје знање о томе. Обука је део програма смишљеног да донесе електричну струју становницима села и створи нове могућности за развој.

Да би оптимално радио, соларни колектор захтева стално одржавање.
Главни град је удаљен више од триста километара, зато мештани морају бити оспособљени да сами одржавају соларне системе у тој области.
Самосталне мреже које одржавају могу да им побољшају живот на много начина. Батерије складиште соларну енергију да би се користила ноћу. Сеоске амбуланте могу служити као чворишта из којих би кренуо развој мрежа. Соларни колектори досад су инсталирани на више од педесет амбуланти у Етиопији, а до 2012. требало је да их буде још педесет.

Пацијенти ће први осетити корист од соларне енергије. Лоше стање путева током кишне сезоне често је онемогућавало пружање медицинске помоћи јер болнице нису могле да добију керозин за осветљење и фрижидере.
Лекови и вакцине су се често кварили пре него што би били употребљени. Соларне ћелије обезбеђују довољно енергије чак и током кишне сезоне, упркос честој облачности. Али треба их редовно чистити да би биле максимално делотворне. Слојеви прљавштине блокирају сунчеве зраке. Само један проценат укупне површине светских пустиња под соларним колекторима био би довољан да се задовољи светска потражња за електричном енергијом.

Како се соларна енергија трансформише у електричну

Мароко је у близини границе с Алжиром изградио своју прву соларну електрану. Али соларни колектори дају само четири процента укупне производње те електране.
Сва соларна енергија коју сакупе колектори рефлектује се на апсорбујуће цеви. Кроз те цеви циркулише нафта загрејана на двеста деведесет осам степени Целзијуса. На крају свог пута кроз цеви достиже температуру од триста деведесет два степена, што је повећање од скоро сто степени. Врела нафта онда тече кроз размењивач топлоте и ствара пару која затим покреће турбине и ствара електричну енергију. Ове електране с параболичним колекторима претварају око двадесет процената соларног зрачења у употребљиву електричну енергију. Али није лако одржавати их. За чишћење више од педесет хиљада колектора користи се посебно дизајнирано возило. Тај посао траје две недеље.

Колектори су постављени тако да сунчеве зраке усмеравају према пријемном отвору на врху торња, где се ваздух загрева на око хиљаду степени Целзијуса. Онда се тај ваздух убацује у гасне турбине. Комбинација гасне и парне турбине веома делотворно претвара соларну енергију у електрицитет. Овде се то постиже уз коришћење природног гаса или био-гаса. Тако се, на крају, по ниској цени соларна енергија трансформише у електричну.

Многи стручњаци сматрају да су електране са соларним торњевима најперспективније. Веома су ефикасне, а врела пара која у њима настаје може се користити и за различите хемијске процесе.

За педесет или сто година можда више неће бити нафте. Морамо имати решење за то. А то решење је обновљива енергија. Енергија из сунчеве светлости представља једноставно, децентрализовано решење за бројне људе широм света.

Приредила: Тања Чанић Млађеновић / РТС

2 коментара

  1. Суначњем је најпрактичније.
    Искоришћење 100%.

  2. Проблем соларне енергије засад је цена опреме. Кинези јој јесу скинули цену, али питање је да ли је то доступно у афричким релацијама?

    Што се самог чланка пише – личи на извештај УН, по којем је Африка безнадежно неразвијена, и треба да се радује шта год да јој се деси. Ја пак имам информације: да Етиопија напредује крупним корацима, Кенија такође, Уганда донекле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Не, господине Вучићу, из бездана се сунце не види јасније

Која је висина Вашег пада, Александре Вучићу када сте кадри да пред ...

(Фото: pixabay.com)

Ослободите се умора помоћу намирница које враћају у живот

Ако вам хронично недостаје енергије, појачан унос витамина и минерала је нешто ...