(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Како је могуће да се „сећамо“ ствари које се никада нису догодиле?

Наше сећање је несавршено: сећамо се неких тренутака, док друге заборављамо. Понекад се чак „сећамо“ ствари које се никада нису догодиле – феномен који истраживачи називају „лажно сећање“.

Претходне студије показале су да спавање игра улогу у формирању лажних сећања, а у недавној малој студији истраживачи су као потенцијалног кривца открили одређени аспект сна.

„Слееп спиндлес“ су брзе експлозије активности мозга током спавања, према студији објављеној у децембру у часопису Неуропсyцхологиа. Оне се јављају у стадијуму 2, једном од лакших стадијума сна, који је дефинисан успореном брзином откуцаја срца и непомерањем очију.

Да би проучили како могу играти улогу у стварању лажних сећања, истраживачи су у истраживање укључили 32 одморна студента, који не уносе кофеин. Учесницима је било приказано неколико речи – све су се односиле на исту тему – пре него што су их прикључили на полисомнографски уређај, који прати активности мозга током спавања.

Учесници су затим случајно додељени једној од две групе: групи за спавање или будној групи.

Групу за спавање су послали у собу с креветом, док је будној групи речено да гледа документарац о природи или цртани филм “Мистер Бин”. Уређај полисомнографије забележио је активност мозга како би се осигурало да дремајућа група заправо спава, а не само лежи у кревету.

Након додељених активности, свим учесницима поново су приказане речи, а затим су били упитани да ли су их претходно видели. Неке речи биле су понављања из прве сесије, али неке су биле нове. Штавише, истраживачи су убацили неке речи као „мамац“, које су се односиле на исту тему, али претходно нису биле приказиване.

Истраживачи су открили да су студенти који су дремали били рекли да су већ видели те речи, стварајући лажне успомене. Налази су били у складу с очекивањима истраживача, што су предвидели на темељу претходних студија.

Истраживање је показало и да је десна страна мозга код дремача била осетљивија на “мамац” речи или лажне успомене од леве, пише Радиосарајево.ба.

На пример, део сна (слееп спиндлерс) могао је да промовише реч „спавати“, говорећи мозгу да се сећа тога од пре, јер то иде заједно с општим језиком речи које је претходно видео, као што су „кревет“, „сан“, „дремање“…

Ова студија ипак не даје довољно доказа да бисмо могли несумњиво рећи да десна страна мозга превладава у стварању лажних успомена током спавања.

Radiosarajevo

2 коментара

  1. Naucniciu o mozgu neznaju nista , apsollutno nista i slovima – nista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хрватски дом на месту некадашње православне цркве (Фото Ђуро Ђукић)

Сећање на усташки злочин у Глини

Београд – Прошло је 75 година од злогласног погубљења у глинској цркви. ...

(Фото: Срна)

Братунац: Сећање на 3.500 зверски побијених Срба Средњег Подриња

Бањалука – Парастосом на братуначком Градском гробљу, који предводи епископ зворничко-тузлански Хризостом ...