(Фото: Пиксабеј)
(Фото: Пиксабеј)

Како је ова жена масовно „крала“ куће српских избеглица и продавала их Хрватима

Загреб – Вујаклија се повезује са продајом 383 некретнине у Книну, Кистању, Удбини, Жаборићу, Кореници, а њеном преваром нису оштећени само Срби избеглице чије су куће без њиховог знања продате, већ и држава Хрватска, која их је куповала, као и људи којима их је давала на коришћење.

Општински суд у Вараждину осудио је Косу Вујаклију на две године затвора због преваре српских избеглица из БиХ чије је куће у Хрватској, без њихове дозволе и знања, продавала хрватској државној Агенцији за правни промет и посредовање некретнинама (АПН).

Вујаклија се повезује са продајом 383 некретнине у Книну, Кистању, Удбини, Жаборићу, Кореници, а њеном преваром нису оштећени само Срби избеглице чије су куће без њиховог знања продате, већ и држава Хрватска, која их је куповала, као и људи којима их је давала на коришћење.

Супружници Никола и Мира Вучак живели су у Книну до августа 1995. године, а онда су се преселили у Суботицу. Крајем новембра 2004. из АПН-а су сазнали да се могу да се врате у своју кућу у Книн, али их је тамо дочекало језиво изненађење — кућа је била продата, а посредник у продаји била је Коса Вујаклија.

„Никоме нисмо продали кућу, нити смо потписали икакав уговор. Не познајемо уопште ту Косу Вујаклију“, кажу супружници чији потписи, како је утврдио суд, евидентно нису били на спорном уговору. Нису били ни слични.

Вујаклија је са преварама започела још у мају 2004. године, када је уз помоћ фалсификоване пуномоћи Љепосаве Продановић, наводно оверене у општинском суду у Београду, продала њену кућу у Шеовици за 38.000 евра.

Како је цела ствар функционисала? Агенцији за правни промет и посредовање некретнинама, коју је основала Влада Хрватске како би на „рачун државе куповала или мењала некретнине на подручју државе“, једина је имала могућност куповине кућа избеглих Срба.

Да би Агенција могла да их купи, власници који су се махом преселили у Србију прво су морали, ако су то уопште хтели, да дају своју сагласност. Но, логично, то нису учинили сви, па је група превараната, које је Вујаклија била део, лажирала пуномоћја неких, а хрватске власти их нису контролисале и проверавале.

Телеграм.хр

3 коментара

  1. Ова жена је заслужила лекић у чело.

  2. „Агенцији за правни промет и посредовање некретнинама, коју је основала Влада Хрватске како би на „рачун државе куповала или мењала некретнине на подручју државе“, једина је имала могућност куповине кућа избеглих Срба.“

    Ocigledno da se radi o drzavnoj agenciji za etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske.

    „Општински суд у Вараждину осудио је Косу Вујаклију на две године затвора због преваре српских избеглица из БиХ чије је куће“

    Prodala je 383 srbske nekretnine i gde su pare?- tajna. Dali ce zaista robijati?….mozda i hoce … isplati se za toliki novac. Jer, da je udarila samar nekom Hrvatu , dobila bi istu kaznu. Sve u svemu , lepo organizovano , ……sta se sve tamo radi………a drzava Srbija – cuti.

  3. Ја се одмах нудим да уместо Вујаклијиних две године, уместо ње лежим у бувари пет година, уз услов да паре које је украла поделимо на два једнака дела…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Лидл – маркетинг преваре и подвале окупатора и њихових слуга оличене у Влади РС

„Долазак „Лидла“ у Србију не значи само отварање ланца супермаркета, то је ...

Кадри Весељи (Фото: Србија јавља)

Весељи у званичој посети Француској: Тражи подршку за либерализацију виза

Окупиране територије – Шиптарски окупатор , Кадри Весељи, отпутовао је у званичну ...