(Фото: АП)
(Фото: АП)

Како Македонци постају Бугари да би били Европљани

Скопље – Један од уноснијих бизниса у Македонији је посредник за добијање бугарског пасоша, а једна од највреднијих хартија је документ којим се доказује да вам је било ко у породици у папиру имао податак да је Бугарин.

„Завршио сам Правни факултет, али немам посао и сада планирам да узмем бугарски пасош, како бих некако дошао до посла ван Македоније, јер ја не могу да планирам будућност и породицу са платом од 200 евра, колико моји родитељи зарађују у фабрици. Многима је то пошло за руком, па се надам да ће и мени.“

Тако млади правник из Македоније тренутно види своју будућност у којој је спреман да због егзистенције промени и своју националност.

Прича није ни нова ни усамљена, а тренд да Бугарска по убрзаном поступку даје свакоме из Македоније, ко то жели, бугарско држављанство траје већ скоро деценију. На пасош се чека, како каже наш саговорник, око две године, а услов је да „кандидат“ поседује било какав документ који доказује да је неко у његовој породици имао бугарско порекло.

Наравно, с обзиром да све може да се претвори у бизнис, тако и наш саговорник прича да су се у последње време појавили људи такозвани „посредници“, који за неколико хиљада евра успевају да у много краћем року од две године обезбеде бугарски пасош.

„Постоји читава мрежа људи који се тиме баве. Они за дебеле паре откупљују папире од углавном старијих Македонаца или њихових породица који имају документа својих предака, а која су доказ да су бугарског порекла. Нико не проверава да ли је та особа која тражи пасош у родбинској вези са особом са документа. Често се дешава да на исти документ и по неколико десетина људи добије пасош“, каже наш саговорник.

Он је свестан да на тај начин „гази свој идентитет“, али, како каже, од тога се не једе ’леба.

„Ја знам зашто су Бугари тако предусретљиви према нама, јер нас као нацију не признају. Ни мени није лако, али се тешим чињеницом да ми Македонију и то што сам Македонац у срцу нико не може отети. Наравно, схватам да ћу као успем да добијем бугарски пасош, тог тренутка у својој родној земљи бити — странац“, износи свој став млади Македонац.

Надлежне службе немају прецизан број колико је тачно Македонаца на тај начин узело бугарско држављанство, али новинари који су се бавили том темом износе бројку према којој је у протеклих 15 година издато више од 51.000 нових пасоша за Македонце. Сваки од „Бугара“ потписао је документ којим признаје своје бугарске корене и бугарски „као матерњи“ језик.

Само добијање држављанства Бугарске, а самим тим и пасоша, изгледа овако. Прво и најбитније је добијање декларације о пореклу. Захтев за наведени документ се може предати у амбасади или конзулату. Потребни документи за потврду бугарског порекла такође морају бити предати у бугарском конзулату, као и извод из матичне књиге рођених и копија пасоша.

Све мора бити оверено код нотара, укључујући и образац — декларацију о бугарској националној свести и документ који утврђује бугарско порекло лица, као и доказ да сте у сродству са претком чији документ достављате као доказ. Све мора да се фотокопира у општини у којој је кандидат за држављанство пријављен. Овере и лични извод прилажу се и у оригиналу, док се оригинали за претке дају на увид приликом предаје попуњеног захтева за потврду о бугарском пореклу и декларације да сте бугарске националности.

Све се проверава код овлашћених тумача за бугарски језик, после чега се папири оверавају у амбасади где свака овера кошта 15 евра, док такса износи пет евра за предају свих докумената и за добијање потврде о бугарском пореклу.

Приликом аплицирања се иде и на интервју који траје око десетак минута. Врти се неколико истих питања на која је потребно одмах одговорити и бити сигуран у одговору. То су углавном питања везана за бугарске државне празнике, потом ко је министар правосуђа, премијер, председник, као и питања „Зашто хоћеш да будеш баш бугарски држављанин“ и „Шта ће се променити у твом животу ако то постанеш“.

Бранкица Ристић / Спутњик

15 коментара

 1. Bili nato,baza za bombardovanje,priznali Kosovo,hapsili srpske vladike.Po drugi put,postaju“COKALISKE FUKARE“.OVOGA PUTA“DOBROVOLJNO“.

 2. A sta se desava sa nasim Srbima , to niko ne pise. Zasto se ne iznese podatak koliki je broj po svojoj volji preveden u Bugare?. Ne samo u Bugare , naterase nasu decu da se izjasnjavaju kao Cigani da bi mogli da upisu studije. A kolikio Srba mora da prihvati „kosovske licne karete“…………

  • Браво Сретене! У сред Србије се Срби одричу Србског порекла и декларишу као цигани, само да би могли да имају повластице да студирају! Све речено за македонце важи али и код њих као и код нас људи више не могу да издрже крчање у цревима и пропадање својих ближњих па зато предузимају драстичне мере!

   • Црева крче само мајмунима и олошима који неће да раде и мисле да ће им све пасти с неба. Него, битно је да си ти копиле циганско збрисао у иностранство па одатле сереш лол

    • Тата ти копиле циганско и боље да га издркао у кукурузу него што је тебе направио! Ја нисам побего него сам лепо отишо, зато што ми лепо, плус не морам да гледам јаднике као што си ти! А са парама које зарадим могу пристојно да живим плус да помогнем родитељима, а понекад и другарима у Србији, а и кад се скупљају паре за Србију нисам дрчан него увек отворим кесу! Паре из дијаспоре вам никад не сметају! Почео си ко твој председник, људи неће да раде. Е јадниче јадни! Уосталом ако ти дијаспора толико смета, зашто смрдиш на Васељенској коју је основао управо „нерадник“ који је збрисао у иностранство? А пошто сам кажеш да серем, додајем да само зато да би ти имао шта да једеш!

     • За разлику од тебе фукаро жвалава, ја сам домаћин, свој на своме, увек био и бићу 🙂 а ти настави да лижеш западњачке курчеве копиле циганско, и наравно све што искењаш дај курвици која те је окотила и олошу који те је направио лол 😎

     • Да си стварно свој на своме, не би био тако несрећан, фрустриран и патио од тешких комплекса! За разлику од тебе немам шефова, па те јебе ко стигне, где и како стигне па зато мрачиш на интернету и кукаш због своје зле среће! Маму нећу да ти помињем, јер да је имало нормална научила би те бар основну културу! Иначе не знам по чему јадник као ти гледа ко је свој на своме? Ја сам хвала Богу свој на своме у 4 државе, тј. где год имам стан или кућу и пријатеље, перфектно говорим 4 језика, радим посао који волим и због свог посла сам прошао нешто света. Идем да спавам кад хоћу и не устајем рано ујутро него кад ми се дигне, осим кад идем у цркву, за разлику од тебе који мораш да устајеш у 6 ујутро да идеш на посао где радиш за другог, што није ни срамота ни лоше да ти због тога немаш тешке комплексе па зато пре подне мрзиш самог себе а после подне цео свет! Види се да ниси макао из своје паланке, што и није страшно, колико је страшно то што кривиш друге због своје несреће и затуцаности! Стварно ми те жао али иди лечи своје комплексе негде другде, несрећниче јадни!

     • Можеш ти копиле циганско имати и 100 кућа и даље си кретен лол А сад поздрави курвицу која те је окотила и одјеби у троскоцима 😎

     • У чему је твој проблем, кад си тако несрећан? Јел циганштура која те окотила заборавила да те надоји? Види се да си имао много лош дан и то данас у петак! Какав ли си тек понедељком!?! Видим да патиш од недостатка пажње и да су због трауме из детињства твоји комплекси неизлечиви! Одјеби за своје добро и немој да заборавиш да пустиш воду! 🖕🏻

      П.С. Ако си се питао где ти је мама, ево је испод мене! Идемоооо, оп, оп, опаааа! Не скидам ти се са маме! 😎

     • Него копиле циганско, кад већ имаш шиптарски и усташки, кад ћеш да узмеш бугарски пасош лол да још мало обрадујеш курвицу која те је окотила лол 🙂

     • Једино могу још мало да обрадујем твоју маму! Несрећниче, имам пасош ЕУ државе која је у Шенгенској зони а твоја браћа бугари и хрвати нису у Шенгенској зони (ако уопште знаш шта је то) иако су у ЕУ! Не поседујем пасош ни једне државе која се граничи са Србијом, дакле ни бугарски ни мађарски а логично ни од твоје браће хрвата који су у ЕУ ушли тек пре пар година а у шенген зону неће никад ко ни бугари и румуни! Осим ЕУ пасоша имам и Руски пасош поред Србског а ти можеш да ми га сисаш заједно са твојом мамом која те управо поздравља! Јао шта све зна твоја мамица! Оп, оп, Оопаа!

     • лол јави се кад научиш да лажеш лол а дотле, ево један аплауз за тебе копиле циганско 😎

     • Само ти аплаудирај, јер мама ти је заслужила велики аплауз! Немам потребе да лажем комплексашима као што си ти. То што причам знају некадашњи сарадници Васељенске ТВ и ретки који још понекад нешто напишу на порталу где ти смрдиш. Многи су овај портал, који је основао Србин из дијаспоре, оставили управо због копилади попут тебе! Некад су се овде водиле озбиљне дебате, нисмо се увек слагали, али се никад нисмо спуштали тако ниско као ти. Ово ми је први пут да говорим таквим речником на интернету уопште, што значи да си жешћи специјалац! Све је пропало кад су се појавиле некултурне и заостале будале са тешким комплексима па су на жалост паметнији попустили и сад имамо такву ситуацију. Ја не попуштам и зато још увек понекад свратим на Васељенску. Ти си један од првих морона који се појавио и најавио да будале долазе и већ годинама смрдиш на Васељенској. Смрдео си испод сваког чланка и увек први пуштао своје бескрајно глупе коментаре. Ако се добро сећам, често си уместо писаног коментара копирао чланке и вести са других сајтова. Уместо да ставиш само линк, ти си смарао са целим чланцима, слично ко што још један корисник сад ставља видео снимке испод сваког коментара. Не би ме чудило да си ти тај, само си променио ник. Мада за разлику од њега, који је за Двери ти си комуњара који се клео у милошевића. Не знам, пошто сам ненаспаван, питаћу твоју маму.

 3. Hm,hmm..kao,sto neki Srbi iz Vojvodine,postaju Madjari. Bezanje od Srbije,bezanje iz Sbije,pa i krstenice upozorava,da Srbija nije Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Barikada.com)

Македонија: Запаљен аутомобил посланика владајуће СДСМ

Скопље-Аутомобил посланика владајућег Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Харија Локвенеца је запаљен, пренели ...

Скопље (Фото: REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKI)

Шок бомбе, камење и сузавац у Скопљу, повређено седам полицајаца (видео)

Скопље – Учесници синоћних демонстрација у Скопљу, који се противе потписивању споразума ...