ДНК базе (Фото: Вестинет)
ДНК базе (Фото: Вестинет)

Којић: Неприхватљиво једнострано измештање ДНК лабораторије у Хаг

Бања Лука-Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да су неприхватљиве једностране активности Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ на измештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

 

Којић је рекао да Завод за судску медицину Српске у Бањалуци може да ради идентификације и да треба покушати да се крвни узорци, уз сагласност породица, пребаце у Завод, а не да се иде на скупљу варијанту.

Он је поручио да намера измештања ДНК лабораторије у Хаг није могућа без сагласности Савета министара и ИЦМП-а, као суоснивача Института за нестала лица БиХ.

Којић је рекао да би то било у супротности законима, процедурама и раније постигнутом споразуму, као и чињеници да су крвни узорци власништво породица.

„Породице су фактички дале крвне узорке на кориштење ИЦМП-у који не може да их носи на било које друго мјесто без претходне сагласности породица“, истакао је Којић.

Према Којићевим информацијама, Савет министара је на плану решавања овог проблема формирао радну групу коју чине министри тог савета и представници Института.

„Верујем да ће чланови те радне групе бити савесни и одговорни, те радити у интересу породица које још траже своје нестале“, рекао је Којић.

Он је навео да би евентуално премјештање ДНК лабораторије било сложен и скуп посао.

„Мислим да то није добро“, сматра Којић.

Он је рекао да ИЦМП покушава да премести лабораторију с циљем да добије на важности и на међународном нивоу постане једини који ће имати примат у идентификацијама.

Којић је подсетио да је о проблему измештања лабораторије јуче разговарано са српским члановима Колегијума директора и Управног одбора Института за нестала лица БиХ.

Савет министара јуче је позвао ИЦМП да обустави све досадашње једностране активности о измештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

Преношење ДНК лабораторије из БиХ у Хаг могло би изазвати потпуни застој у процесу идентификације несталих лица из БиХ у наредних пет месеци, а дугорочно ће успорити и знатно поскупети овај процес због слања коштаних узорака у холандски град, саопштено је из Савета министара.

Отвара се проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих лица из БиХ, те заштите података чланова породица несталих.

 

 

 

Срна

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Британци „лоцирали“ тајну „руску лабораторију“: Нисмо 100 одсто сигурни, али…

Лондон-Британски лист „Тајмс“ позивајући се на изворе у безбедносним структурама и влади, ...

(Фото: Танјуг/АП)

Ратко Младић крив и за убиства док није био у БиХ

Бањалука – Генерал Ратко Младић осуђен је у Хашком трибуналу и за ...