(фото: pixabay.com)
(фото: pixabay.com)

Колико просечан Србин мора да штеди за нови аутомобил

Аутомобили су у данашње време постали неопходност. Независно од тога да ли се купују из намере транспорта или жеље да се искаже личност и индивидуалност. Већина домаћинстава у Србији има аутомобил у свом власништву. Шта би се десило када би домаћинство пожелело да промени садашњи аутомобил, колико би би један просечан Србин морао да штеди за нови аутомобил? Хајде да сазнамо.

Статистика просечног српског домаћинства и процене

Када говоримо о просечном Србину, морамо да објаснимо шта то подразумева, тј. које статистичке податке ћемо користити у анализи. Занемарићемо демографске податке, као што су пол и године… Куповина аутомобила није мала ствар и у највећем броју случајева захтева учешће целог домаћинства. Управо из тог разлога посматраћемо домаћинство као субјект куповине.

Будући да већина домаћинстава у Србији у власништву има половни аутомобил, није ретка појава да се тај исти аутомобил прода како би се обезбедио бар неки почетни капитал. Остатак би морао да се уштеди. Одакле и ко би то морао да уштеди?

Просечно домаћинство у Србији броји 2,88 чланова. Не можемо да делимо људе на децимале, па зато рачунамо да домаћинство има три члана. Подразумевамо да су двоје запослених и један незапослени.

Просечна плата у Србији за месец јануар 2017. износи 41.508 динара. Муком зарађена плата се веома брзо потроши, свако домаћинство има своје специфичне издатке. Међутим, када говоримо о просецима, најбољи показатељ просечне потрошње је просечна потрошачка корпа за трочлано домаћинство, која у истом период (јануар 2017) износи 68.563. Са друге стране, минимална потрошачка корпа за исти период износи 35.517 динара.

Ако саберемо укупне дохотке једног домаћинства добијамо цифру од 83.016 динара. Од те цифре морамо да одузмемо износе потрошачких корпи. У том погледу имамо две ситуације.

 1. Укупан доходак по домаћинству – просечна потрошачка корпа: 83.016 – 68.563 = 14.453
 2. Укупан доходак по домаћинству – минимална потрошачка корпа: 83.016 – 35.517 = 47.500

Значи, ако домаћинство одлучи да баш затегне каиш и одабере минималну потрошачку корпу, сваког месеца им остаје 47.500. Ако конзумирају просечну потрошачку корпу, сваког месеца им остаје вишка 14.453 динара, што је свакако реалнија опција. Не желимо да мислимо о томе шта се дешава када се домаћинство одлучи на неки ,,луксуз’’ и потрошњу веће од просечне, јер видите у ком смеру идемо.

Најпродаванији нови аутомобил у Србији

Када смо утврдили расположиви износ месечне штедње, морамо да се одлучимо за нови аутомобил који ћемо да купимо. Најреалније јесте да утврдимо који је то аутомобил најпродаванији у прошлој години. Када знамо да је то Фиат 500Л, настављамо даље са прорачунима.

Фиат 500Л долази у више верзија, а у сврху анализе користићемо најскупљу и најјефтинију верзију:

 • Верзија за коју је потребно издвојити најмање средстава је Фиат 500Л 1.4 95 КС, а његова цена је 12.210€ са стандардном опремом.
 • Дизел верзија која ће највише ударити по новчанику је Фиат 500Л 1.6 ЈТД 120КС, са ценом од 18.570€, а та цена укључује фулл опрему.

Утврдили смо који ћемо аутомобил купити. Ако вам се не свиђа ова претпоставка, слободно укључите било који аутомобил са приближном ценом. Да бисмо били у могућности да купимо наведени аутомобил, наравно биће нам потребан новац који ћемо штедети сваког месеца. У том погледу, имамо 4 опције: (цене у € рачунате по средњем курсу од 123,7 дин)

 1. Домаћинство купује скупљу верзију уз максималну штедњу: 2.229.109/47.500 = 48,3 Значи да је потребно 48,3 месеца да би се уштедело, што је отприлике 4 године.
 2. Домаћинство купује скупљу верзију уз минималну штедњу: 2.229.109/14.453 =  158,9 Значи да је потребно 158,9 месеци да би се уштедело, што је 13,2 године.
 3. Домаћинство купује јефтинију верзију уз максималну штедњу: 1.510.377/47.500 = 31,8. Потребно је 31,8 месеци штедње, тј. 2,6 година.
 4. Домаћинство купује јефтинију верзију уз минималну штедњу: 1.510.377/14.453 =  104,5. Потребно је 104,4 месеци штедње, тј. 8,7 година.

Најреалнија ситуација је да се уз минималну штедњу купи јефтинији модел, што значи да просечно домаћинство у Србији мора да штеди 8,7 година како би купило нови аутомобил.

Шта ако домаћинство купи половни аутомобил?

Шта би се десило ако уместо новог аутомобила домаћинство одлучи да купи ,,нов’’ половни аутомобил? Најпродаванији половни аутомобил у 2016. години био је ВМW Голф 4, чија је просечна цена за 2004. годиште 3.407€, тј. 421.445 динара. У том случају имамо две ситуације кад применимо исту логику као и за 500Л:

 1. Ако се одлучи за минималну штедњу, потребно је 29,2 месеца, тј. 2,4 године.
 2. Уз максимално стегнут каиш, до потребне суме стиже се за отприлике 9 месеци.

Из овога није тешко закључити зашто су половни аутомобили далеко бројнији на нашим улицама. За куповину новог аутомобила потребно је много времена штедње, а у нашим несигурним условима уопште није лако штедети. Зато није ни чудо да се већина куповина нових аутомобила одвија преко банкарског сектора.

 

Драган Антић

3 коментара

 1. „Аутомобили су у данашње време постали неопходност.“??

  Како се то десило, да аутомобили постану НЕОПХОДНОСТ? Неопходан је само хлеб и вода, и склониште, све остало није.

  За шта ће вам аутомобил? На посао не идете, па да су неопходна кола, пијаце су вам близу, радње испред носа, деца у школу пешке стижу за 10 минута, у кафану не идете, а и тад вам не треба ауто, јер нема пића за возаче.

  Е да, Грчка. Будимпешта. Ви би туризам, јел да? Шмуцинг по Бечу?? И то аутомобилом. У шопинг у аутлет, где има ГАП и јел то? Е то вам је неопходно.

  Овакви текстови да су вам неопходна кола су подметачина трулог капитализма, тако да вам увале своје израубоване половњаке, чисто из еколошких разлога, да не стварају ђубре у Немачкој. Кинези су вапили за колима, досадили им бицикли. Некима. А натерани су да купе кола, сви до последњег, кад су им фабрике изместили из насеља, најмање 25км. И сви Кинези купе кола. Оп, произвођачи кола продају на стотине милиона кола док си рекао кекс. `ел су сад Кинези срећни, што имају кола? И проводе сате и сате у вожњи с посла и кући.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Видовдан)

Змај Огњени Вук, историјска личност са митском биографијом

Био је деспот без деспотовине, јунак без мане и страха, узданица без ...

(Фото: Sputnik / Максим Богодвид)

Шоу на трибинама у Казању: Аустралијски навијачи скандирали „Костарика је срце Србије“

На мечу између Француске и Аустралије навијачи те острвске државе имали су ...