(Фото: Thinkstock.com)
(Фото: Thinkstock.com)

Колико се исплати производња веганске хране?

Шабац – Многи људи у данашње време одлучују да се хране вегански, односно искључиво храном која није животињског порекла.

Једна Шапчанка не само да користи већ и сама производи сирову веганску храну и сокове и за своју пословну идеју је добила и награду.

Ово је недељени ручак из кухиње Славице Илић. Све је биљног порекла, углавном сирово или као да је сушено на сунцу, на темеператури до 45 степени. Ту су ланене плочиће, плочице са чија семенкама, чипс од кеља, бели сос од индијских ораха и вегански суши који мења месо и рибу.

Ово је поластица коју Зорица воли више од чоколаде. Већ неколико година месо и рибу заменила је биљном храном.

Рецепти за здравље: Све од коприве

Живот убија више од дувана

Са друге стране савет стручњака за исхрану стао је у три речи, разноврсно, уравнотежено и разнобојно. Црвена боја резервисана је за месо.

Али, Славица може да направи и млеко и млечне производе.

На конкурсу „Зелене идеје“ Фондације Траг освојила је друго место и новчану награду за куповину опреме за производњу сирове хране, а од овог пролећа креће у сопствени бизнис.

Ко је уништио нашу малину, и зашто је нико неће?

Б92

4 коментара

  1. Veganstvo je izmišljotina novog svetskog poretka i namenjena je samo belcima, hrišćanima.Da li ste videli nekad vegane Arape-muslimane? Vegani su slabi fizički, psihički, daleko teže dobijaju decu. Veganizam je put u propast i nestajanje.

  2. Моја прабаба је живјела 108 година, и њезине двије сестре преко 100 свака. Више је била гладна него сита, није у њу било 30 кила. Исхрана јој је била медитеранска, веома мало меса, млијеко, јаја, поврће, маслиново уље, риба. Постило се када је пост био. А да су људи били снажни то је са данашњег гледишта за не вјероват. Ја сам био ангажовао неке момке да ми макну камење са мјеста гдје је била рушевина старе куће. Од тог камења је била „сазидана“ стара кућа. Једва су то урадили, а моји преци су то камење дизали на висину и слагали како треба. Па у чему је зврчка. Ја кажем у исхрани. Један мој познаник који живи на селу је ангажовао раднике да му нешто раде и у почетку их је хранио са домаћом сланином коју је он производио. Када је тога понестало купио је сланину у продавници, ову холандску што је сви увозе. И радници су му се пожалили да им храна не ваља јер, како кажу, нема снаге у њој.
    Хоћу рећи да не треба филозофират, треба се хранит здраво, постити када то Бог заповједа, а јести мрсно када је мрс. И ако се то може приуштити јести домаће а избјегавати увозно.

  3. Pogledajte ovaj kratki dokumentarac koji razotkriva istinu o mesu:
    http://youtu.be/t0FRfwF9G5A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Месо (Фото: profimedia)

Увозна мафија трује Србију: ко обрће милионе евра и долара од прехрамбеног отпада из ЕУ

Београд – Српски пољопривредници су више пута у последњих пет година очајнички ...

Берза (Фото: 123rf.com)

Недеља пред нама је најважнија за светску економију

Београд – Амерички председник Доналд Трамп састаје се ове недеље са севернокорејским ...